Tánc

Egy építész táncképei

2010.03.20. 11:52
Ajánlom
Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Fotóiból áprilisban, a Táncfórumhoz kapcsolódóan rendeznek kiálítást.

A székelyföldi születésű fotográfus (1927. január 19., Székelyudvarhely - 2008. november 13., Budapest) a magyar színházi-táncszínházi élet különös, rejtőzködő alakja, végletekig szerény, igen felkészült és alapos művésze volt. Papp Dezső mintegy négy évtizeden keresztül követte, messze nem csupán megbízások nyomán, de megszállott, elkötelezett rajongóként is a magyar színpadi tánc legfontosabb eseményeit. Építészként kivételes formaérzékre tett szert, kompozícióin érződik kivételes terepismerete, elmélyültsége, az évtizedek felhalmozott tapasztalata.

Alkalmi megbízásból, vagy hivatalból fotózta a Magyar Állami Operaház, a Rock Színház, az Arizona Színház előadásait, szabadúszóként azonban számos, haladó szellemű, hajdan kevésbé elismert együttes munkáját is követte. Az új iránt mindig nyitott Papp Dezső számos, jelentős táncszínházi műhely indulásakor, fénykorában jelen volt. Az első magyar független, modern tánccsoport, a Berger Gyula Táncegyüttes, a Jeszenszky Jazzbalett, a ma nemzetközi hírű Bozsik Yvette és Frenák Pál Társulata munkássága, előadásai a műfaj mérföldköveinek számítottak-számítanak - Papp Dezső jobbára indulásuktól dokumentálta e műhelyek kialakulását és megerősödését. A Szegedi Kortárs Balett produkciói a messzeföldön elismert Imre Zoltán, majd Juronics Tamás irányítása idején ugyancsak Papp Dezső kedvelt fotótémái voltak. Papp Dezső monumentális méretű hagyatékában (melyet 2009-től az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívuma őriz) a Magyar Nemzeti Balett (MNB), az Operaház balett-együttese működésének páratlan dokumentációja rejlik: a művész évtizedeken keresztül, sok ezer felvételen örökítette meg az Andrássy úti palota előadásait, művészeit.

A közel százezer eredeti nagyítás, és az ennek a számnak sokszorosát kitevő negatív-és diakockák egészét áttekintve, a hagyaték belső, tematikus arányait követi a fotóművész munkásságát megörökítő tárlat is, melynek számos darabja ismerős lehet a táncszerető közönség számára: Papp Dezső művészetét számtalan újságcímlap és -oldal, sok plakát és egyéb kiadvány őrzi.

Az április 9. és május 9. között a Nemzeti Táncszínházban megtekinthető Papp Dezső-emlékkiállítás kurátorai Szúdy Eszter és Halász Tamás. A tárlat létrejöttéhez Balogh Bodor Attila, Berger Gyula, Bozsik Yvette, Cserta József, Hágai Katalin, Kalmár Attila, Kotsis Ágota és Turnai Tímea nyújtottak segítséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc ajánló

Egy ősi jegesmedve is megjelenik a Recirquel legújabb előadásában

A Solus Amor időtlen térben kutatja a szeretet rétegeit. A monumentális légi balettben egy hatalmas jegesmedve-báb is feltűnik, ami a West Enden nagy sikerrel játszott War Horse című produkció élethű lóbábjait is készítő bábtervező, Janni Younge munkája.
Tánc magazin

70 éve a tánc szolgálatában

1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc kult50

Társadalmi krízistánc – Duda Éva a Kult50-ben

Csodaország első ránézésre a legjobb hely, ahol elképzelhetjük az életünket: itt minden a mi szórakozásunkat szolgálja, és bármi megtörténhet, amire vágyunk. Ez azonban csak illúzió. A felszín alatt káosz uralkodik, a világ velejéig romlott. Természetesen nem véletlen, hogy a szociálisan érzékeny, kritikus gondolkodású Duda Éva éppen 2019-ben döntött úgy, hogy táncba ülteti ezt a témát.
Tánc interjú

„El lehet mondani az igazságot úgy, hogy ne fájjon” – Beszélgetés Keleti Évával

A Teréz körút egyik csodálatos bérházának klasszikus polgári lakásában ülünk Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfussal. Otthona középpontjában az az óriási asztal áll, ami mellett minden vasárnap összegyűltek a család idősei és fiataljai, máskor pedig a hatvanas-hetvenes évek legnagyobb színészei, táncművészei, rendezői és koreográfusai foglaltak helyet. Ezekben a szobákban töltötte utolsó karácsonyát Róna Viktor, innen rohant át Keleti Éva segíteni, amikor a közelben lakó Orosz Adél hazatért újszülöttjével.