Tánc

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

2020.11.08. 12:35
Ajánlom
A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.

A tánc, melynek ritmikussága, szavak nélküli eszköztára és az idő által szervezett sajátos struktúrája nagyban hasonlít a zeneművek szerkezetére, tökéletesen alkalmas arra, hogy megmutathassák, a balett, a tánc és a zene kapcsolata a 21. században is éppen annyira élő, mint akár a 18., vagy a 20. század elején.

Kulcsár Noémi Harangozó Gyula-díjas táncművész a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével készített koreográfiát a zeneszerzők által megálmodott tételekre.

Bella Máté A pillangó álma című kompozíciójának két tételét Szabó Lőrinc Dzsuang-Dszi álma című verse inspirálta, míg a Junior Prima- és MMA-díjas Virágh András Gábort a három táblából szerkesztett, összecsukható szárnyasoltárok ihlették meg, ebből született a Triptichon.

Kutrik Bencét a fraktálképek zenei leképezése foglalkoztatta a The Mandelbrot Riddle címet viselő szerzeményének megalkotásakor.

Kísérletében az ábrák végtelenségét próbálta megragadni,

ahogy egy-egy részletet kinagyítva mindig mélyebbre, mégis ugyanoda jutunk.

Solti Árpád és az Artisjus-díjas tubaművész Szentpáli Roland a hétköznapokhoz nyúlt inspirációért. Szentpáli Melton 200 című alkotása a beszédszerű zenei anyagokat, gesztusokat és motívumokat vizsgálta, míg Solti Seven SitCom Episodes (Hét szituációs komédia-epizód) című kompozíciójában a szerző saját gyerekkorának emlékei elevenednek meg.

Bár a Táncjátékra már elkeltek a jegyek, a Zeneakadémia lehetővé teszi, hogy a nézők ingyenesen, online is követhessék a koncertet. Az online közvetítés innen érhető el.

Fejléckép: Studio 5 (fotó: Oláh Gergely Máté / Studio 5)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.