Tánc

Először nyerte meg kolumbiai páros a tangó világbajnokságot szalon kategóriában

2011.08.31. 10:00
Ajánlom
A verseny történetében először egy kolumbiai páros diadalmaskodott a Buenos Aires-i tangó világbajnokság szalon kategóriájának hétfő éjszakai fináléjában.

Diego Benavidez Hernandez és Natasha Agudelo Arbolade egy venezuelai párral vívta meg a végső harcot a táncparketten. A hétfős zsűri végül a kolumbiai párost kiáltotta ki az összesen negyven párt megmozgató szalon kategória döntőjének győzteseként. "Ez egy álom. Azt hiszed, hogy lehetetlen megvalósítani, de itt a bizonyítéka annak, hogy mégis lehetséges" - mondta Arboleda, az első helyezésért járó 7500 dolláros (1,4 millió forint) pénznyeremény átvétele után. A dobogó második helyére a John Erban és Clarissa Sanchez alkotta venezuelai páros álhatott fel, míg a harmadik helyet a San Franciscóból érkezett amerikai páros, Brian Nguyen és Yuliana Basmajyan szerezte meg.

A világbajnokság másik, a klasszikus tangó és a balett elemeit ötvöző színpadi előadás kategóriájának keddi döntőjében húsz pár méri össze a tudását. Az idei világbajnokságra nem kevesebb mint 400 pár nevezett a világ különböző részeiből. A tangó a Río de la Plata környékén - Argentínában és Uruguayban - letelepedő európaiak és az őslakosok keveredő kultúrájának gyümölcse. A 19. század végén született táncstílus mozdulatai és zenéje az itt élő emberek által megélt szenvedélyt, drámát és szomorúságot jeleníti meg. A tangó ma már világszerte óriási népszerűségnek örvend és legkiemelkedőbb képviselőinek egy része Japánból származik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.