Tánc

Erkel és a Forte Társulat Sakk-játéka

2010.07.27. 14:18
Ajánlom
Gyulán mutatta be a Horváth Csaba vezette társulat új produkcióját, amelyet augusztus végén Zsámbékon is láthat a közönség. Nézzen képeket az előadásból!

Július 20-án a gyulai vár előtti tószínpadon mutatták be az Erkel Ferenc zenéjére készített táncjátékot, amelynek alcíme: Hang és háború. Az Erkel-évben eddig csak a zeneszerzőre figyelhetett a közönség, arról jóval kevesebb szó esett, hogy korának jeles sakkozóját, a Pesti Sakk-kör alapító tagját is tisztelhetjük benne. Szenvedélyéről egy hatvanperces pantomimet is komponált 1853-ban - "egy 81 húzásból álló játék Sakk-játék címen adatik elő, egy e végre emelt, s sakkasztalt formázó emelvényen, összesen 40 élő alak által" -, a partitúra és a szövegkönyv azonban elveszett, ezért a zenei szövetet Erkel zongoradarabjai képezik, Szálinger Balázs pedig elkészített egy szövegkönyvet, amely társadalmi tablót fest a Bach-korszakról.

Az előadás díszlete és a jelmezei Kentaur munkája, a produkció rendezője és koreográfusa Horváth Csaba, az előadók pedig a Forte Társulat tagjai, azaz Blaskó Borbála, Földeáki Nóra, Zarnóczay Gizella, Sipos Vera, Simkó Katalin, Nagy Viktória, Kádas József, Krisztik Csaba, Andrássy Máté, Bora Gábor, Grecsó Zoltán és Vati Tamás. A Sakk-játék augusztus 28-án és 29-én Zsámbékon a Zárdakertben látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.