Tánc

Évadkezdés a Magyar Nemzeti Balettnél

2010.09.03. 16:03
Ajánlom
Alig ért véget a Magyar Nemzeti Balett nyári kurzusa, máris indul az új évad a Keveházi Gábor vezette együttesnél.

A Magyar Nemzeti Balett kurzusát záró megmérettetésen a zsűri és a közönség szerint is Giuseppe Depalo bizonyult a legjobbnak. Az olasz táncos honfitársát, Debora Di Giovannit előzte meg, a harmadik helyezett a brazil Fellipe Camarotto lett. Kicsivel maradt le a dobogóról Leblanc Gergely, aki a 2010/2011-es évadban a Magyar Nemzeti Balett ösztöndíjasaként vesz részt az együttes munkájában, ezzel párhuzamosan végzős a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A megelőző szezonban ugyanilyen konstrukcióban dolgozott az együttessel Felméry Lili, aki a rangos Lausanne-i Nemzetközi Balettversenyen 2008-ban második helyet szerzett, egy évvel később pedig Leblanc Gergely volt a svájci verseny döntőse. Fellipe Camarottónak Keveházi Gábor kartáncosi szerződést ajánlott a Magyar Nemzeti Balett társulatában, melyet a brazil táncos örömmel fogadott, ám az operaházi táncosi fizetések nemzetközi mércével mérten alacsony szintje meglepetésként érte, ezért gondolkodási időt kért. A holland Robin Heijmansban a megszokottnál érettebb korban lobbant fel a balett iránti szerelem, és csupán három év intenzív balett-tanulással a háta mögött óriási erőfeszítések árán és végig töretlen lelkesedéssel dolgozott együtt a kurzus szakmailag sokkal előrébb tartó többi résztvevőjével. Ez a tett fair play díjat érdemelt a zsűritől. A Keveházi Gábor által kezdeményezett, hiánypótló Európai Balett Fórum keretében a társulatigazgatók megvitatták az együttműködés lehetőségeit.

A Magyar Nemzeti Balett szeptemberben és októberben tizennégy előadással várja a táncművészet kedvelőit. Kínálatukban modern és klasszikus koreográfiák egyaránt színre kerülnek. Keveházi Gábor alkotása, a Zorba a Művészetek Palotájával való együttműködés keretében a Fesztivál Színházban lesz látható szeptember 18-án és október 29-én. Az Operaház színpadán szeptember 24-én és 30-án, október 1-jén és 3-án újra játsszák Pártay Lilla Elfújta a szél című koreográfiáját, amelyet a nagy sikerű Mitchell-regény alapján, Antonin Dvořák zenéjére alkotott. Seregi László Shakespeare-trilógiájának egyik legkedveltebb darabja, a Rómeó és Júlia október 14-étől 17-éig minden este színre kerül az Operában, míg a 2009-ben bemutatott Balanchine-est négy alkalommal, szintén egymást követő estéken október 24-étől látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.