Tánc

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

2020.11.08. 12:35
Ajánlom
A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.

A tánc, melynek ritmikussága, szavak nélküli eszköztára és az idő által szervezett sajátos struktúrája nagyban hasonlít a zeneművek szerkezetére, tökéletesen alkalmas arra, hogy megmutathassák, a balett, a tánc és a zene kapcsolata a 21. században is éppen annyira élő, mint akár a 18., vagy a 20. század elején.

Kulcsár Noémi Harangozó Gyula-díjas táncművész a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével készített koreográfiát a zeneszerzők által megálmodott tételekre.

Bella Máté A pillangó álma című kompozíciójának két tételét Szabó Lőrinc Dzsuang-Dszi álma című verse inspirálta, míg a Junior Prima- és MMA-díjas Virágh András Gábort a három táblából szerkesztett, összecsukható szárnyasoltárok ihlették meg, ebből született a Triptichon.

Kutrik Bencét a fraktálképek zenei leképezése foglalkoztatta a The Mandelbrot Riddle címet viselő szerzeményének megalkotásakor.

Kísérletében az ábrák végtelenségét próbálta megragadni,

ahogy egy-egy részletet kinagyítva mindig mélyebbre, mégis ugyanoda jutunk.

Solti Árpád és az Artisjus-díjas tubaművész Szentpáli Roland a hétköznapokhoz nyúlt inspirációért. Szentpáli Melton 200 című alkotása a beszédszerű zenei anyagokat, gesztusokat és motívumokat vizsgálta, míg Solti Seven SitCom Episodes (Hét szituációs komédia-epizód) című kompozíciójában a szerző saját gyerekkorának emlékei elevenednek meg.

Bár a Táncjátékra már elkeltek a jegyek, a Zeneakadémia lehetővé teszi, hogy a nézők ingyenesen, online is követhessék a koncertet. Az online közvetítés innen érhető el.

Fejléckép: Studio 5 (fotó: Oláh Gergely Máté / Studio 5)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.