Tánc

Fidelio Klasszik: Balassa, Gyöngyösi, Keller

2015.10.09. 10:01
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának október 10-i adásában megszólal még Katona Péter gitárművész és Vági Bence koreográfus is.

A CAFe Budapest a hazai operaélet egyik régi adósságának törlesztésére vállalkozik október 16-án. Balassa Sándor negyedik operája, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulás másfél évtizede vár bemutatásra. Balassa Sándor fél évszázadnál hosszabb gazdag művészi pályája során – függetlenül attól, hogy a legkülönbözőbb modern zenei műhelyek felől milyen újabb és újabb impulzusok érték – következetesen megmaradt melódiától ihletett, „éneklő” zeneszerzőnek, olyankor is, amikor nem énekhangra, hanem hatalmas zenekarra komponált. A Földindulás című operának régóta elkötelezett dirigens, Medveczky Ádám a közelmúltban így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy koncertszerű előadásban bemutathatom Balassa Sándor darabját. Egy kis kísérletezés után a magyar zeneszerzés visszatért a zene klasszikus alappilléreihez, a melódiához, a harmóniához és a ritmushoz”. A Földindulás című opera ősbemutatója előtt Balassa Sándor zeneszerzőt kérdeztük.

A Filharmónia Magyarország idén az ország öt nagyvárosában, valamint első alkalommal egy határon túli városban rendez koncerteket a Korunk Zenéje Fesztivál keretében október 1. és 18. között, hogy bemutassa a kortárs zeneszerzők műveit a nagyközönségnek. Kolozsvár, Eger, Szeged, Budapest, Miskolc és Pécs várja izgalmas helyszínekkel a kortárs zenét kedvelőket. A fesztivál egyik idei kiemelt programja a 40 éves Gyöngyösi Levente szerzői estje. A nőikari kompozíciókat, valamint a Karácsonyi oratóriumot bemutató hangverseny október 8-án Kolozsváron, a zeneszerző szülővárosában hangzott el, október 11-én azonban a budapesti közönség is meghallgathatja a Szent Imre templomban. Az esten közreműködik két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában.

Gyöngyösi Levente

Gyöngyösi Levente (Fotó/Forrás: Varga Máté)

A Concerto Budapest október 11-én egy különleges és a terveik szerint hagyományteremtő fesztivállal örvendezteti meg a zenerajongókat: egy egész napra a BMC-be költözik, ahol a nap során elhangzó koncertek szinte az összes termet megtöltik. A programban bemutatók, magyarországi bemutatók és a magyar közönség számára alig ismert szerzők művei mellett az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei is, valamint Ligeti György és Kurtág György darabjai is megjelennek. Fiatal magyar vonósnégyesek mutatkoznak be, és zenei filmritkaságok is várják a látogatókat. A nap vendégei között hallhatjuk a Concerto Budapest régi muzsikus barátait is, az Amadinda Ütőegyüttest, Csalog Gábort, Lakatos Györgyöt, Rácz Zoltánt, továbbá és számos ifjú tehetséget is, mint Ránki Fülöp, Fejérvári Zoltán és Balog József. A Hallgatás napja elnevezésről és a nap menetéről, érdekességeiről a Concerto Budapest vezetőjével, a Keller Vonósnégyes alapítójával, Keller András hegedűművésszel beszélgettünk.

Keller András

Keller András (Fotó/Forrás: Kollányi Péter)

A Katona-testvérek – Péter és Zoltán – együttese a világ egyik legismertebb gitár duója. Tíznél több nagy nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, többek között Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Franciaországban; játszottak már a Carnegie Hall, a Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw és a tokiói Suntory Hall pódiumán. Minden stílusban otthonosan mozognak, a barokk muzsikától a tangóig. Gyakran saját, rendkívül virtuóz és szellemes feldolgozásban szólaltatják meg a klasszikus mesterműveket, és nem idegenkednek a legnagyobb könnyűzenei slágerektől sem, melyeket a kifinomult játékmód és a gitárhang különleges patinával von be. A CAFe Budapest keretében az Óbudai Társaskörben lépnek színpadra október 14-én. Katona Péter gitárművészt kérdeztük.

Ha létezett ősi egység, úgy a lelkek is mind egy pontból fakadtak. Szétválásuk pillanata óta egymást keresik, mint mi, emberek a Földön. A Recirquel újcirkuszi társulat legújabb előadása két ember egymásra találásának történetét meséli el, akik útjukon bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A tánc és a cirkusz találkozása egy illúziókba font, valótlan térben. A CAFe Budapest Fesztivál keretében október 15-én és 16-án látható Non solus című előadásról Vági Bence koreográfust kérdeztük.

Non Solus

Non Solus

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.