Tánc

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

2019.06.26. 16:20
Ajánlom
Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.

Oscar Naters és a Grupo Integro nevű társulata arra vállalkozott, hogy César Calvo’s 1981-es könyve, a The Three Halves of Ino Moxo alapján vizuális hatásokkal teletűzdelt táncelődást rendezzen. Az író a könyvben egy sámán vezette pszichedelikus útról számol be. Az ayahuasca egy tradicionális gyógyító növény, amelynek erős pszichoaktív hatása van. A táncelőadás összes szereplője átélte már személyesen az élményt, de a próbafolyamat elején közösen is elmentek egy szertartásra, hogy a rituálé képi, hangbéli és mozgásos élményeit felelevenítsék, ezáltal közelebb hozzák a közönséghez.

A szereplők között van egy igazi sámán, Rawa, aki egy kelet-perui tradicionális gyógyító családból származik, és aki először 11 évesen vett részt ayahuasca szertartáson édesapjával és nagyapjával.  Az előadásban ő adja elő a szertartás során is használt énekeket, amelyek „rezgései behatolnak a részt vevők testébe”, ahogy Naters fogalmaz. „Ezek a rezgések molekuláris szinten is alakítják az anyagot. Az emberek általában spirituális és fizikális gyógyulást is várnak az ayahuasca szertartástól. A növény tudja, hogy miért ittad meg a teát, hogy mit is keresel általa, és segít megtalálni és oldani azokat az érzelmi blokkokat, ami akadályoz a gyógyulásban” – mondja Naters.

Az ayahuasca általában erős hányást okoz, ami egy tudatállapot módosulást eredményez. „Ezt nem pontos hallucinációnak nevezni, hiszen minden, ami történik, belőled, a résztvevőből indul ki. Annak családjából, hozott és szerzett élményeiből. Ugyanakkor sokan számolnak be egy közös élményről, egy hatalmas kígyóról, amitől sokan megijednek, de valójában a növény általa kapcsolódik a résztvevőben az anyafölddel”. A kígyó az előadásnak is fontos részét képezi.

Az ayahuasca tehát egy kedvelt és divatos cél lett a megvilágosodást kereső turisták körében, de miután egy brit utazó 2014-ben meghalt egy szertartás során, fokozott körültekintéssel végzik az előkészületeket. „Nagyon fontos, hogy meg kell adni a növénynek járó tiszteletet” – fogalmaz Rawa. „A felkészülés során speciális diétát kell folytatni, ami a hús, a só és a cukor megvonásával jár. Ezen kívül fontos tisztázni a szándékokat is. Szívesen fogadom a résztvevőket a világ bármely tájáról, akik válaszokat keresnek, de ez nem csak egy drogélmény a sok közül. Ha nem tiszteled a növényt, olyat is megmutathat, ami túl erős, amire nem vagy felkészülve” – teszi hozzá. „Sajnos nagyon sokan üzletszerűen végzik a szertartást, a TripAdvisoron pedig nem találsz olyan értékelést, ami a legjobb sámánra vonatkozna” – fogalmaz.

Az Ino Moxo című táncelőadás egy sokkal kevésbé kockázatos úton vezet el a katarzishoz, miközben betekintést enged a rituálé okozta élménybe. „Megpróbáljuk a Calvo által leírt amazonasi történetet Rawa gyógyítással kapcsolatos tapasztalataival összekötni. A nézők maguk is mélyen részt vesznek a halál és újjászületés transzperszonális drámajában” – mondja Naters.

(forrás: The Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.
Tánc lapszemle

Újabb nehézséggel kell szembenéznie a Nemzeti Táncszínháznak

A 24.hu értesülései szerint a Millenáris Parkban átadott, ötmilliárd forintból épül épülethez nem járt tulajdonjog, ezért az intézménynek most több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek.
Tánc Film

New Yorkban versenyez a fiatal magyar táncosokról szóló film

Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmjét beválogatták a Dance on Camera Fesztivál hivatalos versenyprogramjába; az alkotást július 14-én vetítik a New York-i Lincoln Centerben.