Tánc

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

2023.06.06. 13:25
Ajánlom
Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók a Bethlen Téri Színházban június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá egy sajátosan lengyel, közép-európai nézőpontból.

Tovább folytatódik a 10. Színházi Olimpia a Bethlen Téri Színházban. Most a teátrum rezidenstársulata, a Közép-Európa Táncszínház szervezésében érkezik két kortárstánc előadás a VII. kerületbe. Június 8-án, este 7 órakor a Light Roomot láthatják az érdeklődők, amit a lengyel koreográfus, Magda Niedzielska jegyez a Közép-Európa Táncszínház művészeinek közreműködésével. Június 10-én, este 7 órakor pedig egy izgalmas, mindössze egyszer látható táncelőadás következik. Az Európa-szerte ismert lengyel koreográfus, Eryk Makohon Takarazuka Camp című produkcióját tekinthetik meg a Kraków Dance Theatre táncművészeinek előadásában. Az előadást a japán színház, kizárólag nőkből álló revüje ihlette.

Light Room

A projekt ihletője a testnek a fényhez és a sötétséghez való viszonya.

Az alkotók azt vizsgálják, hogy a sötétség jelenléte hogyan befolyásolja az emberi viselkedést.

Az, hogy nem látjuk, és nem látjuk teljesen a fizikai környezetet és más testeket, megváltoztatja a perspektívát, és más módon ébreszti fel fókuszunkat. A spektrum másik oldalán a fénysugarak áthatolnak a szöveteken, különösen a bőrön és a fasciákon, mélyen behatolva azok struktúráiba. A vízben lévő napfényhez hasonlóan az UV-, a látható és az infravörös fény részben visszaverődhet a bőr és a szem külső felületéről, és a szövetekbe belépve különböző irányokba (beleértve a hátrafelé irányulót is) szóródnak a mikroszkopikus részecskék és struktúrák, például a rostok által. A látható fényspektrumot a pigmentek és a vér erősen elnyelik. Ezek a mozgási tulajdonságok, amelyek a fény bőrrel való reakcióját alkotják – abszorpció, reflexió, transzmisszió és szóródás – a táncstruktúrák létrehozásának inspirációjává válnak.

A modern tudomány megerősíti, hogy a testünk nemcsak elnyeli a fényt, hanem termeli is,

méghozzá olyan mennyiségben, amelyet az emberi szem nem ismer fel – szó szerint ragyogunk. A sötétség és a fény közötti játék irányítja a közönség figyelmét, és szervezi az előadás dramaturgiáját.

dusa-131940.jpg

Light Room (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

 • Koreográfus: Magda Niedzielska
 • Zene: Özgür Ede
 • Fény: Selmeczi Mercédesz
 • Dramaturg: Farkas Kristóf
 • Táncosok: Barna Krisztián, Dabóczi Dávid, Gyevnár Réka, Horváth Léna, Kisbakonyi Edmond, Kindl Gábor, Mohai Cintia, Sinka Lídia

Az előadás június 8-án este 7 órától látható a Bethlen Téri Színházban.

Takarazuka Camp

Az előadást a japán színház – a népszerű, kizárólag nőkből álló revü – a Takarazuka ihlette. A színház sajátossága és eredetisége, amelyben minden szerepet – férfi és női egyaránt – nők játszanak, kiindulópontjává vált a nemek színháziságának, a kulturális nemek konstrukciójának és a nemek társadalmi sztereotipikus felfogásának vizsgálatához. A Takarazuka színészjelöltjei két évig készülnek egy speciális iskolában, hogy férfi és női szerepeket játsszanak. A Takarazuka Színház úgy tűnik, tökéletesen igazolja Simone de Beauvoir tézisét: „nem nőknek születünk, hanem nővé válunk”.

Az előadásban felidézett „tábor” elvesztette eredeti esztétizáló funkcióját, és a társadalmi szerepekről, a nőiességről vagy a férfiasságról folytatott vita visszafejlődésének reprezentációjává vált.

Az alapvető jogokért harcolni kényszerülő nők hatalma a 21. század második évtizedének Lengyelországának szomorú szimbólumává vált.

KMachniewiczTakarazukacampKrakowskiTeatrTanca1-131742.jpg

Takarazuka Camp (Fotó/Forrás: Kraków Dance Theatre)

 • Rendező és koreográfus: Eryk Makohon
 • Díszlet és jelmezek: Eryk Makohon
 • Látvány: Ewa Skiczeń – Citko
 • Fény: Filip Marszałek
 • Hang: Mariusz Potępa
 • Előadók: Agnieszka Bednarz – Tyran, Renata Bobel, Natalia Dinges, Agnieszka Kramarz, Paweł Łyskawa, Patrycja Marszałek, Natalia Myczewska, Magda Targosz, Yelyzaveta Tereshonok

A táncelőadás június 10-én este 7 órakor kezdődik a Bethlen Téri Színházban.

Fejléckép: Takarazuka Camp (forrás: Kraków Dance Theatre)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.