Tánc

Fellázadtak a Berlini Állami Balett táncosai

2016.09.20. 11:33
Ajánlom
A balett-táncosok nem szeretnék, ha Sasha Waltz lenne a társulat új igazgatója, ugyanis szerintük jelentősen romlana a társulat renoméja, ha az elsősorban kortárs tánc területén tevékenykedő koreográfus vezetné a klasszikus táncszínházat.

Sajnos ez olyan, mintha teniszedzőt neveznének ki egy focicsapat élére, vagy mintha egy múzeumigazgató vezetne egy szimfonikus zenekart"

- olvasható a társulat által indított petícióban, amit eddig 6208-an írtak alá.

A Change.org honlapon olvasható szöveg szerint a táncosok az "Állami Balett megmentésére" szólítanak fel, és taglalják a nézetkülönbségeket a társulat és az új intendáns között. Úgy gondolják, Sasha Waltz kinevezése politikai indíttatású volt, a jelenleg zajló törvényhozási választási kampány része lehetett. 

A táncosok szerint Berlin polgármestere, Michael Müller, valamint titkára, Tim Renner egyáltalán nem értenek a tánchoz és nem ismerik a társulat által képviselt hagyományokat. A táncosok azt is megpedzették, a Waltz kinevezése csupán egy marketingfogás, amennyiben az ő nevével szeretnék növelni a régióban a  jegyeladásokat.

"Tiszteljük Sasha Waltz munkáját, de teljességgel alkalmatlannak tartjuk társulatunk vezetésére" - írják a táncosok. Az 53 éves koreográfus egyetlen darabja sem szerepel egyébként a társulat repertoárján, hiszen ő egy teljesen más iskola, a Pina Bausch által létrehozott expresszív táncművészethez közel álló stílus képviselője. Mint a táncosok azt a petícióban megfogalmazzák, ez a stílus másfajta képességeket igényel, és attól tartanak, vezetése alatt jelentősen csorbul majd klasszikus táncszínházi renoméjuk.

A sajtó egyébként üdvözölte Sasha Waltz kinevezését, és bírálta a jelenlegi igazgatót, a spanyol Nacho Duatót, aki 2014-es hivatalba lépése óta elsősorban saját koreográfiáit tűzte műsorra, amelyek között ráadásul csak egy új darab volt. Sasha Waltz kinevezése egyébként a 2019-es évad kezdetétől lenne esedékes. 

Nacho Duato: “Nem vagyok többé spanyol”

Kapcsolódó

Nacho Duato: “Nem vagyok többé spanyol”

Az orosz balett-kultúra minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező a világ “színpadán”. A 2010-es év a Mihajlovszkij Balett számára fontos változást hozott, hiszen a kiváló spanyol származású táncos-koreográfus lett a művészeti vezetője. Ezt a posztot egészen 2014-ig töltötte be, amikor a Berlini Állami Balett vezetője lett. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpában bemutatásra kerülő koreográfiái kapcsán kérdeztük Őt kultúrák közötti különbözőségekről, identitásról, és a balett jövőjéről.

A nyugat-berlini Deutsche Oper, valamint a kelet-berlini Komische Oper és Staatsoper művészeiből alakult Berlini Állami Balett korábbi vezetője, az orosz Vlagyimir Malahov 2014-ben váratlanul lemondott, a 2015-ös évet pedig hosszú bérharcok jellemezték a társulatnál.

Hagyománytisztelet kontra modernizálódás

Úgy tűnik, egyre inkább jelenséggé nő a klasszikus balett-társulatok modernizálódása, illetve ennek nehézsége. Legutóbb Benjamin Millepied bicskája tört bele a Párizsi Opera balett-társulatának vezetésébe, aki arra hivatkozva állt föl az igazgatói székből, hogy nem tudta kellő mértékben átformálni a túl mélyen gyökerező klasszikus balett-hagyományok hierarchikusságát, megkövült repertoárját, valamint a faji diverzitás hiányát is kifogásolta. Olvasd el erről szóló cikkünket ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.