Tánc

Elhunyt Markó Iván

2022.04.21. 11:05
Ajánlom
Életének 76. évében elhunyt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató – számolt be róla a Blikk.

Markó Iván az Állami Balett Intézetből került a Magyar Állami Operaházhoz, 1971-ben már magántáncosként dolgozott az intézményben. 1972-ben leszerződtette társulatához Brüsszelbe a világhírű koreográfus, Maurice Béjart.

A Tűzmadár címszerepében debütált – melyet később Budapesten, az Operaházban is eltáncolt –, az előadás után még hét évig volt a társulat tagja.

1974-ben nemzetközi kritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. Hazatérte után aktív szerepet vállalt a magyarországi balett népszerűsítésében, megalapította a Győri Balettet az Állami Balettintézet akkori végzőseivel. 1991-ig dolgozott a társulat élén, majd 1996-ban újabb együttes élére állt: a frissen létrejövő Magyar Fesztivál Balett alapítója lett.

277440291_10158882781978181_227496372898904951_n-111624.jpg

Markó Iván a Tűzmadár című balettban, 1973-ban (Fotó/Forrás: OPERA Archívuma)

Az utánpótlás nevelésében is jelentős szerepet vállalt, az ő nevéhez kötődik a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola létrehozása, az iskolának 10 évig volt igazgatója.

1985 óta a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusaként dolgozott, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyban volt vendégkoreográfus.

Munkásságát 1981-ben érdemes művészi címmel, 1983-ban Kossuth-díjjal ismerték el. 2004-ben Budapestért Díjat, 2005-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2007-ben Radnóti Miklós-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 2008-ban Prima Primissima díjat kapott.

Alakját két magyar táncfilm is őrzi, az 1986-os Jézus, az ember fia, valamint a 2000-ben bemutatott József és testvérei.

fortepan_89209-111351.jpg

Markó Iván a Győri Balett előadásában, 1979-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Urbán Tamás)

Szakmai sikerei ellenére Markó Iván élete tele volt megpróbáltatásokkal és meg nem értéssel, tanulóéveiben folyamatosan kitaszítottnak érezte magát. Életét papírra is vetette, a kötet 2014-ben jelent meg A magány mosolya címmel.

„Bevallom, én tiszta szívből az életre szavazok, és nem az elmúlás utáni dicsőségre”

– mondta egy alkalommal.

Fejléckép: Markó Iván (forrás: MAZSIHISZ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.
Tánc interjú

„A balett veszélyes fegyver is lehet”

Kovács Zsolt Vencel, aki Josef  K.-t táncolja Vilniusban, balett-történeti példákkal támasztja alá meglehetősen szokatlan kijelentését. Ezzel összefüggésben a táncosok és táncalkotók felelősségére is felhívja a figyelmet.