Tánc

Elmarad a Világsztárok Balettgála

2011.07.16. 16:21
Ajánlom
Elmarad az idei Világsztárok Balettgála, mivel a Magyar Állami Operaház vezetésének "obstrukciós magatartása" megakadályozta az est érdemi előkészítését - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Mozsár István, a dalszínház megbízott főigazgatója szerint a jelenlegi konstrukcióban a gála komoly veszteséggel járna a Magyar Állami Operaház számára, s ezt az intézmény nem vállalhatja.

A gálát szervező produkciós iroda ügyvezetője, Szuhay Lajos az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a szeptember 24-re tervezett 19. gála elmaradásának alapvető okaként az Operaházat az elmúlt hónapokban irányító vezetők obstrukciós magatartását jelöli meg, amellyel - mint fogalmaz - az érvényes középtávú szerződés ellenére, sőt azt megszegve megakadályozták az idei gála érdemi előkészítését. Bár a budapesti rendezvény elmarad, a produkciós iroda ebben az évben is minden művészeti és logisztikai támogatást kész megadni a velük évek óta együttműködő pozsonyi Szlovák Nemzeti Színháznak, és a gálával kapcsolatos együttműködésbe idén bekapcsolódó Kassai Állami Színháznak, hogy a két városba tervezett gála ne szenvedjen csorbát a magyar fél kiválása miatt - olvasható a közleményben. A Világsztárok Balettgála szervezői az operaház új vezetésétől azt várják, hogy középtávú szerződésüket tiszteletben tartva, kölcsönösen előnyös feltételek mellett egy premiernek is beillő, emelt szintű gála szervezésében a jövőben is készek legyenek egyenrangú partnerként együttműködni velük.

A Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója a közleményre reagálva az MTI-nek elmondta, hogy körülbelül két hónapja beszélnek a gáláról, de komoly pénzügyi megállapodást nem kötöttek. "Az 1993-ban indított gálákat keretszerződés alapján rendezték, amelyet évente meg kellett volna újítani. Ez nem történt meg, és végigszámolva a költségeket úgy láttuk, hogy a ház jelentős összeget bukna el az adófizetők pénzéből" - mutatott rá Mozsár István. Mint fogalmazott, amíg nem számolják át tisztességesen az előző években keletkezett költségeket, és a szervezők nem készek olyan megállapodást kötni, amely legalább nullszaldós lenne, nem rendezhető meg a gála. A részletekről szólva elmondta: az Operaház vesztesége abból keletkezhet, hogy nem tisztázott, kié a jegybevétel, ki fizeti ki a műszakot, akiket aznap este foglalkoztatni kell. Arra a napra is fizetést kell adni a közalkalmazott tagoknak, akik, ha egy másik produkcióval, például a Bohémélettel lépnének színpadra, 10 milliós jegybevételt hoznának a dalszínháznak - jegyezte meg Mozsár István, aki leszögezte: nem zárkóznak el - más alapokon - a további együttműködéstől.

Az először 1993-ban megrendezett balettgálán az elmúlt csaknem két évtizedben négy kontinens 79 együtteséből 211 balett- és 72 néptáncművész, továbbá 110 növendék lépett fel. A gálát 2008-ban már Pozsonyban is megrendezték, miután a Szlovák Nemzeti Színház balettegyüttese is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A White Stripes zenéjére készült díjnyertes előadást mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon Wayne McGregor, napjaink vezető brit koreográfusának Chroma című munkája. A radikális és innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti és izgalmas kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.
Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.