Tánc

Fantasztikus kisfilm mutatja be, mit lát a világból egy fekete balerina

2017.07.08. 12:45
Ajánlom
Ben Briand rövidfilmjében szubjektív kameraállásból, a lehető legszemélyesebben ábrázolva láthatjuk Ingrid Silva útját, amin a riói gettóból egy professzionális New York-i balettszínpadig jutott.

Sokat írtunk már arról a fontos tánctörténeti folyamatról, ami éppen most zajlik: a balett globalizálódásáról. Ez az elsődlegesen a nyugati civilizációhoz köthető művészeti forma lassan eljut a harmadik világ elzárt közösségibe is, ahonnan tehetségükkel néhányan a világ élvonalába tartozó társulatokig küzdik fel magukat. Ez egy hosszú és küzdelmes út, aminek során előítéletek garmadájával kell megküzdeniük, a fizikai igénybevétel okozta nehézségekről, és az anyagi problémákról nem is beszélve. Misty Copeland, Carlos Acosta, Michela De Prince, Ahmad Jahmal – egyre bővül az a névsor, amin azok a szuperhősök sorakoznak, akiknek társadalmi, földrajzi határokat kellett átlépniük, és még a műfaj alapjaiba foglalt szabályokat is felül kellett írniuk ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak.

Megváltozhat-e a balett színe?

Kapcsolódó

Megváltozhat-e a balett színe?

A balett színe a fehér – ez egy olyan sztereotípia, amit eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, pedig miért ne táncolhatná fekete, vagy - ne adj Isten- roma balerina a Hattyúk tavát? Utánajártunk a jelenségnek.

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

Kapcsolódó

Öt inspiráló táncos, aki véghezvitte a lehetetlent

A táncosoknak minden nap meg kell küzdeniük saját fizikai határaikkal és a versenyhelyzet adta állandó stresszel, de vannak, akiknek ezen felül még a származásukból adódó korlátokat is le kell gyűrniük, hogy érvényesülni tudjanak. A Tánc Világnapján azokról mesélünk, akik látszólagos behozhatatlan hátrányuk ellenére is elérték a csillagokat.

Ingrid Silva

Ingrid Silva

Ezen a listán szerepel Ingrid Silva is, akinek neve egyre ismerősebben cseng a tánckedvelők számára. Szikár önjellemzése így szól:

Egy brazil favelából jövök. Fekete vagyok. Szegény családba születtem. Mindezek ellenére balerina lettem.

Magamra voltam utalva: 19 éves koromban egy ösztöndíjjal érkeztem New Yorkba a harlemi tánciskolába. Ekkor egy pillanat alatt felnőttem és megértettem, amit a szüleim tanítottak nekem: »Nem azért vagyok itt a Harlemi Táncszínházban, mert szegény vagyok, hanem a tánctudásom miatt«.

Ingrid Silva az e havi Pointe Magazin címlapján is szerepelt és egy riport is készült vele. De beszéljenek inkább helyettünk Ben Briand rendkívül kifejező képsorai: 

INGRID SILVA // ACTIVIA from Ben Briand on Vimeo.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.