Tánc

Ezekkel a tabukkal szembesítenek a Szigeten

2017.08.09. 10:04
Ajánlom
A Fidelio Színház és Táncsátrának programja viszonylag pontos látleletet nyújt nemcsak a kortárs tánctrendekről, de a minket körülvevő legégetőbb társadalmi tabukról is. Készüljünk fel, milyen témákról lesz szó!

1.  Droghasználat

A Collective Dope: DOPE 'I just wish to help you című előadásának sok más mellett ez is a témája. Jenna Jalonen és Horváth Nóra közvetlen párhuzamot húznak a droghasználat, a társadalmi különbségek, a kilátástalanság, az érdektelenség, az egymástól való elidegenedés, a konvenciók és a szabadságvágy, valamint extrém és szélsőséges fizikai aktivitások között.

2. Férfi és női princípium

Ez a téma több előadásban is felbukkan. A legerősebben minden bizonnyal a sokat sejtető nevű Animal Religion: Indomador című előadása vágja az arcunkba a nemi szerepek visszásságait. Újcirkusz produkciójukban szemtelenül feszegetik azt a kérdést, hogy vajon tényleg különböznek-e az emberek és az állatok, vagy éppen a férfiak és a nők?

3. Homoszexualitás

Márkus Sándor bábszínész bebújik egy bálna gyomrába, és onnan válaszol a kérdésekre. Szeretné, ha lelkileg lemeztelenedve érkeznénk és tennénk fel neki kérdéseinket, fejtenénk ki vélekedésünket, legyen szó bábszínházról, performansz művészetről, hortobágyi gyerekkorról, vagy homoszexualitásról. Whale Me! – Coming in, coming out című előadásával minden délután 17:00-tól várja az érdeklődőket.

4. Meztelenség

A Cie Thor: Anima Ardens című előadásában sok-sok meztelen testet fogunk látni, de ne féljünk, szép lesz. Előadásukban az egyén és közösség kapcsolatát vizsgálják, és így észrevétlenül elterelődik majd figyelmünk a meztelen testek szokatlan látványáról a mozdulatok és hangok és csodálatos szimfóniájára.

Cie Thor: Anima Ardens

Cie Thor: Anima Ardens

5. Migráció

Nem szájbarágósan utal a migrációra, csak finom eszközökkel szeretné felhívni a figyelmünket a táj és az ember kapcsolatának összetettségére a Cie La Migration.  Arra invitál ez a francia csapat, hogy alkossunk új nézőpontokat a kérdésben. Ami biztos, hogy ehhez egy olyan kinetikus szerkezetet használnak LANDSCAPE(s)#1 című előadásukban, amilyet még nem láttunk, ezért mindenképpen érdemes prekoncepciók nélkül érkezni. (Lehet, hogy mindaz, amit itt írunk, szintén felülíródik az előadás közben!)

6. Faji megkülönböztetés

Egy hattyúk tava-előadás csupa fekete táncossal és fehér tütüvel. Már az ötlet is fantasztikus, és aki szereti a kontrasztokat, az garantáltan jól fog szórakozni a dél-afrikai Dada Masilo iróniával teli kortárs táncelőadásán. Az immár hét éve játszott, Swan Lake című darabban a klasszikus történet és balettelemek dél-afrikai táncokkal keverednek. Így a végére jó eséllyel átértékeljük majd, mit illik és mit nem egy fekete bőrű táncosnak – vagy embernek.

Dada Masilo: Swan Lake

Dada Masilo: Swan Lake (Fotó/Forrás: John Hogg)

+1. Tabuk, amikről nem is gondoltad, hogy léteznek

Szelfihalál, repülőgép-szerencsétlenség, menstruáció, tömegszex. Ez a cikk nem született volna meg, ha nem szerepel a programban a Soharóza együttes és Nagy Fruzsina együttműködéséből létrejött, fantasztikus Tabukollekció című előadás. Körülbelül a fenti címszavak mentén rendezik jelenetekbe a ruhakölteményeket, amik tényleg beszédesebbek egy versnél is. Mi pedig amellett, hogy ámulunk ezeken a vizuális fantáziaszüleményeken, elképesztő zenei élményben részesülünk, miközben nem is tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.