Tánc

Ember és természet kapcsolatáról szól az idei PLACCC Dance

2021.04.25. 13:20
Ajánlom
A május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő minifesztivál az eddigi PLACCC-ok hagyományait folytatva műfaji határokat feszeget, és amellett, hogy reflektál a jelenre, górcső alá veszi a körülöttünk lévő környezetet is.

Az alkotók és a közönség biztonságát szem előtt tartva a szervezők köztereken rendezik meg a fesztivált. A távolságtartásra a művészek nem akadályként, hanem lehetőségként tekintenek, ennek mentén hoznak létre új alkotásokat.

A fesztiválon – a PLACCC erőteljes nemzetközi fókusza ellenére – idén kizárólag magyar alkotók vesznek részt, a szervezők ezzel is támogatják a függetleneket, illetve

nem titkolt céljuk, hogy kimozdítva az alkotókat a komfortzónájukból, olyan művészeket is meghívjanak, akik először vállalkoznak a színházterem elhagyására.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a térrel való kísérletezésen alapul, éppen ezért izgalmas vállalkozás a Nemzeti Táncszínház előteréből egy köztérre adaptálni. Az alkotók a közönséget is bevonják, az előadás meghatározó mozdulatsorait ugyanis a helyszínen található piktogramok segítségével maguk az érdeklődők is végrehajthatják, kilépve a nézői perspektívából.

Ugyancsak hasonló elgondolás mentén zajlik majd Stern Lili koreográfus performansza, a NOWstalgyc is, amely lehetővé teszi, hogy az emberek önállóan járhassák be a produkció helyszínét.

Az előadás egyszerre beavatási és elengedési rítus, mely során az egyén megtapasztalhatja a körülötte lévő környezetet.

Horváth Brigitta Franciaországban élő magyar táncos és koreográfus Left behind című alkotása viszont éppen az elvonulásról szól, és azokból a helyekből inspirálódik, melyeket a természet már visszahódított magának.

A Hollow művészcsoport Summit című performansza is egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja az életkörülményeinket. Az immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, szerepjáték és költészet eszközeit alkalmazva már 2018-ban egy, a maihoz hasonló életmódot jósoltak, így vált az előadás 2021-ben is aktuálissá.

Thury Zita pályakezdő koreográfus dokumentarista megközelítéssel vizsgálja a művészet és a társadalmi problémák egymásra hatásának kérdését, ami a magyarországi kortárs táncban egyedülálló. A PLACCC Dance felkérésére születő produkciójában adatokra, adatfeldolgozásra, valamint interjúkra támaszkodó mozgásvilággal kísérletezik.

A Ziggura Projekt kültéri produkció inspirációja a sziklamászás, amely az Unplugged koreográfiájához hasonlóan aprólékosan kidolgozott mozdulatokra épül. A mászás és tánc határán álló mozgássort a minifesztivál keretében láthatja először a közönség, ám nem egy mászóterem falán, hanem a Kecske-hegy szikláin.

A pontos időpontokról és helyszínekről a szervezők az aktuális járványügyi szabályok ismeretében döntenek majd.

Fejléckép: A távolság mechanikája (fotó: Bartha Máté / PLACCC Dance)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.