Tánc

Elhelyezkedési gondok a táncművészképzésben

2012.12.30. 08:59
Ajánlom
Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai táncművészképzés és az egész táncművészszakma, ha nem veszik figyelembe a képzés sajátosságait a felsőoktatás új finanszírozási rendszerében - hangsúlyozta Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora.

A Művészeti Egyetemek Rektori Székének soros elnöki posztját is betöltő szakember szerint nem lehet arra számítani, hogy valamennyi végzőst állami finanszírozású intézmény szerződteti majd, és az sem garantált, hogy országon belül találnak állást a friss diplomás táncművészek, hiszen fenntartási gondok miatt egyre kevesebb társulat képes működőképes maradni.

Szakály György kiemelte: a tanulmányok állami finanszírozásának hazai elhelyezkedéshez kötése ellentmond annak a törekvésnek, hogy a kiváló magyar táncművészek a külföldi szerződések útján is képviseljék a magyar kultúrát. Az MTF végzőseinek legjobbjai eddig is számos neves nemzetközi társulattól kaptak szerződést, ami a hazai képzés elismert színvonalát bizonyítja - tette hozzá. "Bár a kormány döntése értelmében összességében nem csökkennek a jövőben az államilag finanszírozott helyek a felsőoktatásban, figyelembe kellene venni a társulatok igényeit is. 2016-tól ugyanis csak akkor részesülnek állami támogatásban, ha a társulati tagok 70 százaléka felsőfokú szakmai végezettséggel rendelkezik, vagyis óriási a nyomás a főiskolán, hogy rövid időn belül diplomásokkal töltse fel a szükséges létszámot" - fogalmazott.

Mint a rektor emlékeztetett, a főiskolára bekerülő 16-17 évesek a klasszikusbalettművész-képzés hat féléve alatt mintegy 4 millió forintnyi önköltséges térítési díjjal néznének szembe elegendő államilag finanszírozott hely hiányában, illetve ha nemzetközi pályát választanak a szűkös magyar munkaerőpiac helyett. Szintén óriási gondokat okozhat a nyugdíj melletti foglalkoztatás új szabályainak tervezett bevezetése és a hetven éven felüli oktatók alkalmazásának tilalma miatt várható oktatói hiány - szólt egy további veszélyről Szakály György, hozzátéve azonban: bízik abban, hogy a szaktárca időben felméri az elképzelések esetleges negatív hatásait, és még időben változtat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.