Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

2019.01.18. 12:55
Ajánlom
A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.

„Ez egy nagy kihívás számomra, de szeretem a kihívásokat” – nyilatkozta a 45 éves Carlos Acosta a The New York Times-nak adott interjújában. Hozzátette:

„Úgy gondolom, tudok újdonságokat hozni a társulat életébe, összehangolni a működését a jelenkori elvárásokkal. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy Birminghamnek világszínvonalú együttese van”

– fogalmazott.  A kinevezés nem jelent nagy meglepetést, mivel Acosta régóta egy karizmatikus és dinamikus, sokoldalú művészember hírében áll, aki számos országban szabadúszóként táncol, miközben koreografál és memoárt ír. 2003 és 2016 között a Royal Ballet, a birminghami balettegyüttes testvértársulatának szólistája volt. Nyugdíjba vonulása előtt megalapította az Acosta Danza társulatot Kubában, majd táncakadémiát nyitott Havannában.

Carlos Acosta egy havannai nyomortelepen született, és első táncos sikerét 9 évesen érte el egy breaktánc versenyen. Apja íratta be őt egy balettiskolába, hogy megóvja az utcai élet veszélyeitől. 16 évesen fölényesen megnyerte a lausanne-i balettversenyt, ami rengeteg ajtót kinyitott. Szinte történelmi jelentőségű volt, amikor a londoni Royal Ballet első színesbőrű magántáncosának címét megszerezte. Életéről tavaly film is készült Yuli címmel.

GettyImages-640006346-114849.jpg

A Birmingham Royal Ballet Csipkerózsikája 2017-ben (Fotó/Forrás: Getty Images)

Kollégái szerint az a tény, hogy mélyről küzdötte fel magát, figyelemreméltó érzékenységgel ruházta föl. Erre szüksége is lesz, hiszen többféle kihívással kell szembenéznie a birminghami balett-társulat élén. Egyrészt a brit kultúrát sújtó anyagi megvonásokkal, másrészt azzal a kétirányú elvárással, hogy a klasszikus balettrepertoár és a modern darabok megfelelő arányban kerüljenek műsorra. Carlos Acosta első körben szeretné megünnepelni a brit baletthagyományt olyan koreográfusok darabjainak színpadra állításával, mint Frederick Ashton és Kenneth MacMillan. Másrészt igyekszik olyan darabokat is műsorra tűzni, amit eddig nem látott a közönség.

Programjának része a nők szerepének hangsúlyozása női koreográfusok és témák által, majd azokat a közönségrétegeket igyekszik megszólítani, akik eddig nem érdeklődtek a balett iránt.

Acosta eközben folytatni szeretné saját társulata, az Acosta Danza művészeti vezetését. „Ez az én gyermekem, ami épp most tanul járni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. És a táncos sem hagyja abba. „Örökké táncolni fogok. Nem balettet, hanem valami mást” – árulta el.

(forrás:  The New York Times)

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Kapcsolódó

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Hogyan lesz az emberből táncos szupersztár? Carlos Acostának van erről fogalma, hiszen egy havannai nyomortelepről indult, mára pedig szabadúszóként a világ összes jelentős balettszínpadán várják.

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Az emberek szeretik a balettot. Az emberek szeretik az igaz történeteket. Ebből következik, hogy az emberek imádják a mesébe illő megtörtént sztorikat, amik a balett rögös útján vezetnek végig. Carlos Acosta meséje ilyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.