Tánc

Díjazottak a Tánc Világnapján

2012.04.29. 22:01
Ajánlom
Április 29-én adták át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Életműdíjjal ismerték el Pártay Lilla és Erdélyi Tibor munkáját, az évad alkotója Fodor Zoltán lett.

A Tánc Világnapját - az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1982 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, amelyhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház immár tizenkettedik alkalommal rendezett fesztivált. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében vehették át az évad legjobbjai a szakmai díjakat.  A gálaest, amely egyben a Budapest Táncfesztivál záróeseménye volt, a 2011-ben díjat nyert művészek és alkotók produkcióiból adott ízelítőt. Az estet Mihályi Gábor, Harangozó-és EuroPas-díjas táncművész-koreográfus rendezte.

Az idei díjazottak:

Az évad legjobb végzős növendéke: Darai Tamás - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola;  Török Zsolt - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola; Borbás Barnabás - Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozata

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze: Dobrovics Réka - táncművész, Inversedance - Fodor Zoltán Társulata; Leblanc Gergely - táncművész, Magyar Nemzeti Balett (Leblanc Gergellyel készített interjúnk ide kattintva olvasható); Sánta Gergő - táncművész, Honvéd Együttes

Az évad legjobb férfi táncművésze: Molnár Zsolt - táncművész, Pécsi Balett; Kádár Ignác - táncművész, művészeti vezető, Ajka-Padragkút Táncegyesület

Az évad legjobb női táncművésze: Gyurmánczi Diána - táncművész, Győri Balett; Hargitai Mariann - táncművész, Közép-Európa Táncszínház

Az évad legjobb alkotója: Fodor Zoltán - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Inversedance-Fodor Zoltán Társulat (Fodor Zoltánnal a társulat alapítása előtt készített interjúnk ide kattintva olvasható)

A táncoktatásért díj: Lovas Pál - érdemes művész, Liszt-, és Harangozó-díjas táncművész, balettmester, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata

A tánctudományért díj: Pálfy Gyula - néptánckutató, MTA Zenetudományi Intézet

A táncművészetért díj: Hegedűs Sándor - tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa; Deák Gyula Levente - a Háromszék Táncegyüttes igazgatója (Sepsiszentgyörgy), a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke

Életműdíj: Pártay Lilla - balettművész, koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, Liszt-díjas (Pártay Lillával készített születésnapi interjúnk ide kattintva olvasható); Erdélyi Tibor - Erkel-díjas, táncművész, koreográfus, a Népművészet Mestere, a Vadrózsák Együttes művészeti vezetője

Posztumusz életműdíj: L. Merényi Zsuzsa - balettmester, az Állami Balett Intézet alapító tanára

Imre Zoltán-díj: Hámor József - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Gangaray Dance Company

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.