Tánc

Évadnyitó kulisszajárás Győrben

2010.09.11. 09:41
Ajánlom
Szeptember 16-án az érdeklődők bepillanthatnak a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett kulisszái mögé, megsmerhetik, hogyan készül egy színpadi produkció.

A nagyszínpadon a Győri Balett őszi premierjének, a Queen-balettnek a próbáját láthatják a kíváncsi színházkedvelők, akik különleges tárlatvezetés keretében, csoportokban ismerhetik meg a teátrum épületét a zenekari ároktól az öltözőkön át a jelmeztárig. A programot jelmez- és fotókiállítás színesíti, az épület előtt pedig a színház zenekara ad koncertet. A rendezvény ingyenes, de célszerű bejelentkezni rá. A nap a Musicalek éjszakájával ér véget, amelyen a Győri Nemzeti Színház legsikeresebb zenés darabjaiból adnak elő részleteket, a balett-társulat pedig a Queenből táncol részleteket. Az előadás a színház előtti téren kivetítőn is látható lesz.

A Queen zenéjére készült, Ben van Cauwenbergh által koreografált produkció premierjét október 2-án tartják. A Győri Balett hosszú tárgyalások után végül egy évre, kizárólag Magyarországra kapta meg a játszási jogot. Decemberben az Óz, a nagy varázsló című balett bemutatója lesz. A gyerekeknek készülő előadást Velekei László készíti, és a Kisfaludy-teremben játsszák majd. Tavasszal, kapcsolódva a Liszt-évhez, Magyar rapszódia címmel kétrészes táncjátékot készítenek fiatal magyar koreográfusok.

A 2010/2011-es évadra öt új taggal bővült a Győri Balett társulata: Ivano Chiaravalloti a Zürichi Operaházból érkezett, Kádár Balázs a győri táncművészeti iskolában tavaly végzett, Katrin Schmidt a Lipcsei Opera balettiskolájában tanult, Marija Mizinszkaja táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, Uemacu Judaj pedig a Bécsi Állami Operaház balettiskolájában fejezte be tanulmányait. Idén a Győri Balettet otthonukon és Budapesten kívül Egerben, Keszthelyen, Veszprémben is láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kulturális örökség napjai

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.
Tánc hír

Több mint háromszáz táncos állt egyszerre spiccen

Megdőlt a „legtöbb egyidejűleg spiccen álló táncos” világrekordja. Szeptember 10-én még a reggeli kávé előtt sikerült történelmet írniuk a balettosoknak.