Tánc

Évadnyitó kulisszajárás Győrben

2010.09.11. 09:41
Ajánlom
Szeptember 16-án az érdeklődők bepillanthatnak a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett kulisszái mögé, megsmerhetik, hogyan készül egy színpadi produkció.

A nagyszínpadon a Győri Balett őszi premierjének, a Queen-balettnek a próbáját láthatják a kíváncsi színházkedvelők, akik különleges tárlatvezetés keretében, csoportokban ismerhetik meg a teátrum épületét a zenekari ároktól az öltözőkön át a jelmeztárig. A programot jelmez- és fotókiállítás színesíti, az épület előtt pedig a színház zenekara ad koncertet. A rendezvény ingyenes, de célszerű bejelentkezni rá. A nap a Musicalek éjszakájával ér véget, amelyen a Győri Nemzeti Színház legsikeresebb zenés darabjaiból adnak elő részleteket, a balett-társulat pedig a Queenből táncol részleteket. Az előadás a színház előtti téren kivetítőn is látható lesz.

A Queen zenéjére készült, Ben van Cauwenbergh által koreografált produkció premierjét október 2-án tartják. A Győri Balett hosszú tárgyalások után végül egy évre, kizárólag Magyarországra kapta meg a játszási jogot. Decemberben az Óz, a nagy varázsló című balett bemutatója lesz. A gyerekeknek készülő előadást Velekei László készíti, és a Kisfaludy-teremben játsszák majd. Tavasszal, kapcsolódva a Liszt-évhez, Magyar rapszódia címmel kétrészes táncjátékot készítenek fiatal magyar koreográfusok.

A 2010/2011-es évadra öt új taggal bővült a Győri Balett társulata: Ivano Chiaravalloti a Zürichi Operaházból érkezett, Kádár Balázs a győri táncművészeti iskolában tavaly végzett, Katrin Schmidt a Lipcsei Opera balettiskolájában tanult, Marija Mizinszkaja táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, Uemacu Judaj pedig a Bécsi Állami Operaház balettiskolájában fejezte be tanulmányait. Idén a Győri Balettet otthonukon és Budapesten kívül Egerben, Keszthelyen, Veszprémben is láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.