Tánc

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

2023.06.02. 15:15
Ajánlom
Fél évvel ezelőtt érkezett Budapestre a moszkvai Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko nevét viselő táncszínházból, decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.

Az interjú eredetileg az Opera Magazin 2023. nyári számában jelent meg.

Ritka forgatókönyv, hogy valaki az USA-ból Moszkvába utazik tanulni, ráadásul tinédzserként. Fordítva szokott lenni.      
Bizonyos szempontból nálam ez egyfajta visszaút: édesanyám orosz, édesapám amerikai, így én Amerikában születtem. Amikor egyértelművé vált, hogy balerina leszek, és a legjobbakkal ott tudok majd dolgozni, felvételiztem a moszkvai táncakadémiára. De érdekes módon mindig orosz mestereim voltak, sőt még a zongoratanárom is orosz volt – nem őt, de a zongorázást kifejezetten nem szerettem. Órákon át egy helyben ülni és gyakorolni, ezt nem nekem találták ki.

Miközben a muzikalitás is nagyon fontos értéket képvisel a családjában. Persze értem, hogy egy táncművésznek ez olyan élmény, mintha a székhez szögezték volna.
Édesanyám csodálatos operaénekes. Apám azonban egyáltalán nem művész habitus, neki egy biztosítással foglalkozó vállalkozása van, ebben abszolút ellentéte anyának. A megismerkedésük pedig mesébe illő történet. Anyukámat húszas évei elején egy barátnője biztatta arra, hogy küldjön magáról néhány sort egy moszkvai ügynökségnek, akik külföldi, hasonló típusú irodákkal együttműködve egyfajta párkeresőként kutatták az összeillő fiatalokat. Hosszú hónapokig nem történt semmi, anyu el is felejtette, hogy írt egy levelet, aztán egyszer csak kapott egy választ egy férfitől, akivel aztán nagyon hosszú beszélgetésbe kezdett. Ő lett az édesapám.

Anya az operai közegben szocializálódott, látta, hogy alkalmas a testem a táncra, ezért kiskoromban elvitt balettozni.

Nagyon gyorsan ez lett az életem középpontja.

Az orosz mesterek és a Vaganova-módszer nem túl szigorú egy Amerikában cseperedő kislánynak?
Sokan kérdezik ezt, és valóban elképesztően sokat dolgoztunk, gyakoroltunk, de én nem éreztem úgy, hogy elveszik a gyerekkoromat. Szerintem fantasztikusan érdekes, izgalmas volt gyereknek lenni! Azt csináltam, amit a legjobban szerettem, jó társaságban voltam, olyan mesterekkel körülvéve, akikhez érzelmileg is mélyen kötődtem.

Nemcsak a munka létezett: mindent megbeszéltünk, ami a lányoknak fontos, a fiúktól kezdve az élet nagy kérdéseiig bezárólag mindent.

Az első mesteremmel, Valentina Barsukovával olyannyira meghatározó kapcsolat volt ez, hogy tavasszal Budapestre utazott, hogy lásson A hattyúk tavában. Anyukámék nagy szeretetben és szabadon neveltek, a távolság ellenére most is közel vagyunk egymáshoz. Ő nagyon szeretett volna balerina lenni, de mások voltak az adottságai, és büszke arra, hogy nekem ez sikerült.

Ezek szerint szabadon valósította meg az édesanyja álmát.      
Abszolút!

Beck_Maria_A_hattyuk_tavaban_Foto_Berecz_Valter-103936.jpg

Beck Maria A hattyúk tavában (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Moszkva, tizennégy évesen, egyedül, távol a családtól. Nehéz elképzelni, hogy az új szabályok, ez az új ország elsőre könnyen befogadható egy tinilánynak. Hogy érezte magát?
Nem tagadom, az első időszak óriási kihívást jelentett, még úgy is, hogy a családom egy része Moszkvában él, korábban is jártam már ott; de olyan gyakran nem is tudtunk találkozni, hiszen kollégista voltam, sokat kellett próbálnunk, tanulnunk. Először minden olyannyira más volt, mint otthon: azok a hatalmas, szürke épületek, a mindig komor, néha durva emberek. Később rengeteget tanultam az ország történelméről, megértettem, miért érzik így magukat az ott élők, és így már könnyebb volt.

Egyébként Budapesten sokkal jobb az általános hangulat, mások az emberek, de gyakran fedezek fel közös vonásokat, és akkor nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ezt már ismerem.

A karrierem aztán szépen ívelt felfelé, jöttek a balettirodalom legfontosabb szerepei, principálként táncoltam, amikor eljöttem.

Miért váltott?          
Egyrészt magánéleti okból, másrészt azért, mert a mesterem, mentorom, Laurent Hilaire eljött a színházból, és úgy éreztem, ez egy tökéletes együttállás a váltásra.

Budapesten pedig Odette-ként és Odile-ként láthattuk tavasszal. Talán ez az egyetlen nagy szerep, amit még nem formált meg.         
Azt hiszem, igen! Egy nyári turnén táncoltam már, nemzetközi csapattal, de nagyszínházban, állandó társulattal még nem. Természetesen hatalmas szerepálmom volt.

Melyik karakter megy könnyebben színpadra? 
Egyértelműen a csábító, szenvedélyes „fekete hattyú”, Odile. Nekem sokat kell dolgoznom azért, hogy megtaláljam azt a légies, ártatlan, tiszta lényt, ami Odette. Elképesztően komplex ez a szerep, a kettősség; az, hogy egy mozdulat sem csúszhat el, nem lehet pontatlan, de ugyanígy a belső élmény sem lehet fals, mert az azonnal meglátszana.

Egy mesterem azt mondta, hogy ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni, soha nincs kész.

Most már értem, miért gondolta így. Ahogy táncművészként változom magam is, úgy formálódik, érik ez a két „ellentétes” nő bennem és a színpadon is.

Fejléckép: Beck Maria A diótörőben (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.