Tánc

Ezekkel a tabukkal szembesítenek a Szigeten

2017.08.09. 10:04
Ajánlom
A Fidelio Színház és Táncsátrának programja viszonylag pontos látleletet nyújt nemcsak a kortárs tánctrendekről, de a minket körülvevő legégetőbb társadalmi tabukról is. Készüljünk fel, milyen témákról lesz szó!

1.  Droghasználat

A Collective Dope: DOPE 'I just wish to help you című előadásának sok más mellett ez is a témája. Jenna Jalonen és Horváth Nóra közvetlen párhuzamot húznak a droghasználat, a társadalmi különbségek, a kilátástalanság, az érdektelenség, az egymástól való elidegenedés, a konvenciók és a szabadságvágy, valamint extrém és szélsőséges fizikai aktivitások között.

2. Férfi és női princípium

Ez a téma több előadásban is felbukkan. A legerősebben minden bizonnyal a sokat sejtető nevű Animal Religion: Indomador című előadása vágja az arcunkba a nemi szerepek visszásságait. Újcirkusz produkciójukban szemtelenül feszegetik azt a kérdést, hogy vajon tényleg különböznek-e az emberek és az állatok, vagy éppen a férfiak és a nők?

3. Homoszexualitás

Márkus Sándor bábszínész bebújik egy bálna gyomrába, és onnan válaszol a kérdésekre. Szeretné, ha lelkileg lemeztelenedve érkeznénk és tennénk fel neki kérdéseinket, fejtenénk ki vélekedésünket, legyen szó bábszínházról, performansz művészetről, hortobágyi gyerekkorról, vagy homoszexualitásról. Whale Me! – Coming in, coming out című előadásával minden délután 17:00-tól várja az érdeklődőket.

4. Meztelenség

A Cie Thor: Anima Ardens című előadásában sok-sok meztelen testet fogunk látni, de ne féljünk, szép lesz. Előadásukban az egyén és közösség kapcsolatát vizsgálják, és így észrevétlenül elterelődik majd figyelmünk a meztelen testek szokatlan látványáról a mozdulatok és hangok és csodálatos szimfóniájára.

Cie Thor: Anima Ardens

Cie Thor: Anima Ardens

5. Migráció

Nem szájbarágósan utal a migrációra, csak finom eszközökkel szeretné felhívni a figyelmünket a táj és az ember kapcsolatának összetettségére a Cie La Migration.  Arra invitál ez a francia csapat, hogy alkossunk új nézőpontokat a kérdésben. Ami biztos, hogy ehhez egy olyan kinetikus szerkezetet használnak LANDSCAPE(s)#1 című előadásukban, amilyet még nem láttunk, ezért mindenképpen érdemes prekoncepciók nélkül érkezni. (Lehet, hogy mindaz, amit itt írunk, szintén felülíródik az előadás közben!)

6. Faji megkülönböztetés

Egy hattyúk tava-előadás csupa fekete táncossal és fehér tütüvel. Már az ötlet is fantasztikus, és aki szereti a kontrasztokat, az garantáltan jól fog szórakozni a dél-afrikai Dada Masilo iróniával teli kortárs táncelőadásán. Az immár hét éve játszott, Swan Lake című darabban a klasszikus történet és balettelemek dél-afrikai táncokkal keverednek. Így a végére jó eséllyel átértékeljük majd, mit illik és mit nem egy fekete bőrű táncosnak – vagy embernek.

Dada Masilo: Swan Lake

Dada Masilo: Swan Lake (Fotó/Forrás: John Hogg)

+1. Tabuk, amikről nem is gondoltad, hogy léteznek

Szelfihalál, repülőgép-szerencsétlenség, menstruáció, tömegszex. Ez a cikk nem született volna meg, ha nem szerepel a programban a Soharóza együttes és Nagy Fruzsina együttműködéséből létrejött, fantasztikus Tabukollekció című előadás. Körülbelül a fenti címszavak mentén rendezik jelenetekbe a ruhakölteményeket, amik tényleg beszédesebbek egy versnél is. Mi pedig amellett, hogy ámulunk ezeken a vizuális fantáziaszüleményeken, elképesztő zenei élményben részesülünk, miközben nem is tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Ami igazán gazdaggá tesz minket, az a sokféleség"

Az idei Budapest Táncfesztivál egyik külföldi fellépője a Company Wang Ramirez, amelynek két alapítója, Honji Wang és Sébastien Ramirez EVEREYNESS című produkciójukkal kapcsolatban árult el kulisszatitkokat.
Tánc magazin

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Tánc kritika

Aki vállalja a tehetetlenségét, az nevetségessé válik?

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.
Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.