Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

2019.01.18. 12:55
Ajánlom
A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.

„Ez egy nagy kihívás számomra, de szeretem a kihívásokat” – nyilatkozta a 45 éves Carlos Acosta a The New York Times-nak adott interjújában. Hozzátette:

„Úgy gondolom, tudok újdonságokat hozni a társulat életébe, összehangolni a működését a jelenkori elvárásokkal. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy Birminghamnek világszínvonalú együttese van”

– fogalmazott.  A kinevezés nem jelent nagy meglepetést, mivel Acosta régóta egy karizmatikus és dinamikus, sokoldalú művészember hírében áll, aki számos országban szabadúszóként táncol, miközben koreografál és memoárt ír. 2003 és 2016 között a Royal Ballet, a birminghami balettegyüttes testvértársulatának szólistája volt. Nyugdíjba vonulása előtt megalapította az Acosta Danza társulatot Kubában, majd táncakadémiát nyitott Havannában.

Carlos Acosta egy havannai nyomortelepen született, és első táncos sikerét 9 évesen érte el egy breaktánc versenyen. Apja íratta be őt egy balettiskolába, hogy megóvja az utcai élet veszélyeitől. 16 évesen fölényesen megnyerte a lausanne-i balettversenyt, ami rengeteg ajtót kinyitott. Szinte történelmi jelentőségű volt, amikor a londoni Royal Ballet első színesbőrű magántáncosának címét megszerezte. Életéről tavaly film is készült Yuli címmel.

GettyImages-640006346-114849.jpg

A Birmingham Royal Ballet Csipkerózsikája 2017-ben (Fotó/Forrás: Getty Images)

Kollégái szerint az a tény, hogy mélyről küzdötte fel magát, figyelemreméltó érzékenységgel ruházta föl. Erre szüksége is lesz, hiszen többféle kihívással kell szembenéznie a birminghami balett-társulat élén. Egyrészt a brit kultúrát sújtó anyagi megvonásokkal, másrészt azzal a kétirányú elvárással, hogy a klasszikus balettrepertoár és a modern darabok megfelelő arányban kerüljenek műsorra. Carlos Acosta első körben szeretné megünnepelni a brit baletthagyományt olyan koreográfusok darabjainak színpadra állításával, mint Frederick Ashton és Kenneth MacMillan. Másrészt igyekszik olyan darabokat is műsorra tűzni, amit eddig nem látott a közönség.

Programjának része a nők szerepének hangsúlyozása női koreográfusok és témák által, majd azokat a közönségrétegeket igyekszik megszólítani, akik eddig nem érdeklődtek a balett iránt.

Acosta eközben folytatni szeretné saját társulata, az Acosta Danza művészeti vezetését. „Ez az én gyermekem, ami épp most tanul járni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. És a táncos sem hagyja abba. „Örökké táncolni fogok. Nem balettet, hanem valami mást” – árulta el.

(forrás:  The New York Times)

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Kapcsolódó

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Hogyan lesz az emberből táncos szupersztár? Carlos Acostának van erről fogalma, hiszen egy havannai nyomortelepről indult, mára pedig szabadúszóként a világ összes jelentős balettszínpadán várják.

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Az emberek szeretik a balettot. Az emberek szeretik az igaz történeteket. Ebből következik, hogy az emberek imádják a mesébe illő megtörtént sztorikat, amik a balett rögös útján vezetnek végig. Carlos Acosta meséje ilyen.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.