Tánc

Budapesten tanít és lép fel a balettvilág rocksztárja, Szergej Polunyin

2021.08.13. 13:55
Ajánlom
A világhírű balettművész az augusztus 13-i fellépését megelőzően tartott sajtótájékoztatót a Margitszigeti Színházban, ahol lapunk kérdésére is válaszolt.

A tetoválásairól most nem esett szó. Pedig bőségesen díszítik rajzok a testét: köztük James Dean, Mickey Rourke és Vlagyimir Putyin arcképe. No, és egy galamb is. Bizonyára mindegyiknek megvan a maga története. Szergej Polunyin a nemzetközi balettvilág napjaink egyik legfényesebb csillaga, és szakmai körökben a legtehetségesebbek közé sorolt művésze, aki a Raszputyin című előadás címszereplőjeként augusztus 13-án este lép fel a Margitszigeti Színházban.

Nemzetközi szupersztár, aki tudatosan éli meg az ezzel járó figyelmet, ám szerénységgel kezeli azt, munkáját pedig a következő táncos generáció megihletésére igyekszik fordítani.

237026917_282400663689328_4434453926497093730_n-135414.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

A fellépést megelőző napon mesterkurzust tartott a Magyar Táncművészeti Egyetem 10–14 év közötti növendékei számára az előadása helyszínén, a Margitszigeti Színház szabadtéri színpadán. A meghirdetett egy óra helyett közel két órán keresztül. Polunyin a mozdulatok pontosságát és tudatosságát sulykolta mindvégig a diákoknak, a kurzus elején még a rúdba kapaszkodva, később a forgások és ugrások közben is.

Azt sugallta a jövő táncosai számára, hogy a munka során soha ne érjék be kevesebbel, mint a maximummal.

Szergej Polunyin nehéz sorsú ukrán családból származik, nagy áldozatokra volt szükség ahhoz, hogy gyerekként megkezdhesse tanulmányait. Ma a legismertebb világsztárok közé tartozik. Szeretne visszaadni a sikereiből, átadni a tudását a következő generáció számára. A Los Angelesi Balett Akadémián tartotta első kurzusát, ekkor jött rá, milyen boldogság, öröm rejlik a tanítás folyamatában. Elmondása szerint azóta mindenhol, ahol fellép, tart legalább egy mesterképzést az ottani balettnövendékek számára. Fontosnak tartja ezeket az találkozásokat, ugyanakkor nagy kihívásként is éli meg, hiszen nehéz mindössze egyetlen alkalom alatt átadni a lehető legtöbb információt arról, amit tud és gondol a balettről.

234475868_282400357022692_9198334738347399534_n-135415.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

A tanítást követően a sajtó képviselőivel találkozott a fiatal művész, ekkor avatta be a jelenlévőket szavakkal is a tánchoz fűződő összetett viszonyába. Iskoláskorában nagyon szerette a táncot, majd elutasította,

csak két évvel ezelőtt, 29 éves korában fogadta el azt a tényt, hogy balettművész, azóta viszont boldogan teljesedik ki benne.

Hatalmas ajándéknak tekinti, hogy a tánc révén sok helyre eljuthat, köztük most Magyarországra is. Sok erőt nyer a fellépésekből, fáradtságot nem érez miattuk. A tánc számára a legtökéletesebb nyelv az önkifejezésre, ráadásul nemzetközi nyelv, hiszen a legkülönbözőbb hátterű, foglalkozású, élethelyzetű emberek látják az előadásait, akiket összehozhat a művészete segítségével. Nyugatról és Keletről egyaránt vannak példaképei, két csillag: az Amerikában letelepedett Mikhail Baryshnikov és a Bolsoj egykori sztártáncosa, Vlagyimir Vasziljev egyaránt nagy befolyást gyakoroltak rá.

236856565_282400470356014_3670262307895515238_n-135420.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

Ő maga nem szeretne ikonná válni, inkább hatást akar kiváltani a munkáival.

Raszputyinra a produkció koreográfusa, a japán származású Yuka Oishi hívta fel a figyelmét. Együtt határozták el, hogy előadást készítenek róla. Megfogalmazása szerint ő maga a művészi munkájában mindig az erős személyiségeket keresi, ezért is érdekes számára a történelmi alak figurája. Az ellentétes megítélésű csodadoktorról, vagy ahogy a saját korában sokan nevezték, „őrült papról” viszonylag keveset tudott korábban, nem voltak olvasmányélményei róla. Érdekesnek tartja színpadon ábrázolni a történetét, a viszonyait és azt, miként manipulálta az embereket.

Mindannyian manipulálunk, ki jó, ki rossz cél érdekében – tette hozzá.

237325477_282400520356009_2512714012346469495_n-135417.jpg

Szergej Polunyin az augusztus 12-i mesterkurzuson és sajtóeseményen a Margitszigeti Színházban (Fotó/Forrás: Éder Vera / Margitszigeti Színház)

Érdekes Szergej Polunyin kapcsolódása Magyarországhoz. Filmes karrierje eddigi két nagyjátékfilmje, amelyekben színészként jelenik meg, egyaránt hozzánk kötődik. A Kenneth Brannagh rendezésében 2017-ben bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen című Agatha Christie-krimiben a híres vonat magyar származású utasát, Andrényi Rudolph grófot keltette életre. Egy évvel később pedig Magyarországon forgatta A vörös veréb című thrillert. Utóbbival kapcsolatban lapunk kérdésére megjegyezte, az ő feladata könnyű és természetes volt, hiszen balettművészt formált meg az Operaházban felvett jelenetekben, nagy kihívással Jennifer Lawrence-nek járt a munka, akinek balettot tanított, és életében először játszott táncosnőt.

A Raszputyin balettprodukció díszlete egy sakktábla, a szereplői sakkfigurák. A főszereplő és játékvezető kétségkívül Szergej Polunyin. A ma esti előadásra minden jegy elkelt.

Fejléckép: Szergej Polunyin (fotó: Stephanie Pistel / Margitszigeti Színház)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Axt László artistaművész

Életének 72. évében elhunyt Axt László Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tette közzé a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.
Tánc ajánló

Világhírű balettművészek részvételével ünnepli Kálmán Imrét a Budapesti Operettszínház

A Budapesti Operettszínház nagyszabású gálaműsort rendez Kálmán Imre születésének 140. évfordulójának apropóján. Az előadás két alkalommal lesz látható, az első este, szeptember 10. ráadásul jótékony célt is szolgál: a gála bevételét az Együtt az Autistákért Alapítvány részére ajánlja fel a teátrum.
Tánc hír

Pécs díszpolgárává avatták Uhrik Teodóra táncművészt

Pécs díszpolgára címmel tüntették ki Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, a Pécsi Balett alapító tagját, jelenlegi ügyvezető igazgatóját a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen.
Tánc ajánló

Bemutatókkal indítja évadát a Nemzeti Táncszínház

Szeptember 4-én indul a Nemzeti Táncszínház 2022/23-as évada, melyet premierekkel nyit meg az intézmény. Előbb a Pécsi Balett Zorba című produkcióját láthatja a közönség, pár nappal később pedig a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra az Ünneppel.
Tánc ajánló

Ukrán menekültekből alakult táncegyüttes lép fel Budapesten

A 40 főből álló Mrija együttes estje augusztus 24-én lesz látható a Bakáts téren.