Tánc

Cseh társulatok a Budapest Táncfesztiválon

2012.02.20. 12:16
Ajánlom
A Budapest Táncfesztivál vendégei közt híres külföldi és magyar társulatok lépnek fel, köztük a South Bohemian Ballet és a Ballet Prague Junior.

A 2012-es Budapest Táncfesztivál ezúttal is két helyszínen, a budai Várban található teátrumban és Művészetek Palotája Fesztiválszínházában zajlik majd. A fesztiválon - akárcsak tavaly - a magyar alkotók mellett külföldi vendégek is bemutatkoznak - közölte Mittelholcz Dóra sajtóreferens. Ez alkalommal az egyik vendég a cseh South Bohemian Ballet lesz, akik a Ballet Prague Juniorral közös estjüket hozzák el Budapestre Függöny Fel - Un Ballo - Bolero címmel. A műsorban a két együttes repertoárjának keresztmetszetét láthatják a nézők a társulatok magasan képzett, kiemelkedő képességű fiatal táncművészeinek előadásában. Az esten szereplő darabok koreográfusai között van Jirí Kylián, Vlasta Schneiderová, Egerházi Attila és Samuel Delvaux is. Frenák Pál Társulata a Frisson című előadással érkezik a fesztiválra, míg a Bozsik Yvette Társulat legújabb darabjával szerepel a programban. Az ezeregyéjszaka virágai című produkció premierje március 24-én lesz a Nemzeti Táncszínházban. A Budapest Táncfesztivál hagyományosan a tánc világnapja tiszteletére rendezett gálával zárul. Az eseményen a szokásokhoz híven táncolnak az elmúlt év díjazott művészei. A gála fellépője a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. Az előadást Mihályi Gábor rendezi. Az eseményen kiosztják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, díjazzák többek között az évad legjobb női és férfi táncosát, valamint alkotóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.