Tánc

Elérhetővé válik online Pina Bausch hagyatéka

2019.05.29. 09:45
Ajánlom
Az archívum 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmaz a néhai koreográfus összesen 46 művéről.

Az online feltöltés révén Pina Bausch művészi hagyatékának egyedülálló anyaga válik hozzáférhetővé mindenki számára – jelentette be kedden Wuppertalban Salomon Bausch, a táncművész fia, a Pina Bausch Alapítvány vezetője, aki röviddel anyja 10 évvel ezelőtti halála után hozta létre a wuppertali székhelyű alapítványt a világhírű művész hagyatékának ápolására.

A 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmazó archívumot jövőre kezdik el feltölteni az internetre,

elsőként öt művének dokumentumait teszik elérhetővé, köztük a kosztümöket is.

Pina Bausch világhírű táncos és koreográfus volt, tanulmányait Németországban és a New York-i Juilliard zeneiskolában végezte. Ő alapította a Wuppertali Táncszínházat. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, közte a New York-i Bessie-díjjal 1984-ben, a Német Táncdíjjal 1995-ben és a Praemium Imperiale japán művészeti díjjal 1999-ben.

A 2019/20-as évadban kilenc produkciót mutat be a Pina Bausch Wuppertali Táncszínház, közülük hetet Wuppertalban. A drezdai Semperoperben Bausch Iphigénia Tauriszban című művét viszik színre, amelynek 1974-ben volt az ősbemutatója, és amelynek betanulásában az egykori, eredeti társulat több tagja is részt vesz. A felújítás premierjét december 5-én tartják.

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 75 éves lenne

Kapcsolódó

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 75 éves lenne

Július 27-én született a táncművészetet megújító német koreográfusnő, aki azt vallotta: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat." MAGAZIN

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.