Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

2020.02.19. 17:50
Ajánlom
Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy balett készül Jacqueline du Pré legendás csellista életéről, aki 1987-ben, tragikusan fiatalon hunyt el szklerózis multiplexszben. A művésznőről a közelmúltban portrét is közöltünk, ezt itt lehet elolvasni.

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Kapcsolódó

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.

86382550_10158054909992579_3654199617576239104_o-090922.jpg

The Cellist (Fotó/Forrás: Royal Opera House)

Férje, Daniel Barenboim soha nem rajongott azokért a próbálkozásokért, amelyek du Pré életét dolgozták fel. (Mélyen bántotta például a Hilary and Jackie című film, amely du Pré egy afférjáról is beszámol a hetvenes évek elején.) A The Cellist című balett koreográfusa, Cathy Marston szerint azonban elragadta az előadás ötlete.

A balett inkább a művész és csellója kapcsolatára fókuszál, mintsem a magánéletére.

„Nem akartam ítélkezni Daniel döntése felett, bizonyára mindenkinek megvannak a saját szempontjai a dologról” – nyilatkozott. – „Rendkívül nehéz helyzetben volt akkor. Ez most egy más balett, más történet.” (A koreográfus itt arra célzott, hogy Barenboim  a nyolcvanas években - néhány évvel du Pré halála előtt - kapcsolatba került Elena Bashkirova zongoraművésznővel, későbbi második feleségével. Igaz, viszonyuk jó ideig titokban maradt a sajtó diszkréciójának hála.)

86290589_10158054909962579_1527815279885680640_o-090923.jpg

The Cellist (Fotó/Forrás: Royal Opera House)

86468810_10158054910442579_8004776672656097280_o-090922.jpg

The Cellist (Fotó/Forrás: Royal Opera House)

A The Cellist bemutatója február 17-én volt Londonban. A balett próbájába itt lehet belenézni:

(Financial Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.