Tánc

Elhunyt Roboz Ágnes legendás táncművész

2021.03.23. 16:25
Ajánlom
Életének 95. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész. A gyászhírt a Táncélet szakmai portál közölte.

Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólítja – az utolsó nagy mesterek egyike volt. A világ legnagyobb koreográfusaival, köztük Jiri Kyliánnal, Gret Paluccával és Hans van Manennel dolgozott együtt, és leghíresebb iskolákban tanított, megismertetve velük a karaktertáncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna növendéke.

Táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938–1944 között, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben. Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezette és koreografált is a számukra.

Roboz Ágnes tanít

Roboz Ágnes tanít

1950-56 között a Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusa volt, több nagy sikerű darab fűződik nevéhez. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.

1958-60 között Drezdában, a Palucca Iskolában tanított, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatta munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografált színpadon és filmen egyaránt. Dolgozott A kőszívű ember fiai és Egri csillagok című filmekben is.

Róla és két pályatársáról, Kovács Éváról és Preisich Irénről szólt Börcsök Boglárka dokumentumfilmje, A mozdulat művészete.

Lapunknak utoljára 2019-ben nyilatkozott, akkor így vallott pályájáról: „– én táncolni szerettem, s mindegy volt, hogy mit. Emlékszem, az improvizációs órákon sírtam, oly nagyon meghatott a mester előadása. Nekem már akkor, gyerekfejjel a tánc volt az életem, s máig az maradt. (...) Azt hiszem, van egy szerény képességem, az, hogy tudjam, mit teszek jól… Nagyon sok korszakot megéltem, érdekes életem volt, érdekes emberekkel találkoztam.”

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

Kapcsolódó

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

A 93 éves Roboz Ágnes mindenkinek a „Mesternő”, aki táncolt, koreografált, tanított itthon és a világ számos országában. Nyitottságról, újításról, inspirációról beszélgetett vele a Táncművészet folyóirat szerzője.

Bodor Johanna koreográfus így búcsúzott a közösségi oldalán idősebb kollégájától:

„Isten veled. Pihend ki a világot, amelynek oly sokat adtál. Örök érvényű , igaz értéket. Köszönöm éles szakmai és lelki szemedet. A kiváló kérdéseidet. A humorodat. A szigorodat. A vitáinkat. A meséidet. A sokszínűségedet és a tehetségért, minőségért való rajongásodat. A nyitottságodat. A szeretetedet. A zsörtölődéseidet.

Hiányozni fogsz. Mindig. Mindig. Nyugodj békében. Köszönöm, hogy léteztél, hogy közel engedtél. Szeretlek.”

(Táncélet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.