Tánc

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

2019.06.26. 16:20
Ajánlom
Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.

Oscar Naters és a Grupo Integro nevű társulata arra vállalkozott, hogy César Calvo’s 1981-es könyve, a The Three Halves of Ino Moxo alapján vizuális hatásokkal teletűzdelt táncelődást rendezzen. Az író a könyvben egy sámán vezette pszichedelikus útról számol be. Az ayahuasca egy tradicionális gyógyító növény, amelynek erős pszichoaktív hatása van. A táncelőadás összes szereplője átélte már személyesen az élményt, de a próbafolyamat elején közösen is elmentek egy szertartásra, hogy a rituálé képi, hangbéli és mozgásos élményeit felelevenítsék, ezáltal közelebb hozzák a közönséghez.

A szereplők között van egy igazi sámán, Rawa, aki egy kelet-perui tradicionális gyógyító családból származik, és aki először 11 évesen vett részt ayahuasca szertartáson édesapjával és nagyapjával.  Az előadásban ő adja elő a szertartás során is használt énekeket, amelyek „rezgései behatolnak a részt vevők testébe”, ahogy Naters fogalmaz. „Ezek a rezgések molekuláris szinten is alakítják az anyagot. Az emberek általában spirituális és fizikális gyógyulást is várnak az ayahuasca szertartástól. A növény tudja, hogy miért ittad meg a teát, hogy mit is keresel általa, és segít megtalálni és oldani azokat az érzelmi blokkokat, ami akadályoz a gyógyulásban” – mondja Naters.

Az ayahuasca általában erős hányást okoz, ami egy tudatállapot módosulást eredményez. „Ezt nem pontos hallucinációnak nevezni, hiszen minden, ami történik, belőled, a résztvevőből indul ki. Annak családjából, hozott és szerzett élményeiből. Ugyanakkor sokan számolnak be egy közös élményről, egy hatalmas kígyóról, amitől sokan megijednek, de valójában a növény általa kapcsolódik a résztvevőben az anyafölddel”. A kígyó az előadásnak is fontos részét képezi.

Az ayahuasca tehát egy kedvelt és divatos cél lett a megvilágosodást kereső turisták körében, de miután egy brit utazó 2014-ben meghalt egy szertartás során, fokozott körültekintéssel végzik az előkészületeket. „Nagyon fontos, hogy meg kell adni a növénynek járó tiszteletet” – fogalmaz Rawa. „A felkészülés során speciális diétát kell folytatni, ami a hús, a só és a cukor megvonásával jár. Ezen kívül fontos tisztázni a szándékokat is. Szívesen fogadom a résztvevőket a világ bármely tájáról, akik válaszokat keresnek, de ez nem csak egy drogélmény a sok közül. Ha nem tiszteled a növényt, olyat is megmutathat, ami túl erős, amire nem vagy felkészülve” – teszi hozzá. „Sajnos nagyon sokan üzletszerűen végzik a szertartást, a TripAdvisoron pedig nem találsz olyan értékelést, ami a legjobb sámánra vonatkozna” – fogalmaz.

Az Ino Moxo című táncelőadás egy sokkal kevésbé kockázatos úton vezet el a katarzishoz, miközben betekintést enged a rituálé okozta élménybe. „Megpróbáljuk a Calvo által leírt amazonasi történetet Rawa gyógyítással kapcsolatos tapasztalataival összekötni. A nézők maguk is mélyen részt vesznek a halál és újjászületés transzperszonális drámajában” – mondja Naters.

(forrás: The Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.