Tánc

Cha-cha-cha: Besasszéztam Angyal András órájára!

2011.03.30. 23:05
Ajánlom
Angyal András mozgása és kisugárzása teljesen elbűvölt, első látásra beleszerettem a latin-amerikai társastáncba. Könnyedén, és jó kedvvel csináltam végig az órát, ösztönből éreztem a lépéseket. Táncos sorozatunkban ezúttal egy társastánc órán vettem részt, és izomláz nélkül úsztam meg a kalandot.

Angyal Andrásra az RTL Klub Szombat Esti Láz című műsorában figyeltem fel. A kitűnő táncos-tanár végigvezette a show parkettjén Ábrahám Editet, majd Farkasházi Rékát, végül Udvaros Dorottyát. Utóbbival rendkívül jó párost alkottak, tánc iránti szenvedélyük átjött a képernyőn.

András a show-ban az egyik kedvencem volt, ezért most - jó pár évvel később - kíváncsian vártam, hogy élőben is találkozhassak vele. Annál is inkább, mert apró kislányként, hatévesen egy ideig társastáncoltam, és nem tudtam, mennyi maradt meg belőle az emlékezetemben.

A férfiak is hamar ráéreztek a cha-cha-cha ízére

Rengetegen gyűltünk össze este kilenc óra táján a társastánc órán. Angyal András a leghátsó sort jelölte ki a férfiak számára, előttük két sorban helyezkedtek el a hölgyek, köztük én is. Az egyik legjobb helyet választottam, hogy mindent jól láthassak, hiszen szerettem volna élvezni a táncórát. Kezdetként András közölte: ezúttal a cha-cha-chával fogunk megismerkedni. Bemelegítéssel kezdtünk, megtekertük a csípőnket, a súlypontunkat hol jobbra, hol balra helyeztük át, majd először zene nélkül, lassan kezdtük elsajátítani a lépéseket. Ismerősnek tűntek a sasszék, mintha nem telt volna el harminc év azóta, hogy utoljára cha-cha-chát jártam. Úgy tűnt, másoknak sem okoz problémát ez a tánc, még a férfiak is hamar ráéreztek az ízére.

Cha-cha-cha

A csacsacsa, a cha-cha-chá vagy chachachá latin-amerikai versenytánc. Az afrokubai zene fejlődéséből alakult ki és a mambóhoz hasonlóan először csak zenei forma volt. Mesterségesen alkotott tánc, a rumba és a mambó ötvözete. Úgy keletkezett a mambó-csacsacsa, hogy 1953-ban Enrique Jorrin lassabban kezdte játszani a mambót. New York Cityben a Broadway-n a Palládiumot tekintik a tánc szülőhelyének. Először Észak-Amerikában indult hódító útjára a tánc, ahol 1954-től a legkedveltebb divattánc lett. A többi latin-amerikai tánchoz hasonlóan 1961-ben vették fel a versenytáncok közé. Azóta is a latin versenyek egyik kedvelt tánca. A tánc csacsa, cha-cha vagy chacha néven is ismeretes.

forrás: wikipédia

 

Rátaláltunk saját világunkra, és elmerültünk a táncban

Miután zene nélkül már jól begyakoroltuk a lépéseket, András felkért mindenkit, hogy csatlakozzon párjához, és próbálja ki vele az eddig tanultakat. Én egy kedves fiatalember mellé szegődtem alkalmi társnak, bemutatkoztunk, majd András bekapcsolta a cd lejátszót. Az első pár lépés megtétele után partnerem megszólalt: Megy ez, mint a karikacsapás! - és igaza lett. Bár kívülről nyilván pontatlanok voltak a mozdulataink, mi rátaláltunk saját világunkra, és ettől fogva elmerültünk a táncban. Ha valamelyikünk elhibázta a lépést, nevettünk egyet, és újabb ütemet várva ismét nekiindultunk. Nagyon élveztük a közös mozgást, és ahogy körülnéztem, a többiek is így voltak vele. Akik szingliként érkeztek a táncórára, azok sem szomorkodtak, hisz András folyamatosan figyelt arra, hogy mindegyikükkel jól begyakorolja a lépéseket.

Angyal András

1994 óta foglalkozik versenytánccal. Keleti Andrea tánciskolájában kezdett el tanulni, majd 1995-ben volt az első versenye. Angyal a Magyar Táncművészeti Főiskolára 2000-ben sikeres felvételi után került be. A táncos megismerkedett a modern táncokkal (art jazz) és a balettel is. 2002-2004 között Németországban, Berlinben élt, ahol a táncvilág világszínvonalú edzőitől, tanáraitól tanulhatott. Ebben az időben is magyar színekben indult a hazai ranglistákon és bajnokságokon. Edzői Franco Formica és Janet Marmulla voltak, párja pedig Goldberg Emília. Táncolt Südi Iringóval is, és részt vett a Szombat Esti Láz című show-ban. Eddig több, mint 250 hivatalos versenyen indult, ebből 37 aranyérmet, 40 ezüstöt és 30 bronzérmet szerzett. Diplomáját 2007-ben szerezte meg.

forrás: www.angyalandras.hu


Néhány percig bizonytalankodtunk és összeakadt a lábunk

Az első lépések páros gyakorlása után újabbakat mutatott a profi táncos. Ezek ugyan nem voltak meg az emlékeimben, de követhetőek voltak és nem túl bonyolultak, így elsajátításuk sem okozott túl nagy nehézséget. A tükörben láttam, hogy partneremnek akadnak vele gondjai, és apró mosollyal a szám szélén néztem, ahogy küzd a lépésekkel. Később, amikor ismét párosan próbálkoztunk a helyes mozgással, néhány percig bizonytalankodtunk, és folyton összeakadt a lábunk. Ekkor András odajött hozzánk, és kijavította a lépéseinket. Pár perccel később már ismét boldog mosollyal az arcunkon cha cha cha-ztunk, és az óra végére még az izomláz gyanúja sem merült fel. Egy könnyű, felszabadult táncra leltem a cha cha cha-ban, amit ráadásul nagyon jó, mai zenékre is bátran lehet táncolni. Angyal András  társas tánc óráját szingliknek és párban élőknek is bátran ajánlom!

Cikksorozatunk argentin tangó óráról szóló korábbi részét ide kattintva, a balett óráról szólót ide kattintva olvashatják el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Pszichoanalitikus utazás a szerelem legmélyebb bugyraiba

Enrico Morelli olasz koreográfus ezúttal a világirodalom egyik legszebb történetét készül színpadra vinni a Szegedi Kortárs Balettal, június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában.
Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.