Tánc

Foglaljon helyet a Bethlen téren!

2012.02.24. 13:36
Ajánlom
Itt az alkalom, hogy saját széke legyen a Bethlen Téri Színház nézőinek. Jancsó Miklós, Korniss Péter, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Novák Ferenc már ott ülnek az első sorban.

2012. január 1-jétől a Közép-Európa Táncszínház 16 éve otthonát jelentő Bethlen Kortárs Táncműhely nem kap állami támogatást. Ez a változás arra ösztönözte a vezetőket, hogy az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével igyekezzenek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A Bethlen téren hisznek abban, hogy az egyéni támogatásoknak köszönhetően megmenthető a nyolcvanhárom éve alapított, a színház-, a film-, a fotó- és a táncművészetet folyamatosan szolgáló intézmény.

Terveik szerint a Közép-Európa Táncszínház táncelőadásain kívül tovább tudják működtetni a 10 éves Bethlen Galériát, nyitnak a társművészetek irányába is, többek között zenei, színházi és más táncelőadások befogadását, családi, gyerek és ifjúsági programokat, film klubbot terveznek, hiszen a hely moziként is működött 50 évig. Mindezt azonban nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra alapozzák. Ezért találták ki többszintű támogatói rendszerüket, amit most egy különleges akcióval indítanak el. A színházi nézőtér székeinek lecseréléséhez székjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat.

A program védnökségét olyan neves művészek vállalták el, akik a színház, film, fotó, tánc világát képviselik. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Korniss Péter Kossuth-díjas, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, etnográfus már biztosította helyét az első sorban.

Az első százötven támogató neve a Bethlen Téri Színház előterében és a honlapján is olvasható lesz. A támogatók automatikusan alapító tagjai lesznek a megalakuló támogatói körnek, amelynek kategóriáit a régi Bethlen Téri Színházban dolgozó művészekről nevezték el: Kazal Lászlóról, aki 1930-ban kartáncosként kezdte itt pályafutását, Wellesz Elláról, aki 1934 és 1938 között volt a színház fotográfusa, valamint az 1933 és 1936 között színészként és rendezőként itt dolgozó Csortos Gyuláról. A támogatásért cserébe a színház különböző kedvezményeket ajánl fel, többek között exkluzív rendezvényeket, kedvezményt a jegyárakból és a kávézó áraiból. A székvásárlás feltételeiről az intézmény honlapja nyújt részletes felvilágosítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.