Tánc

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

2021.07.15. 09:40
Ajánlom
Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.

Két merőben eltérő zenei és mozgásvilág találkozásának ad keretet a PR-Evolution új darabja az Esti koktél, amely könnyed szórakozást kínál a TáncParkban, noha a kortárs tánc műfajának korántsem ez a profilja. Néhány héttel korábban a Szinergia bemutatóján három élvonalbeli koreográfus innovatív mozgásrendszerében kellett a társulat újjáalakuló csapatának helyt állnia. Hogyan tudja összepárosítani a mostani darabban a francia és a magyar sanzonok stílusát az elvont, asszociációkban gazdag kortárs tánccal?

Ez az első ilyen kísérletünk. Az alapgondolat az volt, hogy nagyon szerettünk volna egy olyan előadást színpadra állítani, amely szórakoztató, könnyed, akár szélsőséges érzelmekben is gazdag és erre a sanzonok világa remek alapot ad.

CziganyJuditesReiderPeterEstikoktel-093916.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

Gondolom a francia gyökerű műfaj remekei kikerülhetetlenek lesznek az előadásban, de van köztük magyar ismert sanzon is. Mi hangzik majd el?

Nem vállaltam magamra a zenei szerkesztést, Mester Dávid válogatta össze a dalokat, egyebek mellett elhangzik A szerelem himnusza, a Padam, Padam Edith Piaftól, Karády Katalin híres dala a Gyűlölöm a vadvirágos rétet is felcsendül és még jó néhány érdekesség. Noha nincs vaskos története az eladásnak, de azért egy laza dramaturgiai szövetbe azért beleszőjük két énekesünk Czigány Judit és Reider Péter képzeletbeli szerelmi történetét, amely nem nélkülözi a konfliktusokat, az összeveszést, a szétválást és a végzet irányította kibékülést, ahogy az a sanzonok lírai, igényes költői szövegeiben is írva van.

Nagyon izgalmas számomra, hogy miképp lehet belecsempészni ebbe a világba olyan kis színpadképeket, jeleneteket, amelyeket a kortárstánc tud, olyan hangulatokat, amelyeket ez a műfaj tesz hozzá.

A sanzonok dallamvilága viszi magával a testet, a mozdulatokat.

Estikoktel-093917.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

A kortárs alkotók legtöbbször olyan zenéket választanak, amelyek tág teret adnak a kísérletezésnek, nem állítanak fel zenei korlátokat. Kedvelt a minimál zene, a repetitív dallamvilág, a kevésbé strukturált művek. Ezekre könnyebb gazdag asszociációs mozgás anyagú darabokat alkotni. Hát a sanzonok nem ilyenek. Mi volt a legnehezebb a kreációs munkában?

Az ember óhatatlanul a könnyebb táncműfajokban kezd gondolkodni, ahogy meghallja ezeket a zenéket. Persze lehet, hogy ezt nem is kell teljesen kizárni, de hogy miképp lehet egyensúlyt teremteni, hogy az a mozgásvilág, amit szeretnék az is benne legyen, de ugyanakkor szórakoztató, látványos is legyen, és visszaadja azt a fajta könnyedséget, amit maga a műfaj képvisel az nagy kihívás.

Az előadás ugyan a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában lesz, de mégsem tőlük, hanem öntől ered az ötlet, vagyis szeretett volna a kortárs tánc világából már kilépni egy kicsit?

Nagyon sok zenei műfajt szeretek, de a sanzon a kedvencem volt már régóta. Szerettem volna egy olyan darabot készíteni, amelyre beülnek a nézők, jól érzik magukat mondjuk egy koktéllal a kezükben, hallják a zenét és táncol a testük, a lelkük. Amikor gyerekdarabokkal dolgoztam, az adott olyan hangulatot, hogy az egész próbát végig nevettük, mert annyira izgalmas és könnyed volt a zene. Ezt keresem a sanzonok világában immár egy felnőtteknek szóló műben.

Nem kell mindig magasabb célokat keresni egy produkcióban, de azt azért el tudom képzelni, hogy az Esti koktél láttán azok a nézők, akik eddig nem álltak közel a kortárs tánc műfajához egy kicsit megkedvelik azt.

Igen, annak nagyon örülnék, ha be lehetne lopni az emberek életébe.

Fejléckép forrása: Lakatos János

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.
Tánc ajánló

Az emberi útkeresésről: a Feledi Project TestTérKép bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

A TestTérKép előadás a párkapcsolat, a közösségi viszonyok és az egyén saját történetét kutatja ezekben a hétköznapi drámákban, ahol nincs semmi, amit más ne élt volna meg, mégis, a történés pillanatában újszerű és felfoghatatlan minden pillanat. A Feledi Project bemutatója május 9-én várja az érdeklődőket.