Tánc

Budapesten tanít és lép fel a balettvilág rocksztárja, Szergej Polunyin

2021.08.13. 13:55
Ajánlom
A világhírű balettművész az augusztus 13-i fellépését megelőzően tartott sajtótájékoztatót a Margitszigeti Színházban, ahol lapunk kérdésére is válaszolt.

A tetoválásairól most nem esett szó. Pedig bőségesen díszítik rajzok a testét: köztük James Dean, Mickey Rourke és Vlagyimir Putyin arcképe. No, és egy galamb is. Bizonyára mindegyiknek megvan a maga története. Szergej Polunyin a nemzetközi balettvilág napjaink egyik legfényesebb csillaga, és szakmai körökben a legtehetségesebbek közé sorolt művésze, aki a Raszputyin című előadás címszereplőjeként augusztus 13-án este lép fel a Margitszigeti Színházban.

Nemzetközi szupersztár, aki tudatosan éli meg az ezzel járó figyelmet, ám szerénységgel kezeli azt, munkáját pedig a következő táncos generáció megihletésére igyekszik fordítani.

237026917_282400663689328_4434453926497093730_n-135414.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

A fellépést megelőző napon mesterkurzust tartott a Magyar Táncművészeti Egyetem 10–14 év közötti növendékei számára az előadása helyszínén, a Margitszigeti Színház szabadtéri színpadán. A meghirdetett egy óra helyett közel két órán keresztül. Polunyin a mozdulatok pontosságát és tudatosságát sulykolta mindvégig a diákoknak, a kurzus elején még a rúdba kapaszkodva, később a forgások és ugrások közben is.

Azt sugallta a jövő táncosai számára, hogy a munka során soha ne érjék be kevesebbel, mint a maximummal.

Szergej Polunyin nehéz sorsú ukrán családból származik, nagy áldozatokra volt szükség ahhoz, hogy gyerekként megkezdhesse tanulmányait. Ma a legismertebb világsztárok közé tartozik. Szeretne visszaadni a sikereiből, átadni a tudását a következő generáció számára. A Los Angelesi Balett Akadémián tartotta első kurzusát, ekkor jött rá, milyen boldogság, öröm rejlik a tanítás folyamatában. Elmondása szerint azóta mindenhol, ahol fellép, tart legalább egy mesterképzést az ottani balettnövendékek számára. Fontosnak tartja ezeket az találkozásokat, ugyanakkor nagy kihívásként is éli meg, hiszen nehéz mindössze egyetlen alkalom alatt átadni a lehető legtöbb információt arról, amit tud és gondol a balettről.

234475868_282400357022692_9198334738347399534_n-135415.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

A tanítást követően a sajtó képviselőivel találkozott a fiatal művész, ekkor avatta be a jelenlévőket szavakkal is a tánchoz fűződő összetett viszonyába. Iskoláskorában nagyon szerette a táncot, majd elutasította,

csak két évvel ezelőtt, 29 éves korában fogadta el azt a tényt, hogy balettművész, azóta viszont boldogan teljesedik ki benne.

Hatalmas ajándéknak tekinti, hogy a tánc révén sok helyre eljuthat, köztük most Magyarországra is. Sok erőt nyer a fellépésekből, fáradtságot nem érez miattuk. A tánc számára a legtökéletesebb nyelv az önkifejezésre, ráadásul nemzetközi nyelv, hiszen a legkülönbözőbb hátterű, foglalkozású, élethelyzetű emberek látják az előadásait, akiket összehozhat a művészete segítségével. Nyugatról és Keletről egyaránt vannak példaképei, két csillag: az Amerikában letelepedett Mikhail Baryshnikov és a Bolsoj egykori sztártáncosa, Vlagyimir Vasziljev egyaránt nagy befolyást gyakoroltak rá.

236856565_282400470356014_3670262307895515238_n-135420.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

Ő maga nem szeretne ikonná válni, inkább hatást akar kiváltani a munkáival.

Raszputyinra a produkció koreográfusa, a japán származású Yuka Oishi hívta fel a figyelmét. Együtt határozták el, hogy előadást készítenek róla. Megfogalmazása szerint ő maga a művészi munkájában mindig az erős személyiségeket keresi, ezért is érdekes számára a történelmi alak figurája. Az ellentétes megítélésű csodadoktorról, vagy ahogy a saját korában sokan nevezték, „őrült papról” viszonylag keveset tudott korábban, nem voltak olvasmányélményei róla. Érdekesnek tartja színpadon ábrázolni a történetét, a viszonyait és azt, miként manipulálta az embereket.

Mindannyian manipulálunk, ki jó, ki rossz cél érdekében – tette hozzá.

237325477_282400520356009_2512714012346469495_n-135417.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

Érdekes Szergej Polunyin kapcsolódása Magyarországhoz. Filmes karrierje eddigi két nagyjátékfilmje, amelyekben színészként jelenik meg, egyaránt hozzánk kötődik. A Kenneth Brannagh rendezésében 2017-ben bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen című Agatha Christie-krimiben a híres vonat magyar származású utasát, Andrényi Rudolph grófot keltette életre. Egy évvel később pedig Magyarországon forgatta A vörös veréb című thrillert. Utóbbival kapcsolatban lapunk kérdésére megjegyezte, az ő feladata könnyű és természetes volt, hiszen balettművészt formált meg az Operaházban felvett jelenetekben, nagy kihívással Jennifer Lawrence-nek járt a munka, akinek balettot tanított, és életében először játszott táncosnőt.

A Raszputyin balettprodukció díszlete egy sakktábla, a szereplői sakkfigurák. A főszereplő és játékvezető kétségkívül Szergej Polunyin. A ma esti előadásra minden jegy elkelt.

Fejléckép: Szergej Polunyin (fotó: Stephanie Pistel / Margitszigeti Színház)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Szabadtéri Színház.

Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő épített, aréna jellegű nézőterű, színház üzemeltetője, melynek területén áll műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdag zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai a és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.  

A patinás nyári színház 2013-ban jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett nagyméretű technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, operett, musicalek, balett és táncelőadások színpadra állításra kiváló.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben hazai színházakkal, mint például az MÁo és a NFZ -vel, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészek és társulatokkal.  Számos nagy bemutató, kiválóságok fellépe színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

„Margitszigeti Színház - Mindenki színháza”

margitszigetiszinhaz.hu

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.