Tánc

Évadnyitó kulisszajárás Győrben

2010.09.11. 09:41
Ajánlom
Szeptember 16-án az érdeklődők bepillanthatnak a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett kulisszái mögé, megsmerhetik, hogyan készül egy színpadi produkció.

A nagyszínpadon a Győri Balett őszi premierjének, a Queen-balettnek a próbáját láthatják a kíváncsi színházkedvelők, akik különleges tárlatvezetés keretében, csoportokban ismerhetik meg a teátrum épületét a zenekari ároktól az öltözőkön át a jelmeztárig. A programot jelmez- és fotókiállítás színesíti, az épület előtt pedig a színház zenekara ad koncertet. A rendezvény ingyenes, de célszerű bejelentkezni rá. A nap a Musicalek éjszakájával ér véget, amelyen a Győri Nemzeti Színház legsikeresebb zenés darabjaiból adnak elő részleteket, a balett-társulat pedig a Queenből táncol részleteket. Az előadás a színház előtti téren kivetítőn is látható lesz.

A Queen zenéjére készült, Ben van Cauwenbergh által koreografált produkció premierjét október 2-án tartják. A Győri Balett hosszú tárgyalások után végül egy évre, kizárólag Magyarországra kapta meg a játszási jogot. Decemberben az Óz, a nagy varázsló című balett bemutatója lesz. A gyerekeknek készülő előadást Velekei László készíti, és a Kisfaludy-teremben játsszák majd. Tavasszal, kapcsolódva a Liszt-évhez, Magyar rapszódia címmel kétrészes táncjátékot készítenek fiatal magyar koreográfusok.

A 2010/2011-es évadra öt új taggal bővült a Győri Balett társulata: Ivano Chiaravalloti a Zürichi Operaházból érkezett, Kádár Balázs a győri táncművészeti iskolában tavaly végzett, Katrin Schmidt a Lipcsei Opera balettiskolájában tanult, Marija Mizinszkaja táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, Uemacu Judaj pedig a Bécsi Állami Operaház balettiskolájában fejezte be tanulmányait. Idén a Győri Balettet otthonukon és Budapesten kívül Egerben, Keszthelyen, Veszprémben is láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.