Tánc

Eltáncolt Chopin-prelűdök

2010.09.22. 14:31
Ajánlom
Lendület, ritmus, a zenetörténet modern klasszikusai és egy koreográfus: a kanadai Compagnie Marie Chouinard a Trafóban lép fel.

Chopin opus 28-as, zongorára írt darabjaiban Marie Chouinard a tiszta formákat emeli ki. Szólók, duók, hármasok és tuttik dinamikus váltakozása teszi hangsúlyossá a szélsőségek zenében is tetten érhető játékát: szenvedély és félénkség, finom árnyalatok és nyers erő még plasztikusabbá válik a fények kijelölte térben.

A Tavaszi áldozat Marie Chouinard első olyan munkája, amelyet zenei partitúrára épített - nem csoda, ha ehhez a lépéshez éppen Igor Stavinskynak a modern tánc történetében sokat próbált darabját választotta. De a zene nem köti gúzsba a tánc ritmikáját és a táncosok mozdulatait: Stravinsky lendülete inspirálja, kíséri, új energiákkal tölti meg, egyszerre visszhangozza és ellenpontozza ezt az organikus és markáns koreográfiát. "Az én Tavaszi áldozatomnak nincs lineáris története, nincsenek benne ok-okozati összefüggések. Csak szinkronicitás van benne. Olyan, mintha az anyag életre kelése utáni pillanatot próbálnám megragadni és kibontani - nyilatkozott a koreográfus.

Az előadásban fellép Marie Chouinard "múzsája", Carol Prieur is, aki nemrégiben a német Tanz magazin szakmai szavazásán az év táncosának választottak. A klasszikus, 1993-ban és 1999-ben készült koreográfiák szeptember 24-én és 25-én láthatók a Trafóban. Szeptember 25-án Rényi András esztéta tart bevezető Különórát 18:30-tól a Trafó Kávézóban. A program ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.