Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

2019.01.18. 12:55
Ajánlom
A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.

„Ez egy nagy kihívás számomra, de szeretem a kihívásokat” – nyilatkozta a 45 éves Carlos Acosta a The New York Times-nak adott interjújában. Hozzátette:

„Úgy gondolom, tudok újdonságokat hozni a társulat életébe, összehangolni a működését a jelenkori elvárásokkal. Azt az üzenetet szeretném közvetíteni, hogy Birminghamnek világszínvonalú együttese van”

– fogalmazott.  A kinevezés nem jelent nagy meglepetést, mivel Acosta régóta egy karizmatikus és dinamikus, sokoldalú művészember hírében áll, aki számos országban szabadúszóként táncol, miközben koreografál és memoárt ír. 2003 és 2016 között a Royal Ballet, a birminghami balettegyüttes testvértársulatának szólistája volt. Nyugdíjba vonulása előtt megalapította az Acosta Danza társulatot Kubában, majd táncakadémiát nyitott Havannában.

Carlos Acosta egy havannai nyomortelepen született, és első táncos sikerét 9 évesen érte el egy breaktánc versenyen. Apja íratta be őt egy balettiskolába, hogy megóvja az utcai élet veszélyeitől. 16 évesen fölényesen megnyerte a lausanne-i balettversenyt, ami rengeteg ajtót kinyitott. Szinte történelmi jelentőségű volt, amikor a londoni Royal Ballet első színesbőrű magántáncosának címét megszerezte. Életéről tavaly film is készült Yuli címmel.

GettyImages-640006346-114849.jpg

A Birmingham Royal Ballet Csipkerózsikája 2017-ben (Fotó/Forrás: Getty Images)

Kollégái szerint az a tény, hogy mélyről küzdötte fel magát, figyelemreméltó érzékenységgel ruházta föl. Erre szüksége is lesz, hiszen többféle kihívással kell szembenéznie a birminghami balett-társulat élén. Egyrészt a brit kultúrát sújtó anyagi megvonásokkal, másrészt azzal a kétirányú elvárással, hogy a klasszikus balettrepertoár és a modern darabok megfelelő arányban kerüljenek műsorra. Carlos Acosta első körben szeretné megünnepelni a brit baletthagyományt olyan koreográfusok darabjainak színpadra állításával, mint Frederick Ashton és Kenneth MacMillan. Másrészt igyekszik olyan darabokat is műsorra tűzni, amit eddig nem látott a közönség.

Programjának része a nők szerepének hangsúlyozása női koreográfusok és témák által, majd azokat a közönségrétegeket igyekszik megszólítani, akik eddig nem érdeklődtek a balett iránt.

Acosta eközben folytatni szeretné saját társulata, az Acosta Danza művészeti vezetését. „Ez az én gyermekem, ami épp most tanul járni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. És a táncos sem hagyja abba. „Örökké táncolni fogok. Nem balettet, hanem valami mást” – árulta el.

(forrás:  The New York Times)

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Kapcsolódó

Minden táncosnak hasznára válhatnak Carlos Acosta tanácsai

Hogyan lesz az emberből táncos szupersztár? Carlos Acostának van erről fogalma, hiszen egy havannai nyomortelepről indult, mára pedig szabadúszóként a világ összes jelentős balettszínpadán várják.

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Utcagyerekből balettsztár – Íme a Carlos Acostáról szóló film előzetese!

Az emberek szeretik a balettot. Az emberek szeretik az igaz történeteket. Ebből következik, hogy az emberek imádják a mesébe illő megtörtént sztorikat, amik a balett rögös útján vezetnek végig. Carlos Acosta meséje ilyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.
Tánc hír

Táncba hívunk! - A Duna Művészegyüttes nyári programja

A Duna Művészegyüttes idén nyáron gyerekelőadással is készül.