Tánc

Ennyire szépen még nem tüntettek a rasszizmus ellen

2017.05.17. 10:33
Ajánlom
A művészi street dance koronázatlan királyai, Lil Buck és Jon Boogz Movement Art Is néven indítottak mozgalmat azzal a céllal, hogy a tánc által társadalmi változások szükségességére hívják fel a figyelmet.

Első munkájuk, a 2016 szeptemberében debütált Color of Reality című kisfilm alapötletét Ralph Ellison 64 éve íródott Invisible Man, vagyis Láthatatlan ember című novellája adta a táncos, rendező Jon Boogz számára. Az Amerikában klasszikusnak számító irodalmi műnek egy fekete férfi a főszereplője, aki bőrszíne miatt a társadalom szemében láthatatlannak érzi magát. Az alkotók szerint a helyzet 60 év elteltével is változatlan.

Color Of Reality

Color Of Reality

Jon Boogz ötlete  megvalósításához kiváló partnerre talált Alexa Meade-ben, akinek specialitása, hogy a négydimenziós valóságból kétdimenziós „festményt” varázsol azzal, hogy látható ecsetvonásokkal ad festményszerű textúrát a testeknek és a díszletnek. A táncban pedig az a Lil Buck a partnere, aki táncolt már Mihail Barisnyikovval, a Párizsi Opera Balettet is ő népszerűsítette, majd a Louis Vuitton Alapítvány párizsi székházában nyílt kiállításhoz készült gyönyörű promóvideóban is ő volt látható.

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Kapcsolódó

Fiatal hip-hopos népszerűsíti a Párizsi Opera Balettet

Méghozzá nem is akármilyen videóval. Az egyik legfelkapottabb és legsokoldalúbb tánctehetség, a 26 éves Lil Buck ismét szokatlan együttműködésben vett részt. Az eredmény egy finom humorú és kidolgozottságú street dance koreográfia a párizsi balett egyik antik szentélyében.

A videó úgy indul, hogy Buck és Boogz egy színesre mázolt szobában, tetőtől talpig kipingálva nézik a TV-t. Van Gogh sem festhette volna le jobban. A TV-ből a 2016 júniusában elkövetett orlandói tömegmészárlás és feketék elleni bűncselekmények híre szűrődik ki. A két férfi a sokkoló hírek hallatán tánccal fejezi ki a felgyülemlett feszültséget és fájdalmat. Amikor elhagyják a festett szobát, szembetalálják magukat a könyörtelen realitással. Nézze!

„A művészet felhasználásával egy szép üzenetet szerettünk volna megfogalmazni ezzel a szörnyű témával kapcsolatban. Reményeink szerint ez majd inspirálni fogja az embereket, hogy változtassanak a helyzeten, legalább a környezetükben, hogy abbamaradjanak ezek az értelmetlen, erőszakos bűncselekmények” - fogalmazott a táncos, koreográfus, rendező Jon Boogz. Hozzátette:

A videó hatására talán egy kis lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az emberi faj a széttartás helyett az összetartásra törekedjen”.

Hasonló gondolat mentén fogant a Movement Art Is legújabb művészi kampányvideója, az Am I a Man? is. Ebben azt a tapasztalatukat fogalmazták meg, mely szerint minden harmadik 18 és 30 közötti amerikai fekete férfit tartóztattak már le, vagy zártak börtönbe. Ebben a videóban a börtönben játszódó táncjelenetek Bryan Stevenson ügyvéd és aktivista kommentárjaival váltakoznak, amelyben arról beszél, hogy az amerikai igazságszolgáltatás sokszor igazságtalanul ítélkezik a fekete emberek felett.

(forrás: Takepart.com, The New York Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.