Tánc

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

2019.06.26. 16:20
Ajánlom
Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.

Oscar Naters és a Grupo Integro nevű társulata arra vállalkozott, hogy César Calvo’s 1981-es könyve, a The Three Halves of Ino Moxo alapján vizuális hatásokkal teletűzdelt táncelődást rendezzen. Az író a könyvben egy sámán vezette pszichedelikus útról számol be. Az ayahuasca egy tradicionális gyógyító növény, amelynek erős pszichoaktív hatása van. A táncelőadás összes szereplője átélte már személyesen az élményt, de a próbafolyamat elején közösen is elmentek egy szertartásra, hogy a rituálé képi, hangbéli és mozgásos élményeit felelevenítsék, ezáltal közelebb hozzák a közönséghez.

A szereplők között van egy igazi sámán, Rawa, aki egy kelet-perui tradicionális gyógyító családból származik, és aki először 11 évesen vett részt ayahuasca szertartáson édesapjával és nagyapjával.  Az előadásban ő adja elő a szertartás során is használt énekeket, amelyek „rezgései behatolnak a részt vevők testébe”, ahogy Naters fogalmaz. „Ezek a rezgések molekuláris szinten is alakítják az anyagot. Az emberek általában spirituális és fizikális gyógyulást is várnak az ayahuasca szertartástól. A növény tudja, hogy miért ittad meg a teát, hogy mit is keresel általa, és segít megtalálni és oldani azokat az érzelmi blokkokat, ami akadályoz a gyógyulásban” – mondja Naters.

Az ayahuasca általában erős hányást okoz, ami egy tudatállapot módosulást eredményez. „Ezt nem pontos hallucinációnak nevezni, hiszen minden, ami történik, belőled, a résztvevőből indul ki. Annak családjából, hozott és szerzett élményeiből. Ugyanakkor sokan számolnak be egy közös élményről, egy hatalmas kígyóról, amitől sokan megijednek, de valójában a növény általa kapcsolódik a résztvevőben az anyafölddel”. A kígyó az előadásnak is fontos részét képezi.

Az ayahuasca tehát egy kedvelt és divatos cél lett a megvilágosodást kereső turisták körében, de miután egy brit utazó 2014-ben meghalt egy szertartás során, fokozott körültekintéssel végzik az előkészületeket. „Nagyon fontos, hogy meg kell adni a növénynek járó tiszteletet” – fogalmaz Rawa. „A felkészülés során speciális diétát kell folytatni, ami a hús, a só és a cukor megvonásával jár. Ezen kívül fontos tisztázni a szándékokat is. Szívesen fogadom a résztvevőket a világ bármely tájáról, akik válaszokat keresnek, de ez nem csak egy drogélmény a sok közül. Ha nem tiszteled a növényt, olyat is megmutathat, ami túl erős, amire nem vagy felkészülve” – teszi hozzá. „Sajnos nagyon sokan üzletszerűen végzik a szertartást, a TripAdvisoron pedig nem találsz olyan értékelést, ami a legjobb sámánra vonatkozna” – fogalmaz.

Az Ino Moxo című táncelőadás egy sokkal kevésbé kockázatos úton vezet el a katarzishoz, miközben betekintést enged a rituálé okozta élménybe. „Megpróbáljuk a Calvo által leírt amazonasi történetet Rawa gyógyítással kapcsolatos tapasztalataival összekötni. A nézők maguk is mélyen részt vesznek a halál és újjászületés transzperszonális drámajában” – mondja Naters.

(forrás: The Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Megmentenek minket a lájkok a katasztrófáktól? – Jön a Duda Éva Társulat jubileumi előadása

November 4-én és 5-én új bemutatóval, harsány fináléval ünnepli tizedik évfordulóját a Duda Éva Társulat. A Wonderland című darabot a Trafóban játsszák majd. A jubileum kapcsán pedig azt is elárulták, mik voltak a legfontosabb pillanatai az elmúlt tíz évnek.
Tánc ajánló

Sztravinszkij katonája kortárs táncosan mozdul meg

A PR-Evolution Dance Company ezúttal A katona történetét, Sztravinszkij táncos mesejátékát adaptálja kortárs táncszínpadra. Az előadás október 11-én beavató táncszínházi programként debütál, később kerül a felnőttközönség elé.
Tánc collective dope

Mi történik, ha egy kortárs táncost összeszabadítunk egy breaktáncossal?

A szabadságuk összeadódik. A Collective Dope (D)open your move elnevezésű, október 4-ei estjén a kortárs- és az urban táncszcéna találkozott és lépett egyással reakcióba, amiből teljesen új, életképes minőségek születtek.
Tánc portré

A tökéletességre törekszik – Balázsi Gergő Ármin

Nemcsak szerepeiben kiváló danseur noble, a való életben is hercegi magasztosságot áraszt a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája, Balázsi Gergő Ármin, aki fiatal kora ellenére elismerések egész sorával büszkélkedhet. A Junior Prima Díj eddigi kemény munkáját és kitartását igazolja vissza.
Tánc a létezés eufóriája

Cuhorka Emese: "Az érdekel, hogy mit jelent belakni a testemet"

Fahidi Éva kilencvenéves holokauszt-túlélő mellett Cuhorka Emese a főszereplője annak a Sóvirág című előadásnak, amelynek a próbafolyamatát rögzíti A létezés eufóriája című, többszörösen díjazott dokumentumfilm. A kortárs táncos Emesével arról beszélgettünk, hogyan élte meg ezt a sajátos próbafolyamatot, és miként kezdett el prózai előadásokban dolgozni.