Tánc

Ember és természet kapcsolatáról szól az idei PLACCC Dance

2021.04.25. 13:20
Ajánlom
A május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő minifesztivál az eddigi PLACCC-ok hagyományait folytatva műfaji határokat feszeget, és amellett, hogy reflektál a jelenre, górcső alá veszi a körülöttünk lévő környezetet is.

Az alkotók és a közönség biztonságát szem előtt tartva a szervezők köztereken rendezik meg a fesztivált. A távolságtartásra a művészek nem akadályként, hanem lehetőségként tekintenek, ennek mentén hoznak létre új alkotásokat.

A fesztiválon – a PLACCC erőteljes nemzetközi fókusza ellenére – idén kizárólag magyar alkotók vesznek részt, a szervezők ezzel is támogatják a függetleneket, illetve

nem titkolt céljuk, hogy kimozdítva az alkotókat a komfortzónájukból, olyan művészeket is meghívjanak, akik először vállalkoznak a színházterem elhagyására.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a térrel való kísérletezésen alapul, éppen ezért izgalmas vállalkozás a Nemzeti Táncszínház előteréből egy köztérre adaptálni. Az alkotók a közönséget is bevonják, az előadás meghatározó mozdulatsorait ugyanis a helyszínen található piktogramok segítségével maguk az érdeklődők is végrehajthatják, kilépve a nézői perspektívából.

Ugyancsak hasonló elgondolás mentén zajlik majd Stern Lili koreográfus performansza, a NOWstalgyc is, amely lehetővé teszi, hogy az emberek önállóan járhassák be a produkció helyszínét.

Az előadás egyszerre beavatási és elengedési rítus, mely során az egyén megtapasztalhatja a körülötte lévő környezetet.

Horváth Brigitta Franciaországban élő magyar táncos és koreográfus Left behind című alkotása viszont éppen az elvonulásról szól, és azokból a helyekből inspirálódik, melyeket a természet már visszahódított magának.

A Hollow művészcsoport Summit című performansza is egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja az életkörülményeinket. Az immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, szerepjáték és költészet eszközeit alkalmazva már 2018-ban egy, a maihoz hasonló életmódot jósoltak, így vált az előadás 2021-ben is aktuálissá.

Thury Zita pályakezdő koreográfus dokumentarista megközelítéssel vizsgálja a művészet és a társadalmi problémák egymásra hatásának kérdését, ami a magyarországi kortárs táncban egyedülálló. A PLACCC Dance felkérésére születő produkciójában adatokra, adatfeldolgozásra, valamint interjúkra támaszkodó mozgásvilággal kísérletezik.

A Ziggura Projekt kültéri produkció inspirációja a sziklamászás, amely az Unplugged koreográfiájához hasonlóan aprólékosan kidolgozott mozdulatokra épül. A mászás és tánc határán álló mozgássort a minifesztivál keretében láthatja először a közönség, ám nem egy mászóterem falán, hanem a Kecske-hegy szikláin.

A pontos időpontokról és helyszínekről a szervezők az aktuális járványügyi szabályok ismeretében döntenek majd.

Fejléckép: A távolság mechanikája (fotó: Bartha Máté / PLACCC Dance)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá.
Tánc interjú

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Tánc ajánló

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.
Tánc interjú

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.