Tánc

Díjazottak a Tánc Világnapján

2012.04.29. 22:01
Ajánlom
Április 29-én adták át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Életműdíjjal ismerték el Pártay Lilla és Erdélyi Tibor munkáját, az évad alkotója Fodor Zoltán lett.

A Tánc Világnapját - az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1982 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, amelyhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház immár tizenkettedik alkalommal rendezett fesztivált. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében vehették át az évad legjobbjai a szakmai díjakat.  A gálaest, amely egyben a Budapest Táncfesztivál záróeseménye volt, a 2011-ben díjat nyert művészek és alkotók produkcióiból adott ízelítőt. Az estet Mihályi Gábor, Harangozó-és EuroPas-díjas táncművész-koreográfus rendezte.

Az idei díjazottak:

Az évad legjobb végzős növendéke: Darai Tamás - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola;  Török Zsolt - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola; Borbás Barnabás - Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozata

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze: Dobrovics Réka - táncművész, Inversedance - Fodor Zoltán Társulata; Leblanc Gergely - táncművész, Magyar Nemzeti Balett (Leblanc Gergellyel készített interjúnk ide kattintva olvasható); Sánta Gergő - táncművész, Honvéd Együttes

Az évad legjobb férfi táncművésze: Molnár Zsolt - táncművész, Pécsi Balett; Kádár Ignác - táncművész, művészeti vezető, Ajka-Padragkút Táncegyesület

Az évad legjobb női táncművésze: Gyurmánczi Diána - táncművész, Győri Balett; Hargitai Mariann - táncművész, Közép-Európa Táncszínház

Az évad legjobb alkotója: Fodor Zoltán - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Inversedance-Fodor Zoltán Társulat (Fodor Zoltánnal a társulat alapítása előtt készített interjúnk ide kattintva olvasható)

A táncoktatásért díj: Lovas Pál - érdemes művész, Liszt-, és Harangozó-díjas táncművész, balettmester, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata

A tánctudományért díj: Pálfy Gyula - néptánckutató, MTA Zenetudományi Intézet

A táncművészetért díj: Hegedűs Sándor - tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa; Deák Gyula Levente - a Háromszék Táncegyüttes igazgatója (Sepsiszentgyörgy), a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke

Életműdíj: Pártay Lilla - balettművész, koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, Liszt-díjas (Pártay Lillával készített születésnapi interjúnk ide kattintva olvasható); Erdélyi Tibor - Erkel-díjas, táncművész, koreográfus, a Népművészet Mestere, a Vadrózsák Együttes művészeti vezetője

Posztumusz életműdíj: L. Merényi Zsuzsa - balettmester, az Állami Balett Intézet alapító tanára

Imre Zoltán-díj: Hámor József - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Gangaray Dance Company

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.