Tánc

EDIT, azaz tánc filmen I.

2010.09.29. 12:17
Ajánlom
Játsszon, és legyen a vendégünk, az EDIT-en, a Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiválján, ahol a filmeken a táncosoké a főszerep!

Fesztivál a fesztiválon - immár hatodik éve Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként kerül megrendezésre hazai és külföldi táncfilmeket bemutató program október 8. és 10. között a Toldi moziban.

Aki nyomon követte az EDIT eddigi vetítéseit, jól tudja, hogy a táncfilm igen tágan értelmezhető műfaj. Lehet "egyszerűen csak" egy színpadi mű filmes feldolgozása; kizárólag filmre készült koreográfiai munka; egy táncprojekt megvalósulását, egy koreográfusi pályaívet bemutató dokumentumfilm; de lehet kísérlet is, mozgással, mozdulattal, a mozdulat képi megfogalmazásával, megragadásával, sőt játék is az új és még újabb technikákkal. Az idei programban bőven találkozhatunk a felsorolt kategóriák/lehetőségek mindegyikével.

2010-ben már nem újdonság, hogy néhány szekciót nemzetközi szakemberek, (táncfilmes) fesztiválszervezők, kurátorok állítottak össze. Holland, japán, osztrák, angol filmeket láthatunk, kurátori csokorba fogva. A meghívott kurátoroktól - a fesztivál zárónapján rendezendő beszélgetés keretében - azt is megtudhatjuk, hogy ki milyen jellemzők/paraméterek mentén határozza meg a táncfilm fogalmát, melyek a műfaj legújabb tendenciái az adott országokban és a nemzetközi mezőnyben, melyek a sajátosságai az adott országok tánc(film)művészetének, és milyen irányba tart ez a műfaj.

Az elmúlt három évben, köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának is, számos új magyar táncfilm is készült, ezért idén is külön blokkban találkozhatunk majd a legfrissebb hazai munkákkal és beszélgethetünk az alkotókkal. A vetített munkák között Juhász Kata, Ladjánszki Márta és Zambrzyczki Ádám darabjai is megtalálhatók, de aki nem mozog otthonosan a műfajban, annak remek bevezetést jelenthetnek a Forward Motion előadásai. A japán, holland és ausztrál blokk mellett igazi csemegének számít a nemrég elhunyt Pina Bausch Álomtánca, Anne Linsel dokumentumfilmje, amely negyven középiskolás diák egyéves kemény munkáját mutatja be, mellyel színpadra akarják állítani Pina Bausch egyik legendás előadását. Láthatjuk, hogy miként változtatják meg a tizenévesek gondolkodását a próbák alatt szerzett tapasztalatok, hogyan küzdenek meg saját testükkel, a számukra még ismeretlen helyzetekkel, és hogyan nőnek fel a feladathoz ami által egyre magabiztosabbá és nyitottabbá válnak. De izgalmasnak ígérkezik Anne Teresa de Keersmaeker válogatása is, amelyben egy Spike Jonze-film is lesz.

Kérdésünk: Ki rendezett Pina Bauschról 3D-s filmet?

A helyes választ október 5. éjfélig megjelölő játékosaink közül egy megfejtő nézheti meg partnerével az október 8-i, 18 órakor kezdődő Friss muNKA című blokkot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.