Tánc

Csehov és balett áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban

2011.04.14. 10:42
Ajánlom
Csehov művét, a Három nővért és a Szegedi Kortárs Balett Inferno című produkcióját láthatja a közönség áprilisban a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az áprilisi programot beharangozó tájékoztatón Bodolay Géza rendező elmondta: szerinte az a zseniális a műben, hogy vidám tud lenni, miközben az alapkérdésekre kérdez rá, s teszi ezt komoly színházi eszközökkel. Hozzátette: ugyan ritkán dolgozik így, de most betű szerint betartja a csehovi utasításokat. A fordításhoz is csak annyiban nyúltak hozzá, hogy azokat a részeket, amelyeket a művet németből fordító Kosztolányi Dezső a német fordítás okán nem érthetett, az orosz eredetivel összevetve Csehovhoz közelítették. Mint elmondta, a darab színpadra állítása Juronics Tamás ötlete volt, a társulatban ugyanis van négy olyan fiatal színésznő, aki alkalmas a feladatra. Olgát Borsos Bea, Mását Gidró Katalin, Irinát Erdélyi Tímea, Natalját Danis Lídia alakítja az április 8-iki bemutatón.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a közönség április 15-én láthatja először a Szegedi Kortárs Balett új produkcióját, az Infernót. Az első felvonást Juronics Tamás koreografálja Liszt Ferenc Faust szimfóniájának harmadik tételére, a Mefisztóra. Mint Juronics Tamás kiemelte, az Inferno kétszereplős darab, mely csupán két testre engedi koncentrálni a nézőt. Az egyik szereposztásban Szarvas Krisztina és Czár Gergely, a másikban pedig Hajszán Kitti és Haller János lesz színpadon. A második felvonást Liszt Dante szimfóniájára koreografálta Roberto Galvan argentin mester, s ebben a teljes társulat táncol;a bemutatóval Liszt Ferenc munkásságára, születésének 200. évfordulójára emlékezik a társulat.

A hónapot a Nemzetközi Simándy József Énekverseny díjkiosztó gálaműsora zárja április 30-án. A verseny zsűrijének elnöke Marton Éva lesz, emellett rangos külföldi ügynökök is érkeznek majd, hogy megismerjék a fiatal tehetségeket. Összesen 124-en versenyeznek idén Szegeden. Az énekesek tizenöt országból érkeznek a dél-alföldi városba, például Németországból, Svájcból, Izraelből, Szerbiából, Horvátországból és Japánból. A gálán a frissen díjazottak mellett számos korábbi győztes is fellép majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.