Tánc

Elmarad a Világsztárok Balettgála

2011.07.16. 16:21
Ajánlom
Elmarad az idei Világsztárok Balettgála, mivel a Magyar Állami Operaház vezetésének "obstrukciós magatartása" megakadályozta az est érdemi előkészítését - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. Mozsár István, a dalszínház megbízott főigazgatója szerint a jelenlegi konstrukcióban a gála komoly veszteséggel járna a Magyar Állami Operaház számára, s ezt az intézmény nem vállalhatja.

A gálát szervező produkciós iroda ügyvezetője, Szuhay Lajos az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a szeptember 24-re tervezett 19. gála elmaradásának alapvető okaként az Operaházat az elmúlt hónapokban irányító vezetők obstrukciós magatartását jelöli meg, amellyel - mint fogalmaz - az érvényes középtávú szerződés ellenére, sőt azt megszegve megakadályozták az idei gála érdemi előkészítését. Bár a budapesti rendezvény elmarad, a produkciós iroda ebben az évben is minden művészeti és logisztikai támogatást kész megadni a velük évek óta együttműködő pozsonyi Szlovák Nemzeti Színháznak, és a gálával kapcsolatos együttműködésbe idén bekapcsolódó Kassai Állami Színháznak, hogy a két városba tervezett gála ne szenvedjen csorbát a magyar fél kiválása miatt - olvasható a közleményben. A Világsztárok Balettgála szervezői az operaház új vezetésétől azt várják, hogy középtávú szerződésüket tiszteletben tartva, kölcsönösen előnyös feltételek mellett egy premiernek is beillő, emelt szintű gála szervezésében a jövőben is készek legyenek egyenrangú partnerként együttműködni velük.

A Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója a közleményre reagálva az MTI-nek elmondta, hogy körülbelül két hónapja beszélnek a gáláról, de komoly pénzügyi megállapodást nem kötöttek. "Az 1993-ban indított gálákat keretszerződés alapján rendezték, amelyet évente meg kellett volna újítani. Ez nem történt meg, és végigszámolva a költségeket úgy láttuk, hogy a ház jelentős összeget bukna el az adófizetők pénzéből" - mutatott rá Mozsár István. Mint fogalmazott, amíg nem számolják át tisztességesen az előző években keletkezett költségeket, és a szervezők nem készek olyan megállapodást kötni, amely legalább nullszaldós lenne, nem rendezhető meg a gála. A részletekről szólva elmondta: az Operaház vesztesége abból keletkezhet, hogy nem tisztázott, kié a jegybevétel, ki fizeti ki a műszakot, akiket aznap este foglalkoztatni kell. Arra a napra is fizetést kell adni a közalkalmazott tagoknak, akik, ha egy másik produkcióval, például a Bohémélettel lépnének színpadra, 10 milliós jegybevételt hoznának a dalszínháznak - jegyezte meg Mozsár István, aki leszögezte: nem zárkóznak el - más alapokon - a további együttműködéstől.

Az először 1993-ban megrendezett balettgálán az elmúlt csaknem két évtizedben négy kontinens 79 együtteséből 211 balett- és 72 néptáncművész, továbbá 110 növendék lépett fel. A gálát 2008-ban már Pozsonyban is megrendezték, miután a Szlovák Nemzeti Színház balettegyüttese is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.