Tánc

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

2022.08.04. 09:20
Ajánlom
A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.

A Kolozsvári Magyar Napok nem csupán egy nagy tömegeket vonzó, magyar vonatkozású fesztivál, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is.

Az eseménysorozat célja, hogy megismertesse a látogatókkal a résztvevők kulturális kincseit, ennek részeként a szervezők minden évben igyekeznek a lehető legváltozatosabb programokkal kedveskedni az érdeklődőknek.

Az idei szemlét augusztus 14. és 21. között tartják, és a borkóstolók, filmvetítések, valamint kiállítások mellett megemlékeznek Petőfi Sándorról is.

A Fantomfájdalom eredetileg a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült, hétköznapi emberek történetén keresztül mesélve az akkori eseményekről. Egerházi Attila koreográfiája egy fehérvári és egy nagyváradi pár sorsán keresztül keresi a választ arra, hogy a civilek életére milyen hatással vannak a politikai döntések és a háború. A darab zeneszerzője Kocsák Tibor.

A székesfehérvári társulat mellett bemutatkozik Vecsei H. Miklós drámája, a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös előadása, az Ifjú barbárok, illetve Ifj. Vidnyánszky Attila egy másik rendezése, a Rómeó és Júlia is.

A Kolozsvári Magyar Napok teljes programja az alábbi oldalon olvasható!

Fejléckép: Fantomfájdalom (forrás: Székesfehérvári Balett Színház)

Magyar zene wanted!

Kapcsolódó

Magyar zene wanted!

„Mélyebbre kell merülni” – mondja Bartók Béla és Kodály Zoltán, miközben békatalpat húzva, búvárszemüvegben talpast ugranak a kultúrába. Ifj. Vidnyánszky Attila legújabb rendezése, az Ifjú barbárok rendhagyó módon közelít a két zeneszerző és zenetudós életművéhez, nem riadva vissza attól sem, hogy munkásságuk egy-egy elemét a humor tárgyává tegye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Formabontó táncos produkciót mutat be a Margaret Island

Október 14-én kezdődik a Margaret Island Szabadon szép a tánc elnevezésű országos turnéja a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, amely során több hazai városba is ellátogatnak.
Tánc ajánló

Örök értékek kortárs megfogalmazásban – a Feledi Project előadása a Liszt Ünnepen

Kozmikus tér / Teremtett világ / Missa duodecima – a Feledi Project új bemutatóinak már a címéből is sejthető, hogy a hétköznapi világon túli tartományt látogathatjuk meg, ha helyet foglalunk az előadáson, október 20-án a Müpa Fesztivál Színházában.
Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.