Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

2021.07.26. 12:40
Ajánlom
71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Axt Lászlóné Ibolya (született: Eötvös Ibolya) Jánosházán született. Anyai ágról a Richter, apai ágról az Eötvös cirkuszi dinasztia tagjaként. Az Állami Artistaképző Intézet elvégzése után, 1969-ben a Hargitay ugródeszka csoport tagjaként lépett fel.
axt_n-123445.jpg

Axt Lászlóné Ibolya (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Axt Lászlóval való házasságkötésük után, a világ minden táját bejárták egyedülálló trapéz számukkal, amelyért Axt Lászlót Jászai Mari-díjjal és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével,
kettejüket pedig az 1989-es Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon első helyezéssel jutalmazták.
223839200_4367080816647808_3213004342460450179_n-122054.jpg

Axt Lászlóné Ibolya és Axt László (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Axt Ibolya az aktív munkát 1994-ben hagyta abba, életének utolsó éveiben artistaközvetítő ügynökségét vezette.
Lányuk, Axt Elizabeth szintén a trapézt választotta, Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész.
222521321_4367080706647819_2763465298784373528_n-122105.jpg

Axt Lászlóné Ibolya és Axt László (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Fejléckép: Axt Lászlóné Ibolya (forrás: Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldal)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.
Tánc ajánló

Liliom a Nemzeti Táncszínházban – Molnár Ferenc-premierre készül a Feledi Project 

Magyarországon először lesz látható táncban Molnár Ferenc Liliom című műve, amelyet 2024. április 5-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.