Tánc

Ezer férőhelyes cirkuszi sátor várja a Cirque du Sziget látogatóit

2023.07.26. 17:05
Ajánlom
A Sziget egyik legkedveltebb programhelyszíne, a Cirque du Sziget a már megszokott helyén, de ha lehet, még több és még színesebb kínálattal várja a látogatókat az idén. Kanadai, cseh, ausztrál, francia, argentin és marokkói társulat, valamint két cirkusziskola előadása is látható lesz augusztus 10. és 15. között.

A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésnek köszönhetően az idén két cirkusziskola növendékei is bemutatkozhatnak a fesztiválon. A guineai Amoukanama Circus FA című produkciója a külső színpadon lesz látható minden nap. Mivel tavaly beválogatták a társulatot az America's Got Talent programjába, az idén tesznek eleget a Sziget előző évi meghívásának. A másik cirkusziskola, a Baross Imre Artistaképző János vitéz-adaptációja a sátor programját nyitja minden nap.

Az ukrajnai háború elől a helyi cirkusziskolák hallgatói részben Budapestre, részben Prágába menekültek.

A prágai menekültek művészeti képzését vállaló Cirk La Putyka társulat Boom Vol. 2. című előadásában cseh és ukrán fiatalok közösen lépnek színpadra, szakmai tudásuk bemutatása mellett személyes történeteiket, tapasztalataikat is megosztják a nézőkkel.

thumb_4998490_performance_1080-170315.jpeg

Amoukanama (Fotó/Forrás: Sziget Official)

A kanadai Cirque Alfonse társulata harmadszor tér vissza a fesztiválra. A családi formációban három generáció tagjai lépnek fel együtt, legújabb, Animal című produkciójukat is a humor és a természetesség jellemzi - emelik ki a közleményben.

A sátor programját minden éjszaka a világhírű ausztrál társulat, a Circa zárja Humans 2.0 előadásával. Mint írják, Yaron Lifschitz, a társulat vezetője, az emberi test vélt korlátait megcáfolva hozza ki a maximumot az akrobatákból.

thumb_4998401_performance_1080-170315.jpeg

Circa (Fotó/Forrás: Sziget Official)

Könnyed és mégis lírai előadásmódjukat látva senkiben sem maradnak kételyek, hogy miért ők a világ egyik legfelkapottabb kortárs cirkusztársulata.

A sátorban futó előadások közötti idősávokban a külső színpadon láthatók produkciók. Többek között fellép a francia Das Arnak társulat három női akrobatája, akik az ősi kínai technika, a hajon függés műfaját mutatják be, és látható lesz az argentin manoAmano társulat kínai rudas előadása is.

Az egyik leglátványosabb előadás az idén a marokkói Cirque Colokolo Chouf Le Ciel című produkciója lesz, amelyben az akrobatika mellett a zsonglőrködés és a hip-hop tánc is fontos szerepet kap tradicionális és elektronikus zenei kísérettel. A külső színpad programját minden éjszaka a tűzshow zárja magyar tűzzsonglőrök kifejezetten a Szigetre készülő előadásával.

Theatre-and-Dance Field a Fidelio támogatásával

A tavaly megújult színházi helyszín két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárs tánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, francia és olasz előadók szerepelnek minden nap déltől egészen a késő esti órákig, de természetesen a hazai tehetségek sem hiányozhatnak.

Fejléckép: Cirk La Putyka (forrás: Sziget Official)

Kultúrsokk a Szigeten – idén is színes programok kavalkádja vár két koncert között

Kapcsolódó

Kultúrsokk a Szigeten – idén is színes programok kavalkádja vár két koncert között

Az idei nyár sem múlhat el Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, a Sziget nélkül, amelyet idén augusztus 10. és 15. között rendeznek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A kortárs tánc sztárja, Lia Rodrigues koreográfiája látható a Trafóban

Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelőinek körében. Május 30-án és 31-én Bűvölet című előadásával zárja az idei színházi évadát a Trafó.
Tánc ajánló

Petőfi költészetét idézi meg a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Múzeum kertjében

A magyar ifjakhoz, avagy virág vagy te, hazám ifjúsága címmel Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzeneteit a Duna Művészegyüttes főszereplésével idézik meg június 7-én.
Tánc hír

Gálaműsorral ünnepel a táncszakma

Április 29-én este, a tánc világnapján a szakma szereplőit köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelnek, amelyen elismeréseket adnak át: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.
Tánc ajánló

Idén is megrendezik a Táncház Napját

A Hagyományok Háza tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját május 4-én a Liszt Ferenc téren. Idén is gazdag programsorozattal várják mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. 
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.