Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

2020.10.23. 10:35
Ajánlom
Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

A danseur noble jelentése: hősi szerepek alakítására alkalmas, „nemes” stílusú, klasszikus balett-táncos. Keresve sem lelhetnénk találóbb leírásra a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistájára, Balázsi Gergő Árminra, aki nemcsak a színpadon, de a való életben is hercegi emelkedettséget áraszt.

balazsi_tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-163902.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A tánc magával ragadó világával már egészen fiatalon megismerkedett testvére révén, aki a Magyar Táncművészeti Egyetemre járt. A jó kondícióban lévő fiatal fiúban ekkortájt fogalmazódott meg, hogy a sportolás helyett a mozgásművészet mellett kötelezi el magát, elhatározása pedig hamarosan valós kereteket kapott:

2005-ben ő is felvételt nyert a Táncművészetire.

Az egyetemen meghatározó mestere volt Dózsa Imre balettművész. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig”, emlékszik vissza a fiatal művész, aki nagy energiát fektet önmaga fejlesztésébe, hiszen mindig a tökéletességre törekszik: „Hiába van valakinek megfelelő adottsága a baletthez, ha nincs kellő szorgalma és szeretete hozzá.

A munkába fektetett állhatatos energia mindig megtérül

– mondta el egy interjúban.

2014-ben „Az év legjobb végzőseként” fejezte be tanulmányait, majd rögtön a Magyar Állami Operaházban helyezkedett el, ahol tehetsége és elhivatottsága révén rögtön a figyelem középpontjába került, hamarosan pedig „Az évad legjobb pályakezdő táncművészeként” ismerték el. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

felmery_balazsi_sleeping_beauty1_photo_by-attila_nagy-133832.jpg

Balázsi Gergő Ármin Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Páratlan alázattal készül feladataira, amely során feleségétől, Felméry Lilitől, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjétől fontos szakmai visszajelzéseket kap, és egyben a biztonságot is jelentik egymás számára.

Balázsi Gergő Ármin

az elmúlt évben elnyerte „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat

Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) mellett, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték tehetségét és kitartását. Találkozhattunk vele A rosszul őrzött lány és a Giselle férfi főszerepében, valamint A diótörőben is. Legutóbbi munkája idén szeptember elején az Erik Satie azonos című műve nyomán készült Trois Gnossiennes mágikus szépségű pas de deux-je volt. Hans van Manen koreográfiája a férfi-női viszonyrendszer összetettségét vizsgálja. A duettet az 1982-es ősbemutatón közreműködő Aradi Mária, továbbá Prokofieva Irina és Solymosi Tamás tanította be Balázsi Gergő Árminnak és partnerének, Tanykpayeva Aliyának.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Magyar Állami Népi Együttes előadásaival nyit a Hagyományok Háza

A május 27-én megnyíló Hagyományok Háza az első előadást az egészségügyi és szociális dolgozóknak ajánlja, a nagyközönség május 29-én nézheti meg először a Kolozsvári piactéren című előadást.
Tánc ajánló

Triple Crown – A magyar balett koronaékszerei

A nyüzsgő nagyvárosok szinte mágnesként vonzzák magukhoz a művészeket, így nem meglepő, hogy a metropoliszokban egymást érik a színházak és társulatok. A hazai táncszakma azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy színtere nem csupán a fővárosra koncentrálódik. Sőt, a vezető társulatok nagy része Budapest közigazgatási határain kívül találta meg otthonát. A Bartók Tavasz nézői pedig a fesztivál első évében nemcsak láthatják a hazai kortárs tánc vezető együtteseit, de mindhárman egy-egy eddig sosem látott, új produkcióval érkeznek.
Tánc videó

Táncfilmmel ünnepli a nyitást Sofia Coppola

Az Oscar-díjas filmrendező a New York City Ballet társulatáról készített rövidfilmet.
Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.