Tánc

Elmarad a Zorba balett őszi bemutatója Győrött

2011.07.05. 10:00
Ajánlom
A koreográfus Harangozó Gyula megbetegedése miatt elmarad a Győri Balett Zorba bemutatója ősszel, a társulat és a közönség azonban nem marad premier nélkül.

Kiss János a hétfői évadzáró társulati ülésen elmondta: a Zorba bemutatásáról nem mondtak le, a táncjáték premierjét egy évvel későbbre tették át. A balettigazgató a napokban értesült arról, hogy Harangozó Gyulát Bécsben meg kell műteni és emiatt több hét is kiesik a próbaidőszakból. Az együttes vezetője így lemondta az október 8-iki premiert, melyre már nagyban zajlottak az előkészületek. Kiss János azonban közölte azt is, hogy október 8-án lesz premier, ám arról, hogy mit visz színre a társulat, arról a döntést csak néhány napon belül hozza meg az együttes vezetője.

A most befejeződő szezont értékelve a balettigazgató úgy vélekedett, hogy a társulat az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb évadját tudja maga mögött. Csaknem nyolcvan előadást tartottak Egertől Keszthelyig, Békéscsabától Budapestig. Külföldön, például Németországban és Szlovákiában tizenkilenc fellépésük volt. A sikeres veszprémi bemutatkozásnak a jövő évadban folytatása lesz: a Győri Balett produkcióit a veszprémi színház a bérletes előadások sorába emeli, így majd tizenkét alkalommal láthatja az együttest a veszprémi közönség.

Az évadzáró társulati ülésen kitüntetés kapott Fűr Ferenc, világosító örökös tag. Az együttes iránti hűségéért díjat kapott a 25 éve a Győri Balettnél táncoló Müller Ervin, Harangozó-díjas táncművész, a 20 éve táncoló Ströck Barbara táncművész és Krokker András világosító, aki 15 éve tevékenykedik a Győri Balettnél. Tíz évnyi művészi munkásságáért kitüntetést vett át továbbá Varga Ágnes, Hardi Beatrix és Sebestyén Bálint táncművész. Pöntör Bernadett asszisztensnek ugyancsak tízéves tevékenységéért részesítették elismerésben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc ajánló

Egy ősi jegesmedve is megjelenik a Recirquel legújabb előadásában

A Solus Amor időtlen térben kutatja a szeretet rétegeit. A monumentális légi balettben egy hatalmas jegesmedve-báb is feltűnik, ami a West Enden nagy sikerrel játszott War Horse című produkció élethű lóbábjait is készítő bábtervező, Janni Younge munkája.
Tánc magazin

70 éve a tánc szolgálatában

1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc kult50

Társadalmi krízistánc – Duda Éva a Kult50-ben

Csodaország első ránézésre a legjobb hely, ahol elképzelhetjük az életünket: itt minden a mi szórakozásunkat szolgálja, és bármi megtörténhet, amire vágyunk. Ez azonban csak illúzió. A felszín alatt káosz uralkodik, a világ velejéig romlott. Természetesen nem véletlen, hogy a szociálisan érzékeny, kritikus gondolkodású Duda Éva éppen 2019-ben döntött úgy, hogy táncba ülteti ezt a témát.
Tánc interjú

„El lehet mondani az igazságot úgy, hogy ne fájjon” – Beszélgetés Keleti Évával

A Teréz körút egyik csodálatos bérházának klasszikus polgári lakásában ülünk Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfussal. Otthona középpontjában az az óriási asztal áll, ami mellett minden vasárnap összegyűltek a család idősei és fiataljai, máskor pedig a hatvanas-hetvenes évek legnagyobb színészei, táncművészei, rendezői és koreográfusai foglaltak helyet. Ezekben a szobákban töltötte utolsó karácsonyát Róna Viktor, innen rohant át Keleti Éva segíteni, amikor a közelben lakó Orosz Adél hazatért újszülöttjével.