Tánc

Egy építész táncképei

2010.03.20. 11:52
Ajánlom
Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Fotóiból áprilisban, a Táncfórumhoz kapcsolódóan rendeznek kiálítást.

A székelyföldi születésű fotográfus (1927. január 19., Székelyudvarhely - 2008. november 13., Budapest) a magyar színházi-táncszínházi élet különös, rejtőzködő alakja, végletekig szerény, igen felkészült és alapos művésze volt. Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Építészként kivételes formaérzékre tett szert, kompozícióin érződik kivételes terepismerete, elmélyültsége, az évtizedek felhalmozott tapasztalata.

Alkalmi megbízásból, vagy hivatalból fotózta a Magyar Állami Operaház, a Rock Színház, az Arizona Színház előadásait, szabadúszóként azonban számos, haladó szellemű, hajdan kevésbé elismert együttes munkáját is követte. Az új iránt mindig nyitott Papp Dezső számos, jelentős táncszínházi műhely indulásakor, fénykorában jelen volt. Az első magyar független, modern tánccsoport, a Berger Gyula Táncegyüttes, a Jeszenszky Jazzbalett, a ma nemzetközi hírű Bozsik Yvette és Frenák Pál Társulata munkássága, előadásai a műfaj mérföldköveinek számítottak-számítanak - Papp Dezső jobbára indulásuktól dokumentálta e műhelyek kialakulását és megerősödését. A Szegedi Kortárs Balett produkciói a messzeföldön elismert Imre Zoltán, majd Juronics Tamás irányítása idején ugyancsak Papp Dezső kedvelt fotótémái voltak. Papp Dezső monumentális méretű hagyatékában (melyet 2009-től az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma őriz) a Magyar Nemzeti Balett (MNB), az Operaház balett-együttese működésének páratlan dokumentációja rejlik: a művész évtizedeken keresztül, sok ezer felvételen örökítette meg az Andrássy úti palota előadásait, művészeit.

A közel százezer eredeti nagyítás, és az ennek a számnak sokszorosát kitevő negatív-és diakockák egészét áttekintve, a hagyaték belső, tematikus arányait követi a fotóművész munkásságát megörökítő tárlat is, melynek számos darabja ismerős lehet a táncszerető közönség számára: Papp Dezső művészetét számtalan újságcímlap és -oldal, sok plakát és egyéb kiadvány őrzi.

Az április 9. és május 9. között a Nemzeti Táncszínházban megtekinthető Papp Dezső-emlékkiállítás kurátorai Szúdy Eszter és Halász Tamás. A tárlat létrejöttéhez Balogh Bodor Attila, Berger Gyula, Bozsik Yvette, Cserta József, Hágai Katalin, Kalmár Attila, Kotsis Ágota és Turnai Tímea nyújtottak segítséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.
Tánc hír

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.
Tánc ZSIMÜ 2019

Két vendégkoreográfus munkájával zárja az évadot az Inversedance

Egyben a Zsidó Művészeti Napok záróeseménye is lesz a Panta Rhei című kettős ősbemutató június 2-án, a közelmúltban megnyílt Nemzeti Táncszínház nagytermében.