Tánc

Elhunyt Markó Iván

2022.04.21. 11:05
Ajánlom
Életének 76. évében elhunyt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató – számolt be róla a Blikk.

Markó Iván az Állami Balett Intézetből került a Magyar Állami Operaházhoz, 1971-ben már magántáncosként dolgozott az intézményben. 1972-ben leszerződtette társulatához Brüsszelbe a világhírű koreográfus, Maurice Béjart.

A Tűzmadár címszerepében debütált – melyet később Budapesten, az Operaházban is eltáncolt –, az előadás után még hét évig volt a társulat tagja.

1974-ben nemzetközi kritikusok a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták. Hazatérte után aktív szerepet vállalt a magyarországi balett népszerűsítésében, megalapította a Győri Balettet az Állami Balettintézet akkori végzőseivel. 1991-ig dolgozott a társulat élén, majd 1996-ban újabb együttes élére állt: a frissen létrejövő Magyar Fesztivál Balett alapítója lett.

277440291_10158882781978181_227496372898904951_n-111624.jpg

Markó Iván a Tűzmadár című balettban, 1973-ban (Fotó/Forrás: OPERA Archívuma)

Az utánpótlás nevelésében is jelentős szerepet vállalt, az ő nevéhez kötődik a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola létrehozása, az iskolának 10 évig volt igazgatója.

1985 óta a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusaként dolgozott, 1993-tól Bécsben, Párizsban és Sydneyban volt vendégkoreográfus.

Munkásságát 1981-ben érdemes művészi címmel, 1983-ban Kossuth-díjjal ismerték el. 2004-ben Budapestért Díjat, 2005-ben a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját, 2007-ben Radnóti Miklós-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, 2008-ban Prima Primissima díjat kapott.

Alakját két magyar táncfilm is őrzi, az 1986-os Jézus, az ember fia, valamint a 2000-ben bemutatott József és testvérei.

fortepan_89209-111351.jpg

Markó Iván a Győri Balett előadásában, 1979-ben (Fotó/Forrás: Fortepan / Urbán Tamás)

Szakmai sikerei ellenére Markó Iván élete tele volt megpróbáltatásokkal és meg nem értéssel, tanulóéveiben folyamatosan kitaszítottnak érezte magát. Életét papírra is vetette, a kötet 2014-ben jelent meg A magány mosolya címmel.

„Bevallom, én tiszta szívből az életre szavazok, és nem az elmúlás utáni dicsőségre”

– mondta egy alkalommal.

Fejléckép: Markó Iván (forrás: MAZSIHISZ)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.