Tánc

Elhunyt Roboz Ágnes legendás táncművész

2021.03.23. 16:25
Ajánlom
Életének 95. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész. A gyászhírt a Táncélet szakmai portál közölte.

Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólítja – az utolsó nagy mesterek egyike volt. A világ legnagyobb koreográfusaival, köztük Jiri Kyliánnal, Gret Paluccával és Hans van Manennel dolgozott együtt, és leghíresebb iskolákban tanított, megismertetve velük a karaktertáncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna növendéke.

Táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938–1944 között, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben. Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezette és koreografált is a számukra.

Roboz Ágnes tanít

Roboz Ágnes tanít

1950-56 között a Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusa volt, több nagy sikerű darab fűződik nevéhez. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.

1958-60 között Drezdában, a Palucca Iskolában tanított, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatta munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografált színpadon és filmen egyaránt. Dolgozott A kőszívű ember fiai és Egri csillagok című filmekben is.

Róla és két pályatársáról, Kovács Éváról és Preisich Irénről szólt Börcsök Boglárka dokumentumfilmje, A mozdulat művészete.

Lapunknak utoljára 2019-ben nyilatkozott, akkor így vallott pályájáról: „– én táncolni szerettem, s mindegy volt, hogy mit. Emlékszem, az improvizációs órákon sírtam, oly nagyon meghatott a mester előadása. Nekem már akkor, gyerekfejjel a tánc volt az életem, s máig az maradt. (...) Azt hiszem, van egy szerény képességem, az, hogy tudjam, mit teszek jól… Nagyon sok korszakot megéltem, érdekes életem volt, érdekes emberekkel találkoztam.”

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

Kapcsolódó

Roboz Ágnes: „Szükség volna már némi újításra is!”

A 93 éves Roboz Ágnes mindenkinek a „Mesternő”, aki táncolt, koreografált, tanított itthon és a világ számos országában. Nyitottságról, újításról, inspirációról beszélgetett vele a Táncművészet folyóirat szerzője.

Bodor Johanna koreográfus így búcsúzott a közösségi oldalán idősebb kollégájától:

„Isten veled. Pihend ki a világot, amelynek oly sokat adtál. Örök érvényű , igaz értéket. Köszönöm éles szakmai és lelki szemedet. A kiváló kérdéseidet. A humorodat. A szigorodat. A vitáinkat. A meséidet. A sokszínűségedet és a tehetségért, minőségért való rajongásodat. A nyitottságodat. A szeretetedet. A zsörtölődéseidet.

Hiányozni fogsz. Mindig. Mindig. Nyugodj békében. Köszönöm, hogy léteztél, hogy közel engedtél. Szeretlek.”

(Táncélet)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.