Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

2020.10.23. 10:35
Ajánlom
Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

A danseur noble jelentése: hősi szerepek alakítására alkalmas, „nemes” stílusú, klasszikus balett-táncos. Keresve sem lelhetnénk találóbb leírásra a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistájára, Balázsi Gergő Árminra, aki nemcsak a színpadon, de a való életben is hercegi emelkedettséget áraszt.

balazsi_tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-163902.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A tánc magával ragadó világával már egészen fiatalon megismerkedett testvére révén, aki a Magyar Táncművészeti Egyetemre járt. A jó kondícióban lévő fiatal fiúban ekkortájt fogalmazódott meg, hogy a sportolás helyett a mozgásművészet mellett kötelezi el magát, elhatározása pedig hamarosan valós kereteket kapott:

2005-ben ő is felvételt nyert a Táncművészetire.

Az egyetemen meghatározó mestere volt Dózsa Imre balettművész. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig”, emlékszik vissza a fiatal művész, aki nagy energiát fektet önmaga fejlesztésébe, hiszen mindig a tökéletességre törekszik: „Hiába van valakinek megfelelő adottsága a baletthez, ha nincs kellő szorgalma és szeretete hozzá.

A munkába fektetett állhatatos energia mindig megtérül

– mondta el egy interjúban.

2014-ben „Az év legjobb végzőseként” fejezte be tanulmányait, majd rögtön a Magyar Állami Operaházban helyezkedett el, ahol tehetsége és elhivatottsága révén rögtön a figyelem középpontjába került, hamarosan pedig „Az évad legjobb pályakezdő táncművészeként” ismerték el. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

felmery_balazsi_sleeping_beauty1_photo_by-attila_nagy-133832.jpg

Balázsi Gergő Ármin Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Páratlan alázattal készül feladataira, amely során feleségétől, Felméry Lilitől, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjétől fontos szakmai visszajelzéseket kap, és egyben a biztonságot is jelentik egymás számára.

Balázsi Gergő Ármin

az elmúlt évben elnyerte „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat

Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) mellett, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték tehetségét és kitartását. Találkozhattunk vele A rosszul őrzött lány és a Giselle férfi főszerepében, valamint A diótörőben is. Legutóbbi munkája idén szeptember elején az Erik Satie azonos című műve nyomán készült Trois Gnossiennes mágikus szépségű pas de deux-je volt. Hans van Manen koreográfiája a férfi-női viszonyrendszer összetettségét vizsgálja. A duettet az 1982-es ősbemutatón közreműködő Aradi Mária, továbbá Prokofieva Irina és Solymosi Tamás tanította be Balázsi Gergő Árminnak és partnerének, Tanykpayeva Aliyának.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.