Tánc

Elhelyezkedési gondok a táncművészképzésben

2012.12.30. 08:59
Ajánlom
Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai táncművészképzés és az egész táncművészszakma, ha nem veszik figyelembe a képzés sajátosságait a felsőoktatás új finanszírozási rendszerében - hangsúlyozta Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora.

A Művészeti Egyetemek Rektori Székének soros elnöki posztját is betöltő szakember szerint nem lehet arra számítani, hogy valamennyi végzőst állami finanszírozású intézmény szerződteti majd, és az sem garantált, hogy országon belül találnak állást a friss diplomás táncművészek, hiszen fenntartási gondok miatt egyre kevesebb társulat képes működőképes maradni.

Szakály György kiemelte: a tanulmányok állami finanszírozásának hazai elhelyezkedéshez kötése ellentmond annak a törekvésnek, hogy a kiváló magyar táncművészek a külföldi szerződések útján is képviseljék a magyar kultúrát. Az MTF végzőseinek legjobbjai eddig is számos neves nemzetközi társulattól kaptak szerződést, ami a hazai képzés elismert színvonalát bizonyítja - tette hozzá. "Bár a kormány döntése értelmében összességében nem csökkennek a jövőben az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban, figyelembe kellene venni a társulatok igényeit is. 2016-tól ugyanis csak akkor részesülnek állami támogatásban, ha a társulati tagok 70 százaléka felsőfokú szakmai végezettséggel rendelkezik, vagyis óriási a nyomás a főiskolán, hogy rövid időn belül diplomásokkal töltse fel a szükséges létszámot" - fogalmazott.

Mint a rektor emlékeztetett, a főiskolára bekerülő 16-17 évesek a klasszikusbalettművész-képzés hat féléve alatt mintegy 4 millió forintnyi önköltséges térítési díjjal néznének szembe elegendő államilag finanszírozott hely hiányában, illetve ha nemzetközi pályát választanak a szűkös magyar munkaerőpiac helyett. Szintén óriási gondokat okozhat a nyugdíj melletti foglalkoztatás új szabályainak tervezett bevezetése és a hetven éven felüli oktatók alkalmazásának tilalma miatt várható oktatói hiány - szólt egy további veszélyről Szakály György, hozzátéve azonban: bízik abban, hogy a szaktárca időben felméri az elképzelések esetleges negatív hatásait, és még időben változtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.