Tánc

Frenák Pál még mindig tud

2010.08.12. 14:15
Ajánlom
A független, VI-os színházi kategóriába sorolt, így az elmúlt hetek eseményeinek következtében az idén induló őszi szezonban szintén kurtított anyagi támogatással induló Frenák Pál Társulat 1998 óta működik Budapesten is az eredeti párizsi székhely mellett. Maradjon ez így.

Sok művészek alkotta csoportra aggatják rá az egyedi jelzőt, de erre a kompániára a szó valóban tökéletesen illik. Az InTimE igazi frenákpálos előadás. A táncosok lendülete és energiasugárzása azt hiteti el a színpad előtt ülő befogadóval, hogy akiket lát, azok bármire képesek lehetnek a testükkel. Akár még repülnének is, ha a mester azt kérné tőlük. Az utolsó izomcsoportig minden mozog, az orr, a szem és a száj ugyanúgy mint a karok vagy a hátak. Az Octopus Összművészeti Helyszín mellett felállított Színház-és Táncszínpadnál szép tömeg gyűlt össze szerda este. A sorokban kirakott padok előtt és mögött is álltak, ültek az emberek, hogy kortárs táncot lássanak és a sokszor nem könnyen befogadható látványt feldolgozzák.

Csevegő olaszokat csitít egy lelkes első sorban kuporgó, néhány részeges angol pedig hatalmas lelkesedéssel nyugtázta a táncosnők csábító előadását. Az InTimE ugyanis női és férfi szerepekkel foglalkozik, taszítással és vonzással, egyedülléttel és kapcsolatokkal, kimerültséggel és kirobbanással, fájdalommal és örömmel. Színházi módon aranyos csillogással és barna sárral, vörössel és feketével.  Frenák Pál így éppen azt nagyítja fel különös koreográfiájával, ami igazából hétköznapi: a mindennapos belső harcokat vetíti mindenki által látható mozdulatokká. Az előadás végén dörgő taps és tanácstalanság: ez a vége volt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.