Tánc

Egyesülő nagyok

2010.12.19. 12:35
Ajánlom
A Dance Theater Workshop és a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy a két intézmény New York Live Arts néven egyesüljön.

Az új nonprofit szervezet a Dance Theater Workshop 180 fő befogadására képes, színházteremmel bíró épületében székel majd a 19. utcában, vezetői pedig Bill T. Jones - vezető művészeti igazgatóként -, Carla Peterson - jelenleg a Dance Theater Workshop művészeti vezetője, aki megtartja a címet -, valamint Jones társulatának ügyvezetője, Jean Davidson lesznek, aki az egyesülés után az új csoportosulás ügyeiért fog felelni. A döntést a jelenlegi gazdasági helyzettel indokolták, amelyben a művészeti intézményeknek új utakat kell keresniük. Bíznak abban, hogy hosszú távon stabilizálhatják a pénzügyi körülményeiket, valamint szolgálhatják a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company művészi kiteljesedését, fiatal táncosok karrierjének egyengetését.

Az egyesülés példa nélküli, mivel egy befogadó műhely és egy koreográfus-táncos vezette társulat egyesíti erőforrásait. A 45 éve működő Dance Theater Workshop évente több mint 110 előadást tart, és olyanok karrierje indult el itt, mint Mark Morris, Stephen Petronio vagy épp Bill T. Jones, sőt Whoopi Goldberg és Bill Irwin is itt kezdte pályáját. A Bill T. Jones/Arnie Zane Company 1982-ben alakult, és a Magyarországon is bemutatkozott társulat bátran nyúl produkcióiban a rasszizmus vagy a halál témáihoz. A névadó Jones nemrégiben a Broadway-n sikereket ért el a Tavaszébredés koreográfusaként és a Fela! rendezőjeként. Az biztos, hogy turnéik nem maradnak el, és a 19. utcai épületben kétévente két hetet fognak játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.