Tánc

Eltáncolt Chopin-prelűdök

2010.09.22. 14:31
Ajánlom
Lendület, ritmus, a zenetörténet modern klasszikusai és egy koreográfus: a kanadai Compagnie Marie Chouinard a Trafóban lép fel.

Chopin opus 28-as, zongorára írt darabjaiban Marie Chouinard a tiszta formákat emeli ki. Szólók, duók, hármasok és tuttik dinamikus váltakozása teszi hangsúlyossá a szélsőségek zenében is tetten érhető játékát: szenvedély és félénkség, finom árnyalatok és nyers erő még plasztikusabbá válik a fények kijelölte térben.

A Tavaszi áldozat Marie Chouinard első olyan munkája, amelyet zenei partitúrára épített - nem csoda, ha ehhez a lépéshez éppen Igor Stavinskynak a modern tánc történetében sokat próbált darabját választotta. De a zene nem köti gúzsba a tánc ritmikáját és a táncosok mozdulatait: Stravinsky lendülete inspirálja, kíséri, új energiákkal tölti meg, egyszerre visszhangozza és ellenpontozza ezt az organikus és markáns koreográfiát. "Az én Tavaszi áldozatomnak nincs lineáris története, nincsenek benne ok-okozati összefüggések. Csak szinkronicitás van benne. Olyan, mintha az anyag életre kelése utáni pillanatot próbálnám megragadni és kibontani - nyilatkozott a koreográfus.

Az előadásban fellép Marie Chouinard "múzsája", Carol Prieur is, aki nemrégiben a német Tanz magazin szakmai szavazásán az év táncosának választottak. A klasszikus, 1993-ban és 1999-ben készült koreográfiák szeptember 24-én és 25-én láthatók a Trafóban. Szeptember 25-án Rényi András esztéta tart bevezető Különórát 18:30-tól a Trafó Kávézóban. A program ingyenes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.