Tánc

Első helyezést ért el Párizsban a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

2022.11.07. 14:00
Ajánlom
Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában nyerte el az első helyezést egyedüli magyar indulóként a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix (YAGP) november 3. és 6. között megrendezett párizsi elődöntőjén.

A Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) 2. évfolyamos növendéke a 9 és 11 év közti úgynevezett prekompetitív klasszikus balett kategóriában az Európa csaknem minden országából érkezett hetvenegy induló között végzett első helyen. Felkészítő mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány-koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball (Érettségi bál) című balettjéből mutatott be egy-egy részletet.

Julianna a kortárs prekomptetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a harminchat indulóból a 12. helyen végzett.

A díjak odaítéléséről döntő tizenegy fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater (ABT) szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója.

Az André Malraux Színházban megrendezett háromnapos megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában, amely több mint háromszáz éves múltjával a legpatinásabb balettképzést nyújtó intézménynek számít a világon.

A Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított YAGP mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. A csakhamar nemzetközivé, majd világversennyé váló, évente megrendezett verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre.

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban Solymosi Tamás balettigazgató koncepciója nyomán hívta életre az intézmény önálló balettképzését,

hogy európai példák nyomán segítse elő a klasszikus balett műfajának népszerűsítését és hozzájáruljon az elkövetkező nemzedék magyar balettművészeinek felneveléséhez.

A 2018 óta Radina Dace művészeti igazgató által vezetett intézmény növendékei az elmúlt években számos nemzetközi versenyen arattak sikert, többek között a bécsi Vibe-on, a berlini Táncolimpián, a Rigai Nemzetközi Balettversenyen, a leccei Domenico Modungo Nemzetközi Balett- és Kortárstáncversenyen és a Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Legutóbb idén október végén a Holland Junior Balettversenyen az MNBI 3. évfolyamos növendékei közül Bonecz Franciska Yuki ért el első helyezést és nyerte el a Toer van Schayk-díjat, míg Jászovics Mira a második helyen végzett.

Az MNBI növendékeivel a nagyközönség itthon legközelebb A diótörő operaházi sorozatában találkozhat 2022. november 27. és 2023. január 15. között.

A balettnövendékek képzését kizárólag tandíjból finanszírozó Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti tevékenységét 2019 óta segíti A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány, melynek alapítója Aradi Mária nemzetközileg elismert balettművész és balettmester, kuratóriumának elnöke pedig Steiner-Isky Annamária. Az Alapítvány munkáját a kultúra iránt elkötelezett mecénások támogatták az elmúlt évben. A mások mellett a MOL Új Európa Alapítvány és Demján Lídia asszony által biztosított kiemelten fontos adományok többek közt a versenyeken való részvételeket és tanulmányi ösztöndíjakat is finanszíroznak.

 

Fejléckép: Pollák Julianna Éva Forrás/Fotó: Radina Dace/Magyar Állami Operaház 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.