Tánc

Elmarad a Zorba balett őszi bemutatója Győrött

2011.07.05. 10:00
Ajánlom
A koreográfus Harangozó Gyula megbetegedése miatt elmarad a Győri Balett Zorba bemutatója ősszel, a társulat és a közönség azonban nem marad premier nélkül.

Kiss János a hétfői évadzáró társulati ülésen elmondta: a Zorba bemutatásáról nem mondtak le, a táncjáték premierjét egy évvel későbbre tették át. A balettigazgató a napokban értesült arról, hogy Harangozó Gyulát Bécsben meg kell műteni és emiatt több hét is kiesik a próbaidőszakból. Az együttes vezetője így lemondta az október 8-iki premiert, melyre már nagyban zajlottak az előkészületek. Kiss János azonban közölte azt is, hogy október 8-án lesz premier, ám arról, hogy mit visz színre a társulat, arról a döntést csak néhány napon belül hozza meg az együttes vezetője.

A most befejeződő szezont értékelve a balettigazgató úgy vélekedett, hogy a társulat az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb évadját tudja maga mögött. Csaknem nyolcvan előadást tartottak Egertől Keszthelyig, Békéscsabától Budapestig. Külföldön, például Németországban és Szlovákiában tizenkilenc fellépésük volt. A sikeres veszprémi bemutatkozásnak a jövő évadban folytatása lesz: a Győri Balett produkcióit a veszprémi színház a bérletes előadások sorába emeli, így majd tizenkét alkalommal láthatja az együttest a veszprémi közönség.

Az évadzáró társulati ülésen kitüntetés kapott Fűr Ferenc, világosító örökös tag. Az együttes iránti hűségéért díjat kapott a 25 éve a Győri Balettnél táncoló Müller Ervin, Harangozó-díjas táncművész, a 20 éve táncoló Ströck Barbara táncművész és Krokker András világosító, aki 15 éve tevékenykedik a Győri Balettnél. Tíz évnyi művészi munkásságáért kitüntetést vett át továbbá Varga Ágnes, Hardi Beatrix és Sebestyén Bálint táncművész. Pöntör Bernadett asszisztensnek ugyancsak tízéves tevékenységéért részesítették elismerésben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.