Tánc

Elhelyezkedési gondok a táncművészképzésben

2012.12.30. 08:59
Ajánlom
Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai táncművészképzés és az egész táncművészszakma, ha nem veszik figyelembe a képzés sajátosságait a felsőoktatás új finanszírozási rendszerében - hangsúlyozta Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora.

A Művészeti Egyetemek Rektori Székének soros elnöki posztját is betöltő szakember szerint nem lehet arra számítani, hogy valamennyi végzőst állami finanszírozású intézmény szerződteti majd, és az sem garantált, hogy országon belül találnak állást a friss diplomás táncművészek, hiszen fenntartási gondok miatt egyre kevesebb társulat képes működőképes maradni.

Szakály György kiemelte: a tanulmányok állami finanszírozásának hazai elhelyezkedéshez kötése ellentmond annak a törekvésnek, hogy a kiváló magyar táncművészek a külföldi szerződések útján is képviseljék a magyar kultúrát. Az MTF végzőseinek legjobbjai eddig is számos neves nemzetközi társulattól kaptak szerződést, ami a hazai képzés elismert színvonalát bizonyítja - tette hozzá. "Bár a kormány döntése értelmében összességében nem csökkennek a jövőben az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban, figyelembe kellene venni a társulatok igényeit is. 2016-tól ugyanis csak akkor részesülnek állami támogatásban, ha a társulati tagok 70 százaléka felsőfokú szakmai végezettséggel rendelkezik, vagyis óriási a nyomás a főiskolán, hogy rövid időn belül diplomásokkal töltse fel a szükséges létszámot" - fogalmazott.

Mint a rektor emlékeztetett, a főiskolára bekerülő 16-17 évesek a klasszikusbalettművész-képzés hat féléve alatt mintegy 4 millió forintnyi önköltséges térítési díjjal néznének szembe elegendő államilag finanszírozott hely hiányában, illetve ha nemzetközi pályát választanak a szűkös magyar munkaerőpiac helyett. Szintén óriási gondokat okozhat a nyugdíj melletti foglalkoztatás új szabályainak tervezett bevezetése és a hetven éven felüli oktatók alkalmazásának tilalma miatt várható oktatói hiány - szólt egy további veszélyről Szakály György, hozzátéve azonban: bízik abban, hogy a szaktárca időben felméri az elképzelések esetleges negatív hatásait, és még időben változtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Harminc év után Diótörő az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház színpadán harminc év után láthat ismét balettelőadást a közönség. Csajkovszkij Diótörő című örök klasszikusa kerül színpadra, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is bemutatkoznak.
Tánc videó

Ezek a videók bizonyítják, hogy a balettosoknak is van humora

Gondolta volna, hogy a kimerítő balettórák és előadások között paródiavideók forgatásával ütik el az idejüket a táncosok?
Tánc táncterápia

Tánc segíti a háborús veteránokat a traumák feldolgozásában

Roman Baca az iraki háborúban harcolt, ahonnan hazatérve nehezen tudott beilleszkedni a civil életbe: a háborús tapasztalatok megváltoztatták a személyiségét. Most koreográfusként a hozzá hasonló embereknek próbál segíteni.
Tánc interjú

Mire van szüksége a pályakezdő koreográfusoknak?

Három éve indult el a pályakezdő koreográfusokat és fiatal táncosokat támogató Imre Zoltán Program. A kuratórium tagjait, Pataki Andrást, Nagy Zoltánt, Ertl Pétert, valamint Kovács-Gerzson Pétert kérdeztük a célokról és az eddigi tapasztalatokról.
Tánc ajánló

Mák Magda balettművész a Presszó vendége

A 94 éves balettművésszel, az Állami Balettintézet egyik alapító tanárával beszélget Szemere Katalin december 3-án a GOGA Stúdióban.