Tánc

Éles keresztmetszet

2012.05.31. 15:38
Ajánlom
A Veszprémben idén 15. alkalommal megrendezett Tánc Fesztiváljának második napján a magyar kortárs tánc erős ívben állt össze egy képpé. A kísérletező ötletesség (Fehér Ferenc: Brothers), az erős fizikalitás (Gangaray Táncszínház: ArTeRrOr) és az emocionális interakció (Mándy Ildikó: Ő és Ő – She and He) egyaránt jelen volt az előadásokban.

A XV. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó ötnapos versenyének második estéjét a május elején Trafóban bemutatott Brothers, a hazai „táncszcéna egyik legkelendőbb export-cikke"-ként emlegetett Fehér Ferenc új koreográfiájával kezdte. A kora este kezdődő előadás számára jól működő intim térnek bizonyul az oldalról megközelíthető veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín kis raktárterme. A koreográfuson kívül az előadásban ott van az őszi Draculában már bizonyított Szitás Balázs, az Artusból is ismert Tr. Szabó György és nem utolsó sorban a Tao Te-ban is táncoló Dózsa Ákos, aki szép keretet ad az estének, mivel az aznapi harmadik Mándy-előadásban is ő szerepel.

A Brothers több mint a fiúbarátság, - testvérség, - haverság, együtt lógás ötletbörzéje mozgásban: Fehér Ferenc három kiváló társsal - akik karaktereikben szerencsés módon különböznek egymástól, tánctudásukat tekintve is - a férfivá válás, a férfiség mibenlétét és hétköznapi megnyilvánulásait ábrázolják egy szabad asszociációs mezőben, amiben a spontán dramaturgia ugyanakkor megannyi megírt poént tartogat. A „tesztoszteron-művészet" visszatérő kulcsmotívuma a versengés, a másik játékos kihívása és próbára tétele, miközben sziporkázóan ötletes maszkulin gesztusokkal szórják tele az egymással szorosan össze nem függő jeleneteket, melyek jellemzően a sport köré szerveződnek: versenyt futnak, fociznak, dekáznak egymás testrészeivel, úsznak szárazon, filmekből ismert cowboy stílusban párbajoznak, verekszenek. Emlékezetes marad Fehér Feri és Dózsa Ákos kettőse, ahogy hip-hop mozdulatokkal próbálják legyőzni a másikat („Francnak kellett ilyen hosszú koreográfiát csinálni!" - nyög fel közben ironikusan Dózsa), majd a banánnal párbajozás gesztusa a legjobb rajzfilmes poénig viszi a véresen komolyan indított harcot. A négy kidolgozott férfi felsőtest látványa is megragad, amikor a fürdőbe(-ből) menet egy szál fehér törülközőben lassított forgásban feszítgetik izmaikat. Fehér Ferenc koreográfiája, a tőle megszokott jó zenei választásokkal, tele van élettel, lendülettel, arányérzékkel, nem mellékesen fesztelen humorral, pontos megfigyelésekkel azzal együtt, hogy amit látunk, inkább szkeccsfüzér, mintsem táncszínházi produkció.

A Közép-Európa Táncszínház és a Gangaray Dance Company produkciója a Városi Művelődési Központ nagyszínpadán Maday Tímea Kinga és Hámor József közös koreográfiája az általuk kikísérletezett „aikido-partnering" technika erőteljes ábrázolása. Az ArTeRrOr ('Art Techniques Random Opportunities') három koreográfiát gyúr össze egy magánmitológiába, amely nemcsak ezen az előadáson belül, hanem az egész estét tekintve is, mint egy hármasoltár, arányosít, középen a leglátványosabb alkotással. A kortárs tánctechnikát és a keleti harcművészetet ötvöző mozdulatsorok ereje és intenzitása mindhárom rövidebb műnél egészen a nézőtérig kihat. A lírai hangulatú első duett, Maday és Hámor intim, bensőséges párbeszéde, két lény közös belső terének egyre részletesebb kidolgozása gyakran eksztatikus sodródásukon keresztül.

81D5DD30-435D-406E-A967-BA50BD797758

Közép-Európa Táncszínház - Gangaray Dance Company: ArTeRrOr

Mozgásuk a balettből és harcművészetből vett elemeken túl sokszor kerengő dervisek transzállapotát és mozgását idézi fel, mely egy végső egymásra találásban oldódik fel. Maday Tímea Kinga Ocean's Five című Fringe Fesztivál-díjas következő darabja az ős férfierő egyesülése öt táncos által, akik mátrix-gépek katatón állapotában mozogva hatalmas és nagyon komolyan fizikai erőt igénylő koreográfiával emelkednek héroszokká, félisteni lényekké. Az abszolút értelemben vett erő a szamurájok koncentrációjával és precizitásával keveredik, a színpadon mintha egy új világ megteremtésének lennénk szemtanúi. A harmadik Ocean's Six +1 Hámor válasza és folytatása a korábban látottakra. A kettő nem szétválasztható, mégis markánsan eltér mozgásanyagában és műfajában is: egészen váratlan pillanatokban csillantja meg a humort, ami ellenpontozásként a téma nagyságát is érzékelteti, és egy össztáncban fejezi be a mítoszt.

C685099E-D5D1-4AF2-8DB9-8D3040323E17

Mándy Ildikó Társulat: Ő és ő

Az este harmadik előadása Mándy Ildikó Társulata Ő és Ő (a lényeget pontosabban érzékeltető: She and He) előadása táncpiknikre invitálja a nézőket. Hucker Kata és Dózsa Ákos nemcsak borral, sajttal és olajbogyóval kínálják a közönséget, de az előadást megszakítva többször beszélgetnek is, mi több csevegnek, cseverésznek a széken ülőkkel. Nincs különösebb mondandójuk, csak úgy, l'art pour l'art közelednek a Filmszínház színpadjára felültett nézőkhöz. Közben pedig, mintegy mellékesen, eltáncolják a férfi-nő szituációk legtipikusabb momentumait: egy alvást, egy felkelést, egy közös programot, az eltávolodást és a kötődést egyszerre. A tánctér végében lefektetett polifómon mint zöld gyepen heverésznek többszörm, és egyszerűen csak az ételről susmorognak, néha ki-kiszólva nekünk, nézőknek. Az evés pedig, ami ebben az esetben hangsúlyosan a vendéglátás szimbóluma is, ugyanúgy része ezeknek a hétköznapoknak, ebbe vonnak be minket is. Az ember (néző) pedig könnyen lekenyerezhető, így megvesznek minket kilóra (olajbogyóra).

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.