Tánc

Ember és természet kapcsolatáról szól az idei PLACCC Dance

2021.04.25. 13:20
Ajánlom
A május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő minifesztivál az eddigi PLACCC-ok hagyományait folytatva műfaji határokat feszeget, és amellett, hogy reflektál a jelenre, górcső alá veszi a körülöttünk lévő környezetet is.

Az alkotók és a közönség biztonságát szem előtt tartva a szervezők köztereken rendezik meg a fesztivált. A távolságtartásra a művészek nem akadályként, hanem lehetőségként tekintenek, ennek mentén hoznak létre új alkotásokat.

A fesztiválon – a PLACCC erőteljes nemzetközi fókusza ellenére – idén kizárólag magyar alkotók vesznek részt, a szervezők ezzel is támogatják a függetleneket, illetve

nem titkolt céljuk, hogy kimozdítva az alkotókat a komfortzónájukból, olyan művészeket is meghívjanak, akik először vállalkoznak a színházterem elhagyására.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a térrel való kísérletezésen alapul, éppen ezért izgalmas vállalkozás a Nemzeti Táncszínház előteréből egy köztérre adaptálni. Az alkotók a közönséget is bevonják, az előadás meghatározó mozdulatsorait ugyanis a helyszínen található piktogramok segítségével maguk az érdeklődők is végrehajthatják, kilépve a nézői perspektívából.

Ugyancsak hasonló elgondolás mentén zajlik majd Stern Lili koreográfus performansza, a NOWstalgyc is, amely lehetővé teszi, hogy az emberek önállóan járhassák be a produkció helyszínét.

Az előadás egyszerre beavatási és elengedési rítus, mely során az egyén megtapasztalhatja a körülötte lévő környezetet.

Horváth Brigitta Franciaországban élő magyar táncos és koreográfus Left behind című alkotása viszont éppen az elvonulásról szól, és azokból a helyekből inspirálódik, melyeket a természet már visszahódított magának.

A Hollow művészcsoport Summit című performansza is egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja az életkörülményeinket. Az immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, szerepjáték és költészet eszközeit alkalmazva már 2018-ban egy, a maihoz hasonló életmódot jósoltak, így vált az előadás 2021-ben is aktuálissá.

Thury Zita pályakezdő koreográfus dokumentarista megközelítéssel vizsgálja a művészet és a társadalmi problémák egymásra hatásának kérdését, ami a magyarországi kortárs táncban egyedülálló. A PLACCC Dance felkérésére születő produkciójában adatokra, adatfeldolgozásra, valamint interjúkra támaszkodó mozgásvilággal kísérletezik.

A Ziggura Projekt kültéri produkció inspirációja a sziklamászás, amely az Unplugged koreográfiájához hasonlóan aprólékosan kidolgozott mozdulatokra épül. A mászás és tánc határán álló mozgássort a minifesztivál keretében láthatja először a közönség, ám nem egy mászóterem falán, hanem a Kecske-hegy szikláin.

A pontos időpontokról és helyszínekről a szervezők az aktuális járványügyi szabályok ismeretében döntenek majd.

Fejléckép: A távolság mechanikája (fotó: Bartha Máté / PLACCC Dance)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.