Tánc

Foglaljon helyet a Bethlen téren!

2012.02.24. 13:36
Ajánlom
Itt az alkalom, hogy saját széke legyen a Bethlen Téri Színház nézőinek. Jancsó Miklós, Korniss Péter, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Novák Ferenc már ott ülnek az első sorban.

2012. január 1-jétől a Közép-Európa Táncszínház 16 éve otthonát jelentő Bethlen Kortárs Táncműhely nem kap állami támogatást. Ez a változás arra ösztönözte a vezetőket, hogy az 1929-ben alapított Bethlen Téri Színház újraélesztésével igyekezzenek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A Bethlen téren hisznek abban, hogy az egyéni támogatásoknak köszönhetően megmenthető a nyolcvanhárom éve alapított, a színház-, a film-, a fotó- és a táncművészetet folyamatosan szolgáló intézmény.

Terveik szerint a Közép-Európa Táncszínház táncelőadásain kívül tovább tudják működtetni a 10 éves Bethlen Galériát, nyitnak a társművészetek irányába is, többek között zenei, színházi és más táncelőadások befogadását, családi, gyerek és ifjúsági programokat, film klubbot terveznek, hiszen a hely moziként is működött 50 évig. Mindezt azonban nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra alapozzák. Ezért találták ki többszintű támogatói rendszerüket, amit most egy különleges akcióval indítanak el. A színházi nézőtér székeinek lecseréléséhez székjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat.

A program védnökségét olyan neves művészek vállalták el, akik a színház, film, fotó, tánc világát képviselik. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, Korniss Péter Kossuth-díjas, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Molnár Piroska Kossuth-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus, etnográfus már biztosította helyét az első sorban.

Az első százötven támogató neve a Bethlen Téri Színház előterében és a honlapján is olvasható lesz. A támogatók automatikusan alapító tagjai lesznek a megalakuló támogatói körnek, amelynek kategóriáit a régi Bethlen Téri Színházban dolgozó művészekről nevezték el: Kazal Lászlóról, aki 1930-ban kartáncosként kezdte itt pályafutását, Wellesz Elláról, aki 1934 és 1938 között volt a színház fotográfusa, valamint az 1933 és 1936 között színészként és rendezőként itt dolgozó Csortos Gyuláról. A támogatásért cserébe a színház különböző kedvezményeket ajánl fel, többek között exkluzív rendezvényeket, kedvezményt a jegyárakból és a kávézó áraiból. A székvásárlás feltételeiről az intézmény honlapja nyújt részletes felvilágosítást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.
Tánc galéria

Táncos utazás térben és időben

Matyóföld, Brazília, Kalotaszeg, Kalocsa és még rengeteg varázslatos helyszín elevenedik meg közel 200 táncművész segítségével a 24. Duna Karnevál keretében. Mindez június 8-16. között három kiemelt helyszínen: a Szent István Bazilikánál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az UP Újpesti Rendezvénytérben!