Tánc

Foglaljon helyet a Bethlen téren!

2012.02.24. 13:36
Ajánlom
Itt az alkalom, hogy saját széke legyen a Bethlen Téri Színház nézőinek. Jancsó Miklós, Korniss Péter, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Novák Ferenc már ott ülnek az első sorban.

2012. január 1-jétől a Közép-Európa Táncszínház 16 éve otthonát jelentő Bethlen Kortárs Táncműhely nem kap állami támogatást. Ez a változás arra ösztönözte a vezetőket, hogy az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével igyekezzenek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A Bethlen téren hisznek abban, hogy az egyéni támogatásoknak köszönhetően megmenthető a nyolcvanhárom éve alapított, a színház-, a film-, a fotó- és a táncművészetet folyamatosan szolgáló intézmény.

Terveik szerint a Közép-Európa Táncszínház táncelőadásain kívül tovább tudják működtetni a 10 éves Bethlen Galériát, nyitnak a társművészetek irányába is, többek között zenei, színházi és más táncelőadások befogadását, családi, gyerek és ifjúsági programokat, film klubbot terveznek, hiszen a hely moziként is működött 50 évig. Mindezt azonban nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra alapozzák. Ezért találták ki többszintű támogatói rendszerüket, amit most egy különleges akcióval indítanak el. A színházi nézőtér székeinek lecseréléséhez székjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat.

A program védnökségét olyan neves művészek vállalták el, akik a színház, film, fotó, tánc világát képviselik. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Korniss Péter Kossuth-díjas, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, etnográfus már biztosította helyét az első sorban.

Az első százötven támogató neve a Bethlen Téri Színház előterében és a honlapján is olvasható lesz. A támogatók automatikusan alapító tagjai lesznek a megalakuló támogatói körnek, amelynek kategóriáit a régi Bethlen Téri Színházban dolgozó művészekről nevezték el: Kazal Lászlóról, aki 1930-ban kartáncosként kezdte itt pályafutását, Wellesz Elláról, aki 1934 és 1938 között volt a színház fotográfusa, valamint az 1933 és 1936 között színészként és rendezőként itt dolgozó Csortos Gyuláról. A támogatásért cserébe a színház különböző kedvezményeket ajánl fel, többek között exkluzív rendezvényeket, kedvezményt a jegyárakból és a kávézó áraiból. A székvásárlás feltételeiről az intézmény honlapja nyújt részletes felvilágosítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.