Tánc

Elhunyt Markó Iván

2022.04.21. 11:05
Ajánlom
Életének 76. évében elhunyt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató – számolt be róla a Blikk.

Markó Iván az Állami Balett Intézetből került a Magyar Állami Operaházhoz, 1971-ben már magántáncosként dolgozott az intézményben. 1972-ben leszerződtette társulatához Brüsszelbe a világhírű koreográfus, Maurice Béjart.

A Tűzmadár címszerepében debütált – melyet később Budapesten, az Operaházban is eltáncolt –, az előadás után még hét évig volt a társulat tagja.

1974-ben nemzetközi kritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. Hazatérte után aktív szerepet vállalt a magyarországi balett népszerűsítésében, megalapította a Győri Balettet az Állami Balettintézet akkori végzőseivel. 1991-ig dolgozott a társulat élén, majd 1996-ban újabb együttes élére állt: a frissen létrejövő Magyar Fesztivál Balett alapítója lett.

277440291_10158882781978181_227496372898904951_n-111624.jpg

Markó Iván a Tűzmadár című balettban, 1973-ban (Fotó/Forrás: OPERA Archívuma)

Az utánpótlás nevelésében is jelentős szerepet vállalt, az ő nevéhez kötődik a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola létrehozása, az iskolának 10 évig volt igazgatója.

1985 óta a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusaként dolgozott, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyban volt vendégkoreográfus.

Munkásságát 1981-ben érdemes művészi címmel, 1983-ban Kossuth-díjjal ismerték el. 2004-ben Budapestért Díjat, 2005-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2007-ben Radnóti Miklós-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 2008-ban Prima Primissima díjat kapott.

Alakját két magyar táncfilm is őrzi, az 1986-os Jézus, az ember fia, valamint a 2000-ben bemutatott József és testvérei.

fortepan_89209-111351.jpg

Markó Iván a Győri Balett előadásában, 1979-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Urbán Tamás)

Szakmai sikerei ellenére Markó Iván élete tele volt megpróbáltatásokkal és meg nem értéssel, tanulóéveiben folyamatosan kitaszítottnak érezte magát. Életét papírra is vetette, a kötet 2014-ben jelent meg A magány mosolya címmel.

„Bevallom, én tiszta szívből az életre szavazok, és nem az elmúlás utáni dicsőségre”

– mondta egy alkalommal.

Fejléckép: Markó Iván (forrás: MAZSIHISZ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Plusz

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.
Tánc ajánló

Az emberi útkeresésről: a Feledi Project TestTérKép bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

A TestTérKép előadás a párkapcsolat, a közösségi viszonyok és az egyén saját történetét kutatja ezekben a hétköznapi drámákban, ahol nincs semmi, amit más ne élt volna meg, mégis, a történés pillanatában újszerű és felfoghatatlan minden pillanat. A Feledi Project bemutatója május 9-én várja az érdeklődőket.