Tánc

Egymásra figyelve

2010.04.23. 08:48
Ajánlom
Idén május 6. és 10. között zajlik az L1 Kortárs Táncfesztivál a Bakelitben és a Gödörben. A hazai alkotók mellett a fesztivál lengyel, cseh, dán, szlovén alkotókat is fogad a DNA jóvoltából. A találkozó szervezői szeretettel várják a táncról nyitottan gondolkodó nézőket.

- Kilenc éve rendezitek meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Milyen tendenciákat tapasztalsz 2002 óta?

- Fesztiválunk célja az, hogy nemzetközi szinten is összehozzuk az alkotókat, hogy az itthoni táncosoknak is mutassunk olyan előadásokat, melyek kívül vannak a mainstreamen, és hogy a nézőket is megtanítsuk mást fogyasztani, mint amit megszoktak. Az L1 Egyesület, melyben hét alkotó társult 1998-ban, mindig is olyan műhely volt, mely nyitott a kísérletezésre. Az L1 Kortárs Táncfesztivál sokáig elsősorban az L1-tagok előadásainak, akcióinak adott lehetőséget, de aztán elkezdtünk hazai, nem L1-tag alkotókat is hívni, és ez a folyamat felerősödött, amikor kilépett három-négy tagunk az Egyesületből. Idén egyrészt - egy nemzetközi együttműködés keretében - a partnerországokból hívtuk meg a fellépőket, másrészt lesznek hazai előadások is. Jó néha egymás figyelmében megfürödni, pozitív visszajelzést kapni és nem csak kritikát. Alkotóként fontosnak tartom, hogy nyitottak legyünk az új impulzusokra, ne szűküljünk be, lássunk rá a szakmánkra.

- Kérlek, mutasd be az L1 Kortárs Táncfesztivál szervezésében közreműködő DNA-t!

- A Development of New Art friss formáció. A prágai székhelyű Nova Sit közösség hívott minket partnerként egy európai uniós együttműködésre, mely a 2009/2010-es évadra szólt, de nem titkoljuk, hogy a jövőre nézve is vannak már terveink. A DNA fő feladatának azt tekinti, hogy a partnerországokkal, Dániával, Csehországgal, Szlovéniával, Szlovákiával, Lengyelországgal és Magyarországgal közösen szervezzenek eseményeket, főleg tánc és színházi vonalon: van ösztöndíjprogramunk, színházi, tánc- és workshop-fesztiválunk, itthon pedig Bojan Jablanovec szlovén rendező művészeti irányításában egy ősbemutatóval nyitunk.

- Milyen szempontok szerint válogattok a fesztiválra?

- Én és Berger Gyula válogattunk idén. A magyarok közül olyan alkotókat választottam, akik mernek szabadok, vállalkozó szelleműek lenni, és több elismerést érdemelnének, mint amennyit itthon kapnak! Szente Borbála annak idején Hargitay Ákossal dolgozott, közel két éve már Berlinben él. Mindig is erős alkati és személyiségbeli jegyekkel bíró táncosnak tartottam őt, ezért élete első szólóját látatlanban is meghívtam. A másik magyar meghívottunk a Hodworks, azaz Hód Adrienn Supra Hits című előadása: egy izgalmas darab, nagyon jó technikájú táncosokkal, megfűszerezve Adrienn csapongó stílusával. A külföldiek esetében fő szempont volt, hogy DNA-tagországból jöjjenek. A szlovén rendező ősbemutatójával kezdjük a programot, majd folytatjuk egy nagyon erős cseh fizikai színházzal, a Spitfire Companyval, dán vendégünk, Sara Gebran egy nagyon érdekes nemzetközi projektjéről tart előadást, majd hihetetlenül jó táncosok következnek Szlovéniából egy duettel Rosana Hribar és Gregor Lustek, végül fellép egy lengyel szólista, Dominika Knapik, majd egy lengyel csoportos formáció, a Towarzystwo Gimnastyczne zárja a fesztivált. Szeretnénk elérni, hogy nézők ott maradjanak velünk az előadások után is, hogy beszélgethessenek a fellépőkkel. A kísérő eseményeinkre is büszkék vagyunk: a nyitópartin az ausztrál Rob Longstaff, egy elképesztő hangú és habitusú művész zenél, a záróünnepségre pedig régi alkotótársaimat és barátaimat, Kókai Jánost és Varga Zsoltot kértem fel.

- Az NCA, az OKM és az NKA mellett sikerült bevonni a résztvevő országok kulturális intézményeit is támogatóként.  

- Az L1 Egyesület infrastrukturális fenntartásához az OKM és az NCA jelentősen hozzájárul, az NKA Táncművészeti Kollégiuma pedig a fesztivál létrejöttét támogatja már a kezdetektől. Ezekhez a forrásokhoz csatlakozott idén az európai uniós támogatás. A nemzetközi kulturális intézetek is sokat segítenek, hosszú távú együttműködés köt össze minket már néhány éve. De szeretném hangsúlyozni azoknak a barátoknak, segítőknek a munkáját is, akik kreativitásukkal, befektetett energiájukkal járulnak hozzá a fesztivál sikeréhez, mint grafikusunk, Korolovszky Anna, vagy a videós dokumentálásért és promoanyagért felelős Lajti Balázs. A jövőben pedig szükségem lesz egy munkabíró és hatékony menedzserre is, mert szeretnék "csak" a művészeti vezetője lenni a fesztiválnak, nem a lebonyolítója, ugyanis pillanatnyilag ez utóbbi feladat sokkal több időt és energiát igényel tőlem.

Az L1 Fesztivál honlapján részletesen megtalálható a május 6. és 10. közötti rendezvénysorozat programja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.