Tánc

Elhunyt Roboz Ágnes legendás táncművész

2021.03.23. 16:25
Ajánlom
Életének 95. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész. A gyászhírt a Táncélet szakmai portál közölte.

Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólítja – az utolsó nagy mesterek egyike volt. A világ legnagyobb koreográfusaival, köztük Jiri Kyliánnal, Gret Paluccával és Hans van Manennel dolgozott együtt, és leghíresebb iskolákban tanított, megismertetve velük a karaktertáncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna növendéke.

Táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938–1944 között, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben. Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezette és koreografált is a számukra.

Roboz Ágnes tanít

Roboz Ágnes tanít

1950-56 között a Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusa volt, több nagy sikerű darab fűződik nevéhez. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.

1958-60 között Drezdában, a Palucca Iskolában tanított, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatta munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografált színpadon és filmen egyaránt. Dolgozott A kőszívű ember fiai és Egri csillagok című filmekben is.

Róla és két pályatársáról, Kovács Éváról és Preisich Irénről szólt Börcsök Boglárka dokumentumfilmje, A mozdulat művészete.

Lapunknak utoljára 2019-ben nyilatkozott, akkor így vallott pályájáról: „– én táncolni szerettem, s mindegy volt, hogy mit. Emlékszem, az improvizációs órákon sírtam, oly nagyon meghatott a mester előadása. Nekem már akkor, gyerekfejjel a tánc volt az életem, s máig az maradt. (...) Azt hiszem, van egy szerény képességem, az, hogy tudjam, mit teszek jól… Nagyon sok korszakot megéltem, érdekes életem volt, érdekes emberekkel találkoztam.”

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

Kapcsolódó

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

A 93 éves Roboz Ágnes mindenkinek a „Mesternő”, aki táncolt, koreografált, tanított itthon és a világ számos országában. Nyitottságról, újításról, inspirációról beszélgetett vele a Táncművészet folyóirat szerzője.

Bodor Johanna koreográfus így búcsúzott a közösségi oldalán idősebb kollégájától:

„Isten veled. Pihend ki a világot, amelynek oly sokat adtál. Örök érvényű , igaz értéket. Köszönöm éles szakmai és lelki szemedet. A kiváló kérdéseidet. A humorodat. A szigorodat. A vitáinkat. A meséidet. A sokszínűségedet és a tehetségért, minőségért való rajongásodat. A nyitottságodat. A szeretetedet. A zsörtölődéseidet.

Hiányozni fogsz. Mindig. Mindig. Nyugodj békében. Köszönöm, hogy léteztél, hogy közel engedtél. Szeretlek.”

(Táncélet)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Néptáncegyüttesek látványos produkciói a 28. Duna Karneválon

Nemzetközi és hazai táncegyüttesek fellépésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9-16-ig Budapesten. A fesztiválon fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és a Romengo.
Tánc ajánló

A balettvilág sztárjai lépnek fel a Magyar Állami Operaházban

Jacopo Tissi és Alejandro Virelles is bemutatkozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel 2023. május 27-én a VII. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán a Magyar Állami Operaházban.
Tánc hír

Lám, a tánc tényleg mindenkié – átadták a Lábán Rudolf-díjat a legjobb innovatív kortárstánc előadásoknak

Idén a független szakmai grémium Hód Adrienn vegyes képességű előadókkal létrehozott, nemzetközi koprodukcióban készült Harmonia című darabját, és Szeri Viktor fatigue című szólóját ítélte a szcéna legjobbjainak. Az elismerést május 10-én, este adták át a Trafóban.
Tánc ajánló

Hangmeditációtól a különféle testeken át a hajléktalanságig – Idén is különleges élményeket kínál a PLACCC Dance

Immár harmadik alkalommal jelentkezik a PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, amit idén két különleges, „sétálós” projekt vezet be. A köztérre és az alkotói innovációra fókuszáló rendezvény ez alkalommal a tér és a test kapcsolatát vizsgálja.
Tánc hír

Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Először mutatkozott be Budapesten a Párizsban és Barcelonában már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő Grand Audition. A „válogatóra” Európa számos országából érkeztek fiatal baletthallgatók, hogy neves szakemberek előtt adjanak számot tudásukról.