Tánc

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

2021.07.15. 09:40
Ajánlom
Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.

Két merőben eltérő zenei és mozgásvilág találkozásának ad keretet a PR-Evolution új darabja az Esti koktél, amely könnyed szórakozást kínál a TáncParkban, noha a kortárs tánc műfajának korántsem ez a profilja. Néhány héttel korábban a Szinergia bemutatóján három élvonalbeli koreográfus innovatív mozgásrendszerében kellett a társulat újjáalakuló csapatának helyt állnia. Hogyan tudja összepárosítani a mostani darabban a francia és a magyar sanzonok stílusát az elvont, asszociációkban gazdag kortárs tánccal?

Ez az első ilyen kísérletünk. Az alapgondolat az volt, hogy nagyon szerettünk volna egy olyan előadást színpadra állítani, amely szórakoztató, könnyed, akár szélsőséges érzelmekben is gazdag és erre a sanzonok világa remek alapot ad.

CziganyJuditesReiderPeterEstikoktel-093916.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

Gondolom a francia gyökerű műfaj remekei kikerülhetetlenek lesznek az előadásban, de van köztük magyar ismert sanzon is. Mi hangzik majd el?

Nem vállaltam magamra a zenei szerkesztést, Mester Dávid válogatta össze a dalokat, egyebek mellett elhangzik A szerelem himnusza, a Padam, Padam Edith Piaftól, Karády Katalin híres dala a Gyűlölöm a vadvirágos rétet is felcsendül és még jó néhány érdekesség. Noha nincs vaskos története az eladásnak, de azért egy laza dramaturgiai szövetbe azért beleszőjük két énekesünk Czigány Judit és Reider Péter képzeletbeli szerelmi történetét, amely nem nélkülözi a konfliktusokat, az összeveszést, a szétválást és a végzet irányította kibékülést, ahogy az a sanzonok lírai, igényes költői szövegeiben is írva van.

Nagyon izgalmas számomra, hogy miképp lehet belecsempészni ebbe a világba olyan kis színpadképeket, jeleneteket, amelyeket a kortárstánc tud, olyan hangulatokat, amelyeket ez a műfaj tesz hozzá.

A sanzonok dallamvilága viszi magával a testet, a mozdulatokat.

Estikoktel-093917.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

A kortárs alkotók legtöbbször olyan zenéket választanak, amelyek tág teret adnak a kísérletezésnek, nem állítanak fel zenei korlátokat. Kedvelt a minimál zene, a repetitív dallamvilág, a kevésbé strukturált művek. Ezekre könnyebb gazdag asszociációs mozgás anyagú darabokat alkotni. Hát a sanzonok nem ilyenek. Mi volt a legnehezebb a kreációs munkában?

Az ember óhatatlanul a könnyebb táncműfajokban kezd gondolkodni, ahogy meghallja ezeket a zenéket. Persze lehet, hogy ezt nem is kell teljesen kizárni, de hogy miképp lehet egyensúlyt teremteni, hogy az a mozgásvilág, amit szeretnék az is benne legyen, de ugyanakkor szórakoztató, látványos is legyen, és visszaadja azt a fajta könnyedséget, amit maga a műfaj képvisel az nagy kihívás.

Az előadás ugyan a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában lesz, de mégsem tőlük, hanem öntől ered az ötlet, vagyis szeretett volna a kortárs tánc világából már kilépni egy kicsit?

Nagyon sok zenei műfajt szeretek, de a sanzon a kedvencem volt már régóta. Szerettem volna egy olyan darabot készíteni, amelyre beülnek a nézők, jól érzik magukat mondjuk egy koktéllal a kezükben, hallják a zenét és táncol a testük, a lelkük. Amikor gyerekdarabokkal dolgoztam, az adott olyan hangulatot, hogy az egész próbát végig nevettük, mert annyira izgalmas és könnyed volt a zene. Ezt keresem a sanzonok világában immár egy felnőtteknek szóló műben.

Nem kell mindig magasabb célokat keresni egy produkcióban, de azt azért el tudom képzelni, hogy az Esti koktél láttán azok a nézők, akik eddig nem álltak közel a kortárs tánc műfajához egy kicsit megkedvelik azt.

Igen, annak nagyon örülnék, ha be lehetne lopni az emberek életébe.

Fejléckép forrása: Lakatos János

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá.
Tánc interjú

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Tánc ajánló

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.
Tánc interjú

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.