Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

2022.05.16. 09:15
Ajánlom
A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

A szemlén 12 produkció mérettette meg magát, köztük Gergye Krisztián legújabb koreográfiája, a Torso 01 – back and white, Déri András Mysterium Cosmographicumja vagy Ladjánszki Márta és a Közép-Európa Táncszínház produkciója, az Effigy / Képmás.

Nemzetközi fellépőkből sem volt hiány, színpadra lépett a lengyel Hygin Delimat, a koreai Sangman Pyo és Sunyoung Kim, valamint szlovák Eva Urbanova is.

Az idei fesztivál győztes előadását a hagyományokhoz híven a közönség szavazatai alapján hirdették ki. A Dark Matter a KET k-Arcok program sötét, merész és formabontó előadása, amely az éjszaka fényeit és anyagtalan világát igyekezett a tánc nyelvére lefordítani. A díszletért és jelmezért Kis Judit, a zenéért Keresztes Gábor felelt, a koreográfiát Bozsányi Liliána adta elő.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Közép-Európa Táncszínház)

Világhírű művészekkel jön a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Kapcsolódó

Világhírű művészekkel jön a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

Szlovák, lengyel és koreai vendégfellépőkkel rendezik meg idén a 10. Nemzetközi Monotánc Fesztivált a Bethlen Téri Színházban április 26. és 29. között. A négy napos programsorozaton többek között a kortárs táncművészet olyan nemzetközi nagyságai lépnek fel, mint Gergye Krisztián, Eva Urbanova, Moonhee Kim és Hygin Delimat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.