Tánc

Ennyire szépen még nem tüntettek a rasszizmus ellen

2017.05.17. 10:33
Ajánlom
A művészi street dance koronázatlan királyai, Lil Buck és Jon Boogz Movement Art Is néven indítottak mozgalmat azzal a céllal, hogy a tánc által társadalmi változások szükségességére hívják fel a figyelmet.

Első munkájuk, a 2016 szeptemberében debütált Color of Reality című kisfilm alapötletét Ralph Ellison 64 éve íródott Invisible Man, vagyis Láthatatlan ember című novellája adta a táncos, rendező Jon Boogz számára. Az Amerikában klasszikusnak számító irodalmi műnek egy fekete férfi a főszereplője, aki bőrszíne miatt a társadalom szemében láthatatlannak érzi magát. Az alkotók szerint a helyzet 60 év elteltével is változatlan.

Color Of Reality

Color Of Reality

Jon Boogz ötlete  megvalósításához kiváló partnerre talált Alexa Meade-ben, akinek specialitása, hogy a négydimenziós valóságból kétdimenziós „festményt” varázsol azzal, hogy látható ecsetvonásokkal ad festményszerű textúrát a testeknek és a díszletnek. A táncban pedig az a Lil Buck a partnere, aki táncolt már Mihail Barisnyikovval, a Párizsi Opera Balettet is ő népszerűsítette, majd a Louis Vuitton Alapítvány párizsi székházában nyílt kiállításhoz készült gyönyörű promóvideóban is ő volt látható.

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Kapcsolódó

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Méghozzá nem is akármilyen videóval. Az egyik legfelkapottabb és legsokoldalúbb tánctehetség, a 26 éves Lil Buck ismét szokatlan együttműködésben vett részt. Az eredmény egy finom humorú és kidolgozottságú street dance koreográfia a párizsi balett egyik antik szentélyében.

A videó úgy indul, hogy Buck és Boogz egy színesre mázolt szobában, tetőtől talpig kipingálva nézik a TV-t. Van Gogh sem festhette volna le jobban. A TV-ből a 2016 júniusában elkövetett orlandói tömegmészárlás és feketék elleni bűncselekmények híre szűrődik ki. A két férfi a sokkoló hírek hallatán tánccal fejezi ki a felgyülemlett feszültséget és fájdalmat. Amikor elhagyják a festett szobát, szembetalálják magukat a könyörtelen realitással. Nézze!

„A művészet felhasználásával egy szép üzenetet szerettünk volna megfogalmazni ezzel a szörnyű témával kapcsolatban. Reményeink szerint ez majd inspirálni fogja az embereket, hogy változtassanak a helyzeten, legalább a környezetükben, hogy abbamaradjanak ezek az értelmetlen, erőszakos bűncselekmények” - fogalmazott a táncos, koreográfus, rendező Jon Boogz. Hozzátette:

A videó hatására talán egy kis lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az emberi faj a széttartás helyett az összetartásra törekedjen”.

Hasonló gondolat mentén fogant a Movement Art Is legújabb művészi kampányvideója, az Am I a Man? is. Ebben azt a tapasztalatukat fogalmazták meg, mely szerint minden harmadik 18 és 30 közötti amerikai fekete férfit tartóztattak már le, vagy zártak börtönbe. Ebben a videóban a börtönben játszódó táncjelenetek Bryan Stevenson ügyvéd és aktivista kommentárjaival váltakoznak, amelyben arról beszél, hogy az amerikai igazságszolgáltatás sokszor igazságtalanul ítélkezik a fekete emberek felett.

(forrás: Takepart.com, The New York Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.