Tánc

Frenák Pál még mindig tud

2010.08.12. 14:15
Ajánlom
A független, VI-os színházi kategóriába sorolt, így az elmúlt hetek eseményeinek következtében az idén induló őszi szezonban szintén kurtított anyagi támogatással induló Frenák Pál Társulat 1998 óta működik Budapesten is az eredeti párizsi székhely mellett. Maradjon ez így.

Sok művészek alkotta csoportra aggatják rá az egyedi jelzőt, de erre a kompániára a szó valóban tökéletesen illik. Az InTimE igazi frenákpálos előadás. A táncosok lendülete és energiasugárzása azt hiteti el a színpad előtt ülő befogadóval, hogy akiket lát, azok bármire képesek lehetnek a testükkel. Akár még repülnének is, ha a mester azt kérné tőlük. Az utolsó izomcsoportig minden mozog, az orr, a szem és a száj ugyanúgy mint a karok vagy a hátak. Az Octopus Összművészeti Helyszín mellett felállított Színház-és Táncszínpadnál szép tömeg gyűlt össze szerda este. A sorokban kirakott padok előtt és mögött is álltak, ültek az emberek, hogy kortárs táncot lássanak és a sokszor nem könnyen befogadható látványt feldolgozzák.

Csevegő olaszokat csitít egy lelkes első sorban kuporgó, néhány részeges angol pedig hatalmas lelkesedéssel nyugtázta a táncosnők csábító előadását. Az InTimE ugyanis női és férfi szerepekkel foglalkozik, taszítással és vonzással, egyedülléttel és kapcsolatokkal, kimerültséggel és kirobbanással, fájdalommal és örömmel. Színházi módon aranyos csillogással és barna sárral, vörössel és feketével.  Frenák Pál így éppen azt nagyítja fel különös koreográfiájával, ami igazából hétköznapi: a mindennapos belső harcokat vetíti mindenki által látható mozdulatokká. Az előadás végén dörgő taps és tanácstalanság: ez a vége volt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Harminc év után Diótörő az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház színpadán harminc év után láthat ismét balettelőadást a közönség. Csajkovszkij Diótörő című örök klasszikusa kerül színpadra, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is bemutatkoznak.
Tánc videó

Ezek a videók bizonyítják, hogy a balettosoknak is van humora

Gondolta volna, hogy a kimerítő balettórák és előadások között paródiavideók forgatásával ütik el az idejüket a táncosok?
Tánc táncterápia

Tánc segíti a háborús veteránokat a traumák feldolgozásában

Roman Baca az iraki háborúban harcolt, ahonnan hazatérve nehezen tudott beilleszkedni a civil életbe: a háborús tapasztalatok megváltoztatták a személyiségét. Most koreográfusként a hozzá hasonló embereknek próbál segíteni.
Tánc interjú

Mire van szüksége a pályakezdő koreográfusoknak?

Három éve indult el a pályakezdő koreográfusokat és fiatal táncosokat támogató Imre Zoltán Program. A kuratórium tagjait, Pataki Andrást, Nagy Zoltánt, Ertl Pétert, valamint Kovács-Gerzson Pétert kérdeztük a célokról és az eddigi tapasztalatokról.
Tánc ajánló

Mák Magda balettművész a Presszó vendége

A 94 éves balettművésszel, az Állami Balettintézet egyik alapító tanárával beszélget Szemere Katalin december 3-án a GOGA Stúdióban.