Tánc

Elhelyezkedési gondok a táncművészképzésben

2012.12.30. 08:59
Ajánlom
Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai táncművészképzés és az egész táncművészszakma, ha nem veszik figyelembe a képzés sajátosságait a felsőoktatás új finanszírozási rendszerében - hangsúlyozta Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora.

A Művészeti Egyetemek Rektori Székének soros elnöki posztját is betöltő szakember szerint nem lehet arra számítani, hogy valamennyi végzőst állami finanszírozású intézmény szerződteti majd, és az sem garantált, hogy országon belül találnak állást a friss diplomás táncművészek, hiszen fenntartási gondok miatt egyre kevesebb társulat képes működőképes maradni.

Szakály György kiemelte: a tanulmányok állami finanszírozásának hazai elhelyezkedéshez kötése ellentmond annak a törekvésnek, hogy a kiváló magyar táncművészek a külföldi szerződések útján is képviseljék a magyar kultúrát. Az MTF végzőseinek legjobbjai eddig is számos neves nemzetközi társulattól kaptak szerződést, ami a hazai képzés elismert színvonalát bizonyítja - tette hozzá. "Bár a kormány döntése értelmében összességében nem csökkennek a jövőben az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban, figyelembe kellene venni a társulatok igényeit is. 2016-tól ugyanis csak akkor részesülnek állami támogatásban, ha a társulati tagok 70 százaléka felsőfokú szakmai végezettséggel rendelkezik, vagyis óriási a nyomás a főiskolán, hogy rövid időn belül diplomásokkal töltse fel a szükséges létszámot" - fogalmazott.

Mint a rektor emlékeztetett, a főiskolára bekerülő 16-17 évesek a klasszikusbalettművész-képzés hat féléve alatt mintegy 4 millió forintnyi önköltséges térítési díjjal néznének szembe elegendő államilag finanszírozott hely hiányában, illetve ha nemzetközi pályát választanak a szűkös magyar munkaerőpiac helyett. Szintén óriási gondokat okozhat a nyugdíj melletti foglalkoztatás új szabályainak tervezett bevezetése és a hetven éven felüli oktatók alkalmazásának tilalma miatt várható oktatói hiány - szólt egy további veszélyről Szakály György, hozzátéve azonban: bízik abban, hogy a szaktárca időben felméri az elképzelések esetleges negatív hatásait, és még időben változtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.
Jazz/World

Lakatos Mónika kapja a Womex életműdíját

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője kapja a Womex idei életműdíját a budapesti világzenei expón október 24-én. Az előadó, aki a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott a Womex történetében, fellép a rangos eseményen a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Online közvetíti előadásait a Fővárosi Nagycirkusz

Szombat délutánonként élőben követhetjük a Fővárosi Nagycirkusz előadásainak online közvetítését.
Tánc hír

Tisztújítást tartottak a Magyar Táncművészek Szövetségében

A Magyar Táncművészek Szövetségének közgyűlésén ötödik alkalommal választotta meg a tagság újabb három évre elnöknek Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjét és társelnöknek Kiss Jánost, a győri Magyar Táncfesztivál igazgatóját - adta hírül a szakmai és érdekvédelmi szövetség.
Tánc magazin

Nevetve sírni, sírva nevetni – Cacti a Nemzeti Balett előadásában

A kaktuszok nem sírnak. Legalábbis egyikünk sem találkozott még könnyező tüskékkel – vagy mégis? A világhírű svéd koreográfus, Alexander Ekman Cacti című darabja csontig-velőig hatoló őszinteséggel mutatja be a kortárs tánc világát, humoros és fájdalmasan pontos képet adva arról, mennyire fontos számunkra a művészet „értelmezése”. Néha lényegesebb, mint a művészet maga. Ekman legsikeresebb koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett tolmácsolásában érkezik Budapestre.
Tánc ajánló

Alexander Ekman svéd koreográfus indítja az Opera új évadát

A világhírű alkotó egyik legnépszerűbb műve, a Cacti a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház első bemutatója szeptember 11-én látható az Eiffel Műhelyházban.
Tánc hír

Átadták az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

Augusztus 31-én a Trafóban immár 15. alkalommal hirdették ki a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő díjat, valamint a színházi alkotókat méltató elismerést.