Tánc

Egyesülő nagyok

2010.12.19. 12:35
Ajánlom
A Dance Theater Workshop és a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy a két intézmény New York Live Arts néven egyesüljön.

Az új nonprofit szervezet a Dance Theater Workshop 180 fő befogadására képes, színházteremmel bíró épületében székel majd a 19. utcában, vezetői pedig Bill T. Jones - vezető művészeti igazgatóként -, Carla Peterson - jelenleg a Dance Theater Workshop művészeti vezetője, aki megtartja a címet -, valamint Jones társulatának ügyvezetője, Jean Davidson lesznek, aki az egyesülés után az új csoportosulás ügyeiért fog felelni. A döntést a jelenlegi gazdasági helyzettel indokolták, amelyben a művészeti intézményeknek új utakat kell keresniük. Bíznak abban, hogy hosszú távon stabilizálhatják a pénzügyi körülményeiket, valamint szolgálhatják a Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company művészi kiteljesedését, fiatal táncosok karrierjének egyengetését.

Az egyesülés példa nélküli, mivel egy befogadó műhely és egy koreográfus-táncos vezette társulat egyesíti erőforrásait. A 45 éve működő Dance Theater Workshop évente több mint 110 előadást tart, és olyanok karrierje indult el itt, mint Mark Morris, Stephen Petronio vagy épp Bill T. Jones, sőt Whoopi Goldberg és Bill Irwin is itt kezdte pályáját. A Bill T. Jones/Arnie Zane Company 1982-ben alakult, és a Magyarországon is bemutatkozott társulat bátran nyúl produkcióiban a rasszizmus vagy a halál témáihoz. A névadó Jones nemrégiben a Broadway-n sikereket ért el a Tavaszébredés koreográfusaként és a Fela! rendezőjeként. Az biztos, hogy turnéik nem maradnak el, és a 19. utcai épületben kétévente két hetet fognak játszani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A zsonglőrködés forradalmára a Trafóban játszik az érzékeinkkel

A világ egyik legnagyobb zsonglőrjeként számontartott Jérôme Thomas és társulata a Magnétic című előadással mutatkozik be a Trafóban szeptember 20-án és 21-én.
Tánc kulturális örökség napjai

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.