Tánc

Foglaljon helyet a Bethlen téren!

2012.02.24. 13:36
Ajánlom
Itt az alkalom, hogy saját széke legyen a Bethlen Téri Színház nézőinek. Jancsó Miklós, Korniss Péter, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Novák Ferenc már ott ülnek az első sorban.

2012. január 1-jétől a Közép-Európa Táncszínház 16 éve otthonát jelentő Bethlen Kortárs Táncműhely nem kap állami támogatást. Ez a változás arra ösztönözte a vezetőket, hogy az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével igyekezzenek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A Bethlen téren hisznek abban, hogy az egyéni támogatásoknak köszönhetően megmenthető a nyolcvanhárom éve alapított, a színház-, a film-, a fotó- és a táncművészetet folyamatosan szolgáló intézmény.

Terveik szerint a Közép-Európa Táncszínház táncelőadásain kívül tovább tudják működtetni a 10 éves Bethlen Galériát, nyitnak a társművészetek irányába is, többek között zenei, színházi és más táncelőadások befogadását, családi, gyerek és ifjúsági programokat, film klubbot terveznek, hiszen a hely moziként is működött 50 évig. Mindezt azonban nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra alapozzák. Ezért találták ki többszintű támogatói rendszerüket, amit most egy különleges akcióval indítanak el. A színházi nézőtér székeinek lecseréléséhez székjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat.

A program védnökségét olyan neves művészek vállalták el, akik a színház, film, fotó, tánc világát képviselik. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Korniss Péter Kossuth-díjas, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, etnográfus már biztosította helyét az első sorban.

Az első százötven támogató neve a Bethlen Téri Színház előterében és a honlapján is olvasható lesz. A támogatók automatikusan alapító tagjai lesznek a megalakuló támogatói körnek, amelynek kategóriáit a régi Bethlen Téri Színházban dolgozó művészekről nevezték el: Kazal Lászlóról, aki 1930-ban kartáncosként kezdte itt pályafutását, Wellesz Elláról, aki 1934 és 1938 között volt a színház fotográfusa, valamint az 1933 és 1936 között színészként és rendezőként itt dolgozó Csortos Gyuláról. A támogatásért cserébe a színház különböző kedvezményeket ajánl fel, többek között exkluzív rendezvényeket, kedvezményt a jegyárakból és a kávézó áraiból. A székvásárlás feltételeiről az intézmény honlapja nyújt részletes felvilágosítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.