Tánc

Cseh társulatok a Budapest Táncfesztiválon

2012.02.20. 12:16
Ajánlom
A Budapest Táncfesztivál vendégei közt híres külföldi és magyar társulatok lépnek fel, köztük a South Bohemian Ballet és a Ballet Prague Junior.

A 2012-es Budapest Táncfesztivál ezúttal is két helyszínen, a budai Várban található teátrumban és Művészetek Palotája Fesztiválszínházában zajlik majd. A fesztiválon - akárcsak tavaly - a magyar alkotók mellett külföldi vendégek is bemutatkoznak - közölte Mittelholcz Dóra sajtóreferens. Ez alkalommal az egyik vendég a cseh South Bohemian Ballet lesz, akik a Ballet Prague Juniorral közös estjüket hozzák el Budapestre Függöny Fel - Un Ballo - Bolero címmel. A műsorban a két együttes repertoárjának keresztmetszetét láthatják a nézők a társulatok magasan képzett, kiemelkedő képességű fiatal táncművészeinek előadásában. Az esten szereplő darabok koreográfusai között van Jirí Kylián, Vlasta Schneiderová, Egerházi Attila és Samuel Delvaux is. Frenák Pál Társulata a Frisson című előadással érkezik a fesztiválra, míg a Bozsik Yvette Társulat legújabb darabjával szerepel a programban. Az ezeregyéjszaka virágai című produkció premierje március 24-én lesz a Nemzeti Táncszínházban. A Budapest Táncfesztivál hagyományosan a tánc világnapja tiszteletére rendezett gálával zárul. Az eseményen a szokásokhoz híven táncolnak az elmúlt év díjazott művészei. A gála fellépője a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. Az előadást Mihályi Gábor rendezi. Az eseményen kiosztják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, díjazzák többek között az évad legjobb női és férfi táncosát, valamint alkotóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.