Tánc

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

2019.06.26. 16:20
Ajánlom
Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.

Oscar Naters és a Grupo Integro nevű társulata arra vállalkozott, hogy César Calvo’s 1981-es könyve, a The Three Halves of Ino Moxo alapján vizuális hatásokkal teletűzdelt táncelődást rendezzen. Az író a könyvben egy sámán vezette pszichedelikus útról számol be. Az ayahuasca egy tradicionális gyógyító növény, amelynek erős pszichoaktív hatása van. A táncelőadás összes szereplője átélte már személyesen az élményt, de a próbafolyamat elején közösen is elmentek egy szertartásra, hogy a rituálé képi, hangbéli és mozgásos élményeit felelevenítsék, ezáltal közelebb hozzák a közönséghez.

A szereplők között van egy igazi sámán, Rawa, aki egy kelet-perui tradicionális gyógyító családból származik, és aki először 11 évesen vett részt ayahuasca szertartáson édesapjával és nagyapjával.  Az előadásban ő adja elő a szertartás során is használt énekeket, amelyek „rezgései behatolnak a részt vevők testébe”, ahogy Naters fogalmaz. „Ezek a rezgések molekuláris szinten is alakítják az anyagot. Az emberek általában spirituális és fizikális gyógyulást is várnak az ayahuasca szertartástól. A növény tudja, hogy miért ittad meg a teát, hogy mit is keresel általa, és segít megtalálni és oldani azokat az érzelmi blokkokat, ami akadályoz a gyógyulásban” – mondja Naters.

Az ayahuasca általában erős hányást okoz, ami egy tudatállapot módosulást eredményez. „Ezt nem pontos hallucinációnak nevezni, hiszen minden, ami történik, belőled, a résztvevőből indul ki. Annak családjából, hozott és szerzett élményeiből. Ugyanakkor sokan számolnak be egy közös élményről, egy hatalmas kígyóról, amitől sokan megijednek, de valójában a növény általa kapcsolódik a résztvevőben az anyafölddel”. A kígyó az előadásnak is fontos részét képezi.

Az ayahuasca tehát egy kedvelt és divatos cél lett a megvilágosodást kereső turisták körében, de miután egy brit utazó 2014-ben meghalt egy szertartás során, fokozott körültekintéssel végzik az előkészületeket. „Nagyon fontos, hogy meg kell adni a növénynek járó tiszteletet” – fogalmaz Rawa. „A felkészülés során speciális diétát kell folytatni, ami a hús, a só és a cukor megvonásával jár. Ezen kívül fontos tisztázni a szándékokat is. Szívesen fogadom a résztvevőket a világ bármely tájáról, akik válaszokat keresnek, de ez nem csak egy drogélmény a sok közül. Ha nem tiszteled a növényt, olyat is megmutathat, ami túl erős, amire nem vagy felkészülve” – teszi hozzá. „Sajnos nagyon sokan üzletszerűen végzik a szertartást, a TripAdvisoron pedig nem találsz olyan értékelést, ami a legjobb sámánra vonatkozna” – fogalmaz.

Az Ino Moxo című táncelőadás egy sokkal kevésbé kockázatos úton vezet el a katarzishoz, miközben betekintést enged a rituálé okozta élménybe. „Megpróbáljuk a Calvo által leírt amazonasi történetet Rawa gyógyítással kapcsolatos tapasztalataival összekötni. A nézők maguk is mélyen részt vesznek a halál és újjászületés transzperszonális drámajában” – mondja Naters.

(forrás: The Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Online közvetíti előadásait a Fővárosi Nagycirkusz

Szombat délutánonként élőben követhetjük a Fővárosi Nagycirkusz előadásainak online közvetítését.
Tánc hír

Tisztújítást tartottak a Magyar Táncművészek Szövetségében

A Magyar Táncművészek Szövetségének közgyűlésén ötödik alkalommal választotta meg a tagság újabb három évre elnöknek Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjét és társelnöknek Kiss Jánost, a győri Magyar Táncfesztivál igazgatóját - adta hírül a szakmai és érdekvédelmi szövetség.
Tánc magazin

Nevetve sírni, sírva nevetni – Cacti a Nemzeti Balett előadásában

A kaktuszok nem sírnak. Legalábbis egyikünk sem találkozott még könnyező tüskékkel – vagy mégis? A világhírű svéd koreográfus, Alexander Ekman Cacti című darabja csontig-velőig hatoló őszinteséggel mutatja be a kortárs tánc világát, humoros és fájdalmasan pontos képet adva arról, mennyire fontos számunkra a művészet „értelmezése”. Néha lényegesebb, mint a művészet maga. Ekman legsikeresebb koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett tolmácsolásában érkezik Budapestre.
Tánc ajánló

Alexander Ekman svéd koreográfus indítja az Opera új évadát

A világhírű alkotó egyik legnépszerűbb műve, a Cacti a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház első bemutatója szeptember 11-én látható az Eiffel Műhelyházban.
Tánc hír

Átadták az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

Augusztus 31-én a Trafóban immár 15. alkalommal hirdették ki a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő díjat, valamint a színházi alkotókat méltató elismerést.