Tánc

Ennyire szépen még nem tüntettek a rasszizmus ellen

2017.05.17. 10:33
Ajánlom
A művészi street dance koronázatlan királyai, Lil Buck és Jon Boogz Movement Art Is néven indítottak mozgalmat azzal a céllal, hogy a tánc által társadalmi változások szükségességére hívják fel a figyelmet.

Első munkájuk, a 2016 szeptemberében debütált Color of Reality című kisfilm alapötletét Ralph Ellison 64 éve íródott Invisible Man, vagyis Láthatatlan ember című novellája adta a táncos, rendező Jon Boogz számára. Az Amerikában klasszikusnak számító irodalmi műnek egy fekete férfi a főszereplője, aki bőrszíne miatt a társadalom szemében láthatatlannak érzi magát. Az alkotók szerint a helyzet 60 év elteltével is változatlan.

Color Of Reality

Color Of Reality

Jon Boogz ötlete  megvalósításához kiváló partnerre talált Alexa Meade-ben, akinek specialitása, hogy a négydimenziós valóságból kétdimenziós „festményt” varázsol azzal, hogy látható ecsetvonásokkal ad festményszerű textúrát a testeknek és a díszletnek. A táncban pedig az a Lil Buck a partnere, aki táncolt már Mihail Barisnyikovval, a Párizsi Opera Balettet is ő népszerűsítette, majd a Louis Vuitton Alapítvány párizsi székházában nyílt kiállításhoz készült gyönyörű promóvideóban is ő volt látható.

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Kapcsolódó

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Méghozzá nem is akármilyen videóval. Az egyik legfelkapottabb és legsokoldalúbb tánctehetség, a 26 éves Lil Buck ismét szokatlan együttműködésben vett részt. Az eredmény egy finom humorú és kidolgozottságú street dance koreográfia a párizsi balett egyik antik szentélyében.

A videó úgy indul, hogy Buck és Boogz egy színesre mázolt szobában, tetőtől talpig kipingálva nézik a TV-t. Van Gogh sem festhette volna le jobban. A TV-ből a 2016 júniusában elkövetett orlandói tömegmészárlás és feketék elleni bűncselekmények híre szűrődik ki. A két férfi a sokkoló hírek hallatán tánccal fejezi ki a felgyülemlett feszültséget és fájdalmat. Amikor elhagyják a festett szobát, szembetalálják magukat a könyörtelen realitással. Nézze!

„A művészet felhasználásával egy szép üzenetet szerettünk volna megfogalmazni ezzel a szörnyű témával kapcsolatban. Reményeink szerint ez majd inspirálni fogja az embereket, hogy változtassanak a helyzeten, legalább a környezetükben, hogy abbamaradjanak ezek az értelmetlen, erőszakos bűncselekmények” - fogalmazott a táncos, koreográfus, rendező Jon Boogz. Hozzátette:

A videó hatására talán egy kis lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az emberi faj a széttartás helyett az összetartásra törekedjen”.

Hasonló gondolat mentén fogant a Movement Art Is legújabb művészi kampányvideója, az Am I a Man? is. Ebben azt a tapasztalatukat fogalmazták meg, mely szerint minden harmadik 18 és 30 közötti amerikai fekete férfit tartóztattak már le, vagy zártak börtönbe. Ebben a videóban a börtönben játszódó táncjelenetek Bryan Stevenson ügyvéd és aktivista kommentárjaival váltakoznak, amelyben arról beszél, hogy az amerikai igazságszolgáltatás sokszor igazságtalanul ítélkezik a fekete emberek felett.

(forrás: Takepart.com, The New York Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.
Tánc ajánló

Reflektorfényben a táncművészet Magyarországon!

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én.
Tánc interjú

"A legfontosabb szempont, hogy mire van szüksége egy táncművésznek" - Interjú Ertl Péterrel

Négy év bizonytalanság után elkészült a Nemzeti Táncszínház új otthona a Millenáris Parkban, amit az intézmény nemzetközi rendezvényén, a február 16-án induló Budapest Táncfesztiválon avatnak fel. Ertl Péter igazgatót emellett a tao-változásokról is kérdeztük.