Tánc

Egy építész táncképei

2010.03.20. 11:52
Ajánlom
Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Fotóiból áprilisban, a Táncfórumhoz kapcsolódóan rendeznek kiálítást.

A székelyföldi születésű fotográfus (1927. január 19., Székelyudvarhely - 2008. november 13., Budapest) a magyar színházi-táncszínházi élet különös, rejtőzködő alakja, végletekig szerény, igen felkészült és alapos művésze volt. Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Építészként kivételes formaérzékre tett szert, kompozícióin érződik kivételes terepismerete, elmélyültsége, az évtizedek felhalmozott tapasztalata.

Alkalmi megbízásból, vagy hivatalból fotózta a Magyar Állami Operaház, a Rock Színház, az Arizona Színház előadásait, szabadúszóként azonban számos, haladó szellemű, hajdan kevésbé elismert együttes munkáját is követte. Az új iránt mindig nyitott Papp Dezső számos, jelentős táncszínházi műhely indulásakor, fénykorában jelen volt. Az első magyar független, modern tánccsoport, a Berger Gyula Táncegyüttes, a Jeszenszky Jazzbalett, a ma nemzetközi hírű Bozsik Yvette és Frenák Pál Társulata munkássága, előadásai a műfaj mérföldköveinek számítottak-számítanak - Papp Dezső jobbára indulásuktól dokumentálta e műhelyek kialakulását és megerősödését. A Szegedi Kortárs Balett produkciói a messzeföldön elismert Imre Zoltán, majd Juronics Tamás irányítása idején ugyancsak Papp Dezső kedvelt fotótémái voltak. Papp Dezső monumentális méretű hagyatékában (melyet 2009-től az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma őriz) a Magyar Nemzeti Balett (MNB), az Operaház balett-együttese működésének páratlan dokumentációja rejlik: a művész évtizedeken keresztül, sok ezer felvételen örökítette meg az Andrássy úti palota előadásait, művészeit.

A közel százezer eredeti nagyítás, és az ennek a számnak sokszorosát kitevő negatív-és diakockák egészét áttekintve, a hagyaték belső, tematikus arányait követi a fotóművész munkásságát megörökítő tárlat is, melynek számos darabja ismerős lehet a táncszerető közönség számára: Papp Dezső művészetét számtalan újságcímlap és -oldal, sok plakát és egyéb kiadvány őrzi.

Az április 9. és május 9. között a Nemzeti Táncszínházban megtekinthető Papp Dezső-emlékkiállítás kurátorai Szúdy Eszter és Halász Tamás. A tárlat létrejöttéhez Balogh Bodor Attila, Berger Gyula, Bozsik Yvette, Cserta József, Hágai Katalin, Kalmár Attila, Kotsis Ágota és Turnai Tímea nyújtottak segítséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.
Tánc interjú

„Amikor színpadon van az ember, nincs más lehetősége, mint hogy belehal”

Március 6-án mutatták be a felfrissített koreográfiájú Laurenciát az Erkel Színházban, amelyben próbavezető balettmesterként működött közre Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas táncművész, az Operaház örökös tagja és a Halhatatlanok társaságának tagja. Ennek apropóján beszélgettünk az előadás szünetében a mesternővel a pályakezdőségről, a hazai balettről és Leningrádról, szerepálmokról, valamint arról, mit tehet az ember, ha elveszíti a motivációját.