Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

2019.01.18. 12:55
Ajánlom
A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.

„Ez egy nagy kihívás számomra, de szeretem a kihívásokat” – nyilatkozta a 45 éves Carlos Acosta a The New York Times-nak adott interjújában. Hozzátette:

„Úgy gondolom, tudok újdonságokat hozni a társulat életébe, összehangolni a működését a jelenkori elvárásokkal. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy Birminghamnek világszínvonalú együttese van”

– fogalmazott.  A kinevezés nem jelent nagy meglepetést, mivel Acosta régóta egy karizmatikus és dinamikus, sokoldalú művészember hírében áll, aki számos országban szabadúszóként táncol, miközben koreografál és memoárt ír. 2003 és 2016 között a Royal Ballet, a birminghami balettegyüttes testvértársulatának szólistája volt. Nyugdíjba vonulása előtt megalapította az Acosta Danza társulatot Kubában, majd táncakadémiát nyitott Havannában.

Carlos Acosta egy havannai nyomortelepen született, és első táncos sikerét 9 évesen érte el egy breaktánc versenyen. Apja íratta be őt egy balettiskolába, hogy megóvja az utcai élet veszélyeitől. 16 évesen fölényesen megnyerte a lausanne-i balettversenyt, ami rengeteg ajtót kinyitott. Szinte történelmi jelentőségű volt, amikor a londoni Royal Ballet első színesbőrű magántáncosának címét megszerezte. Életéről tavaly film is készült Yuli címmel.

GettyImages-640006346-114849.jpg

A Birmingham Royal Ballet Csipkerózsikája 2017-ben (Fotó/Forrás: Getty Images)

Kollégái szerint az a tény, hogy mélyről küzdötte fel magát, figyelemreméltó érzékenységgel ruházta föl. Erre szüksége is lesz, hiszen többféle kihívással kell szembenéznie a birminghami balett-társulat élén. Egyrészt a brit kultúrát sújtó anyagi megvonásokkal, másrészt azzal a kétirányú elvárással, hogy a klasszikus balettrepertoár és a modern darabok megfelelő arányban kerüljenek műsorra. Carlos Acosta első körben szeretné megünnepelni a brit baletthagyományt olyan koreográfusok darabjainak színpadra állításával, mint Frederick Ashton és Kenneth MacMillan. Másrészt igyekszik olyan darabokat is műsorra tűzni, amit eddig nem látott a közönség.

Programjának része a nők szerepének hangsúlyozása női koreográfusok és témák által, majd azokat a közönségrétegeket igyekszik megszólítani, akik eddig nem érdeklődtek a balett iránt.

Acosta eközben folytatni szeretné saját társulata, az Acosta Danza művészeti vezetését. „Ez az én gyermekem, ami épp most tanul járni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. És a táncos sem hagyja abba. „Örökké táncolni fogok. Nem balettet, hanem valami mást” – árulta el.

(forrás:  The New York Times)

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Kapcsolódó

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Hogyan lesz az emberből táncos szupersztár? Carlos Acostának van erről fogalma, hiszen egy havannai nyomortelepről indult, mára pedig szabadúszóként a világ összes jelentős balettszínpadán várják.

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Az emberek szeretik a balettot. Az emberek szeretik az igaz történeteket. Ebből következik, hogy az emberek imádják a mesébe illő megtörtént sztorikat, amik a balett rögös útján vezetnek végig. Carlos Acosta meséje ilyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.