Tánc

Elérhetővé válik online Pina Bausch hagyatéka

2019.05.29. 09:45
Ajánlom
Az archívum 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmaz a néhai koreográfus összesen 46 művéről.

Az online feltöltés révén Pina Bausch művészi hagyatékának egyedülálló anyaga válik hozzáférhetővé mindenki számára – jelentette be kedden Wuppertalban Salomon Bausch, a táncművész fia, a Pina Bausch Alapítvány vezetője, aki röviddel anyja 10 évvel ezelőtti halála után hozta létre a wuppertali székhelyű alapítványt a világhírű művész hagyatékának ápolására.

A 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmazó archívumot jövőre kezdik el feltölteni az internetre,

elsőként öt művének dokumentumait teszik elérhetővé, köztük a kosztümöket is.

Pina Bausch világhírű táncos és koreográfus volt, tanulmányait Németországban és a New York-i Juilliard zeneiskolában végezte. Ő alapította a Wuppertali Táncszínházat. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, közte a New York-i Bessie-díjjal 1984-ben, a Német Táncdíjjal 1995-ben és a Praemium Imperiale japán művészeti díjjal 1999-ben.

A 2019/20-as évadban kilenc produkciót mutat be a Pina Bausch Wuppertali Táncszínház, közülük hetet Wuppertalban. A drezdai Semperoperben Bausch Iphigénia Tauriszban című művét viszik színre, amelynek 1974-ben volt az ősbemutatója, és amelynek betanulásában az egykori, eredeti társulat több tagja is részt vesz. A felújítás premierjét december 5-én tartják.

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 75 éves lenne

Kapcsolódó

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 75 éves lenne

Július 27-én született a táncművészetet megújító német koreográfusnő, aki azt vallotta: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat." MAGAZIN

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József özvegye

Életének 85. esztendejében elhunyt Hegedűs Judit balettművész, aki már 14 évesen debütált az Operaházban, később negyedszázadon át a társulat megbecsült tagja volt.
Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.