Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

2020.10.23. 10:35
Ajánlom
Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

A danseur noble jelentése: hősi szerepek alakítására alkalmas, „nemes” stílusú, klasszikus balett-táncos. Keresve sem lelhetnénk találóbb leírásra a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistájára, Balázsi Gergő Árminra, aki nemcsak a színpadon, de a való életben is hercegi emelkedettséget áraszt.

balazsi_tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-163902.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A tánc magával ragadó világával már egészen fiatalon megismerkedett testvére révén, aki a Magyar Táncművészeti Egyetemre járt. A jó kondícióban lévő fiatal fiúban ekkortájt fogalmazódott meg, hogy a sportolás helyett a mozgásművészet mellett kötelezi el magát, elhatározása pedig hamarosan valós kereteket kapott:

2005-ben ő is felvételt nyert a Táncművészetire.

Az egyetemen meghatározó mestere volt Dózsa Imre balettművész. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig”, emlékszik vissza a fiatal művész, aki nagy energiát fektet önmaga fejlesztésébe, hiszen mindig a tökéletességre törekszik: „Hiába van valakinek megfelelő adottsága a baletthez, ha nincs kellő szorgalma és szeretete hozzá.

A munkába fektetett állhatatos energia mindig megtérül

– mondta el egy interjúban.

2014-ben „Az év legjobb végzőseként” fejezte be tanulmányait, majd rögtön a Magyar Állami Operaházban helyezkedett el, ahol tehetsége és elhivatottsága révén rögtön a figyelem középpontjába került, hamarosan pedig „Az évad legjobb pályakezdő táncművészeként” ismerték el. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

felmery_balazsi_sleeping_beauty1_photo_by-attila_nagy-133832.jpg

Balázsi Gergő Ármin Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Páratlan alázattal készül feladataira, amely során feleségétől, Felméry Lilitől, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjétől fontos szakmai visszajelzéseket kap, és egyben a biztonságot is jelentik egymás számára.

Balázsi Gergő Ármin

az elmúlt évben elnyerte „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat

Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) mellett, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték tehetségét és kitartását. Találkozhattunk vele A rosszul őrzött lány és a Giselle férfi főszerepében, valamint A diótörőben is. Legutóbbi munkája idén szeptember elején az Erik Satie azonos című műve nyomán készült Trois Gnossiennes mágikus szépségű pas de deux-je volt. Hans van Manen koreográfiája a férfi-női viszonyrendszer összetettségét vizsgálja. A duettet az 1982-es ősbemutatón közreműködő Aradi Mária, továbbá Prokofieva Irina és Solymosi Tamás tanította be Balázsi Gergő Árminnak és partnerének, Tanykpayeva Aliyának.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.