Tánc

EDIT, azaz tánc filmen II.

2010.10.01. 12:17
Ajánlom
Játsszon, és legyen a vendégünk, az EDIT-en, a Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiválján, ahol a filmeken a táncosoké a főszerep!

Fesztivál a fesztiválon - immár hatodik éve Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként kerül megrendezésre hazai és külföldi táncfilmeket bemutató program október 8. és 10. között a Toldi moziban.

Aki nyomon követte az EDIT eddigi vetítéseit, jól tudja, hogy a táncfilm igen tágan értelmezhető műfaj. Lehet "egyszerűen csak" egy színpadi mű filmes feldolgozása; kizárólag filmre készült koreográfiai munka; egy táncprojekt megvalósulását, egy koreográfusi pályaívet bemutató dokumentumfilm; de lehet kísérlet is, mozgással, mozdulattal, a mozdulat képi megfogalmazásával, megragadásával, sőt játék is az új és még újabb technikákkal. Az idei programban bőven találkozhatunk a felsorolt kategóriák/lehetőségek mindegyikével.

2010-ben már nem újdonság, hogy néhány szekciót nemzetközi szakemberek, (táncfilmes) fesztiválszervezők, kurátorok állítottak össze. Holland, japán, osztrák, angol filmeket láthatunk, kurátori csokorba fogva. A meghívott kurátoroktól - a fesztivál zárónapján rendezendő beszélgetés keretében - azt is megtudhatjuk, hogy ki milyen jellemzők/paraméterek mentén határozza meg a táncfilm fogalmát, melyek a műfaj legújabb tendenciái az adott országokban és a nemzetközi mezőnyben, melyek a sajátosságai az adott országok tánc(film)művészetének, és milyen irányba tart ez a műfaj.

Az elmúlt három évben, köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának is, számos új magyar táncfilm is készült, ezért idén is külön blokkban találkozhatunk majd a legfrissebb hazai munkákkal és beszélgethetünk az alkotókkal. A vetített munkák között Juhász Kata, Ladjánszki Márta és Zambrzyczki Ádám darabjai is megtalálhatók, de aki nem mozog otthonosan a műfajban, annak remek bevezetést jelenthetnek a Forward Motion előadásai. A japán, holland és ausztrál blokk mellett igazi csemegének számít a nemrég elhunyt Pina Bausch Álomtánca, Anne Linsel dokumentumfilmje, amely negyven középiskolás diák egyéves kemény munkáját mutatja be, mellyel színpadra akarják állítani Pina Bausch egyik legendás előadását. Láthatjuk, hogy miként változtatják meg a tizenévesek gondolkodását a próbák alatt szerzett tapasztalatok, hogyan küzdenek meg saját testükkel, a számukra még ismeretlen helyzetekkel, és hogyan nőnek fel a feladathoz ami által egyre magabiztosabbá és nyitottabbá válnak. De izgalmasnak ígérkezik Anne Teresa de Keersmaeker válogatása is, amelyben egy Spike Jonze-film is lesz.

A programban szerepel a Cinedans válogatása is. Kérdésünk: Mi a Cinedans?

A helyes választ október 5. éjfélig megjelölő játékosaink közül egy helyes megfejtő nézheti meg partnerével az október 10-i, 18 órakor kezdődő blokkot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.