Tánc

Ezekkel a tabukkal szembesítenek a Szigeten

2017.08.09. 10:04
Ajánlom
A Fidelio Színház és Táncsátrának programja viszonylag pontos látleletet nyújt nemcsak a kortárs tánctrendekről, de a minket körülvevő legégetőbb társadalmi tabukról is. Készüljünk fel, milyen témákról lesz szó!

1.  Droghasználat

A Collective Dope: DOPE 'I just wish to help you című előadásának sok más mellett ez is a témája. Jenna Jalonen és Horváth Nóra közvetlen párhuzamot húznak a droghasználat, a társadalmi különbségek, a kilátástalanság, az érdektelenség, az egymástól való elidegenedés, a konvenciók és a szabadságvágy, valamint extrém és szélsőséges fizikai aktivitások között.

2. Férfi és női princípium

Ez a téma több előadásban is felbukkan. A legerősebben minden bizonnyal a sokat sejtető nevű Animal Religion: Indomador című előadása vágja az arcunkba a nemi szerepek visszásságait. Újcirkusz produkciójukban szemtelenül feszegetik azt a kérdést, hogy vajon tényleg különböznek-e az emberek és az állatok, vagy éppen a férfiak és a nők?

3. Homoszexualitás

Márkus Sándor bábszínész bebújik egy bálna gyomrába, és onnan válaszol a kérdésekre. Szeretné, ha lelkileg lemeztelenedve érkeznénk és tennénk fel neki kérdéseinket, fejtenénk ki vélekedésünket, legyen szó bábszínházról, performansz művészetről, hortobágyi gyerekkorról, vagy homoszexualitásról. Whale Me! – Coming in, coming out című előadásával minden délután 17:00-tól várja az érdeklődőket.

4. Meztelenség

A Cie Thor: Anima Ardens című előadásában sok-sok meztelen testet fogunk látni, de ne féljünk, szép lesz. Előadásukban az egyén és közösség kapcsolatát vizsgálják, és így észrevétlenül elterelődik majd figyelmünk a meztelen testek szokatlan látványáról a mozdulatok és hangok és csodálatos szimfóniájára.

Cie Thor: Anima Ardens

Cie Thor: Anima Ardens

5. Migráció

Nem szájbarágósan utal a migrációra, csak finom eszközökkel szeretné felhívni a figyelmünket a táj és az ember kapcsolatának összetettségére a Cie La Migration.  Arra invitál ez a francia csapat, hogy alkossunk új nézőpontokat a kérdésben. Ami biztos, hogy ehhez egy olyan kinetikus szerkezetet használnak LANDSCAPE(s)#1 című előadásukban, amilyet még nem láttunk, ezért mindenképpen érdemes prekoncepciók nélkül érkezni. (Lehet, hogy mindaz, amit itt írunk, szintén felülíródik az előadás közben!)

6. Faji megkülönböztetés

Egy hattyúk tava-előadás csupa fekete táncossal és fehér tütüvel. Már az ötlet is fantasztikus, és aki szereti a kontrasztokat, az garantáltan jól fog szórakozni a dél-afrikai Dada Masilo iróniával teli kortárs táncelőadásán. Az immár hét éve játszott, Swan Lake című darabban a klasszikus történet és balettelemek dél-afrikai táncokkal keverednek. Így a végére jó eséllyel átértékeljük majd, mit illik és mit nem egy fekete bőrű táncosnak – vagy embernek.

Dada Masilo: Swan Lake

Dada Masilo: Swan Lake (Fotó/Forrás: John Hogg)

+1. Tabuk, amikről nem is gondoltad, hogy léteznek

Szelfihalál, repülőgép-szerencsétlenség, menstruáció, tömegszex. Ez a cikk nem született volna meg, ha nem szerepel a programban a Soharóza együttes és Nagy Fruzsina együttműködéséből létrejött, fantasztikus Tabukollekció című előadás. Körülbelül a fenti címszavak mentén rendezik jelenetekbe a ruhakölteményeket, amik tényleg beszédesebbek egy versnél is. Mi pedig amellett, hogy ámulunk ezeken a vizuális fantáziaszüleményeken, elképesztő zenei élményben részesülünk, miközben nem is tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.