Tánc

Díjazottak a Tánc Világnapján

2012.04.29. 22:01
Ajánlom
Április 29-én adták át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Életműdíjjal ismerték el Pártay Lilla és Erdélyi Tibor munkáját, az évad alkotója Fodor Zoltán lett.

A Tánc Világnapját - az UNESCO Nemzetközi Tánctanácsának kezdeményezésére - 1982 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én táncelőadásokkal ünneplik szerte a világon. Ez a táncművészet legnagyobb ünnepe, amelyhez kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház immár tizenkettedik alkalommal rendezett fesztivált. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Tánc Világnapján rendezett gálaest keretében vehették át az évad legjobbjai a szakmai díjakat.  A gálaest, amely egyben a Budapest Táncfesztivál záróeseménye volt, a 2011-ben díjat nyert művészek és alkotók produkcióiból adott ízelítőt. Az estet Mihályi Gábor, Harangozó-és EuroPas-díjas táncművész-koreográfus rendezte.

Az idei díjazottak:

Az évad legjobb végzős növendéke: Darai Tamás - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola;  Török Zsolt - főiskolai hallgató, táncművész BA klasszikus balett szakirány, Magyar Táncművészeti Főiskola; Borbás Barnabás - Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozata

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze: Dobrovics Réka - táncművész, Inversedance - Fodor Zoltán Társulata; Leblanc Gergely - táncművész, Magyar Nemzeti Balett (Leblanc Gergellyel készített interjúnk ide kattintva olvasható); Sánta Gergő - táncművész, Honvéd Együttes

Az évad legjobb férfi táncművésze: Molnár Zsolt - táncművész, Pécsi Balett; Kádár Ignác - táncművész, művészeti vezető, Ajka-Padragkút Táncegyesület

Az évad legjobb női táncművésze: Gyurmánczi Diána - táncművész, Győri Balett; Hargitai Mariann - táncművész, Közép-Európa Táncszínház

Az évad legjobb alkotója: Fodor Zoltán - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Inversedance-Fodor Zoltán Társulat (Fodor Zoltánnal a társulat alapítása előtt készített interjúnk ide kattintva olvasható)

A táncoktatásért díj: Lovas Pál - érdemes művész, Liszt-, és Harangozó-díjas táncművész, balettmester, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Tagozata

A tánctudományért díj: Pálfy Gyula - néptánckutató, MTA Zenetudományi Intézet

A táncművészetért díj: Hegedűs Sándor - tánckritikus, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa; Deák Gyula Levente - a Háromszék Táncegyüttes igazgatója (Sepsiszentgyörgy), a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke

Életműdíj: Pártay Lilla - balettművész, koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, Liszt-díjas (Pártay Lillával készített születésnapi interjúnk ide kattintva olvasható); Erdélyi Tibor - Erkel-díjas, táncművész, koreográfus, a Népművészet Mestere, a Vadrózsák Együttes művészeti vezetője

Posztumusz életműdíj: L. Merényi Zsuzsa - balettmester, az Állami Balett Intézet alapító tanára

Imre Zoltán-díj: Hámor József - Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, Gangaray Dance Company

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.