Tánc

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

2020.10.23. 10:35
Ajánlom
Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

A danseur noble jelentése: hősi szerepek alakítására alkalmas, „nemes” stílusú, klasszikus balett-táncos. Keresve sem lelhetnénk találóbb leírásra a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistájára, Balázsi Gergő Árminra, aki nemcsak a színpadon, de a való életben is hercegi emelkedettséget áraszt.

balazsi_tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-163902.jpg

Balázsi Gergő Ármin (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A tánc magával ragadó világával már egészen fiatalon megismerkedett testvére révén, aki a Magyar Táncművészeti Egyetemre járt. A jó kondícióban lévő fiatal fiúban ekkortájt fogalmazódott meg, hogy a sportolás helyett a mozgásművészet mellett kötelezi el magát, elhatározása pedig hamarosan valós kereteket kapott:

2005-ben ő is felvételt nyert a Táncművészetire.

Az egyetemen meghatározó mestere volt Dózsa Imre balettművész. „Ő az, akit az Operában szellemi »atyámnak« tekintek. Mindenben segít, tanácsokkal, instrukciókkal lát el, számos próbafolyamaton kísért már végig”, emlékszik vissza a fiatal művész, aki nagy energiát fektet önmaga fejlesztésébe, hiszen mindig a tökéletességre törekszik: „Hiába van valakinek megfelelő adottsága a baletthez, ha nincs kellő szorgalma és szeretete hozzá.

A munkába fektetett állhatatos energia mindig megtérül

– mondta el egy interjúban.

2014-ben „Az év legjobb végzőseként” fejezte be tanulmányait, majd rögtön a Magyar Állami Operaházban helyezkedett el, ahol tehetsége és elhivatottsága révén rögtön a figyelem középpontjába került, hamarosan pedig „Az évad legjobb pályakezdő táncművészeként” ismerték el. „Az első komolyabb szerepem A hattyúk tava hercege volt, amit tizenkilenc évesen táncolhattam el. Ugyanebben az évben az egyik kedvenc darabomban, a Manonban is színpadra állhattam Des Grieux szerepében, ami ugyancsak fontos feladat volt, sokat tanultam belőle.”

felmery_balazsi_sleeping_beauty1_photo_by-attila_nagy-133832.jpg

Balázsi Gergő Ármin Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Páratlan alázattal készül feladataira, amely során feleségétől, Felméry Lilitől, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosnőjétől fontos szakmai visszajelzéseket kap, és egyben a biztonságot is jelentik egymás számára.

Balázsi Gergő Ármin

az elmúlt évben elnyerte „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat

Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) mellett, valamint Junior Prima Díjjal is elismerték tehetségét és kitartását. Találkozhattunk vele A rosszul őrzött lány és a Giselle férfi főszerepében, valamint A diótörőben is. Legutóbbi munkája idén szeptember elején az Erik Satie azonos című műve nyomán készült Trois Gnossiennes mágikus szépségű pas de deux-je volt. Hans van Manen koreográfiája a férfi-női viszonyrendszer összetettségét vizsgálja. A duettet az 1982-es ősbemutatón közreműködő Aradi Mária, továbbá Prokofieva Irina és Solymosi Tamás tanította be Balázsi Gergő Árminnak és partnerének, Tanykpayeva Aliyának.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.