Tánc

Cseh társulatok a Budapest Táncfesztiválon

2012.02.20. 12:16
Ajánlom
A Budapest Táncfesztivál vendégei közt híres külföldi és magyar társulatok lépnek fel, köztük a South Bohemian Ballet és a Ballet Prague Junior.

A 2012-es Budapest Táncfesztivál ezúttal is két helyszínen, a budai Várban található teátrumban és Művészetek Palotája Fesztiválszínházában zajlik majd. A fesztiválon - akárcsak tavaly - a magyar alkotók mellett külföldi vendégek is bemutatkoznak - közölte Mittelholcz Dóra sajtóreferens. Ez alkalommal az egyik vendég a cseh South Bohemian Ballet lesz, akik a Ballet Prague Juniorral közös estjüket hozzák el Budapestre Függöny Fel - Un Ballo - Bolero címmel. A műsorban a két együttes repertoárjának keresztmetszetét láthatják a nézők a társulatok magasan képzett, kiemelkedő képességű fiatal táncművészeinek előadásában. Az esten szereplő darabok koreográfusai között van Jirí Kylián, Vlasta Schneiderová, Egerházi Attila és Samuel Delvaux is. Frenák Pál Társulata a Frisson című előadással érkezik a fesztiválra, míg a Bozsik Yvette Társulat legújabb darabjával szerepel a programban. Az ezeregyéjszaka virágai című produkció premierje március 24-én lesz a Nemzeti Táncszínházban. A Budapest Táncfesztivál hagyományosan a tánc világnapja tiszteletére rendezett gálával zárul. Az eseményen a szokásokhoz híven táncolnak az elmúlt év díjazott művészei. A gála fellépője a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. Az előadást Mihályi Gábor rendezi. Az eseményen kiosztják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, díjazzák többek között az évad legjobb női és férfi táncosát, valamint alkotóját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.