Tánc

Fidelio TáncEst: MU Terminál-évadnyitó

2010.09.02. 07:33
Ajánlom
Szeptember 10-én indul ismét a Fidelio TáncEstek sorozata a MU Színházban. Játsszon, és legyen vendégünk a MU Terminál évadnyitójára!

Fejes Ádám Images című koreográfiájának felújításával indul az évadnyitó est: olyan, különböző dinamikájú képek felsorakoztatása, melyekben a mozdulatok, a táncosok egymásra, a tér, a zene és a dinamikai váltásokra való reakcióira épültek. A darab mozgásalapú, minden érzelmi és tartalmi kifejező ereje a test és a zene kapcsolatában, dinamikai harmóniájában illetve diszharmóniájában rejlik.

A második darab Fehér Ferenc új darabja, a B.A.H.A.P.Á., amelyről a koreográfus így nyiletkozik: "A darab címe az előadók nevének betűiből van kirakva, ezzel is jelezve, hogy a résztvevők vannak a fókuszban és nem egy cím által kijelölt téma. A koreográfiában szeretnék a táncosok kapacitására építeni, és azt is szeretném, ha ez a kapacitás a közös munka eredményeként új irányokkal is bővülne. A kísérletezgetés során szeretném, ha az én mozgásvilágom találkozna az ő karakterükkel. Reményeim szerint az együtt töltött idő a további szakmai fejlődésüket szolgálja. Ennek a végeredményét szeretném a nézők elé tárni."

A MU Terminál évadnyitóján Baranyai Erika, Frigy Ádám, Hoffmann Adrienn, Horváth Ádám és Plóza Gabriella táncolnak. A két mű szeptember 10-én és 11-én 20 órai kezdettel látható a MU Színházban.

Kérdésünk: Mi volt Fehér Ferenc első önálló koreográfiája?

A helyes választ szeptember 9. éjfélig megjelölők között három darab páros belépőt sorsolunk ki a MU Terminál évadnyitójának szeptember 11-i előadására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

A nap, amikor Picasso fénnyel festett

A spanyol zseni soha nem hagyta magát keretek közé szorítani, így gyakran a képkeretet is elhagyta és különböző izgalmas matériákra alkotott, üvegre, vagy éppen levegőbe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.
Tánc videó

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.
Tánc ajánló

Mozdulatművészeti sorozat indult a Műcsarnokban

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított keddenként.
Tánc magazin

Történelmi pillanat: piacra dobták az első pár barna spicc-cipőt

Szimbolikus jelentőségű, hogy a táncos test meghosszabbítását jelképező spicc cipők immár barna színben is kaphatók, vagyis az afroamerikai táncosoknak nem kell többé színezniük a fehér, rózsaszín, vagy „testszínű” lábbeliket.
Tánc ajánló

Spanyol vendégkoreogárfus darabja debütál a Győri Balettnél

Sötét, csönd címmel mutatja be a társulat november 10-én Győrben, november 21-én pedig a Müpában a spanyol Angel Rodrígez kétfelvonásos balettjét az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából.