Tánc

Frenák Pál számára még a judo is tánc

2016.09.20. 09:31
Ajánlom
A jövőre hatvanadik életévébe lépő koreográfus rendkívüli évadot tudhat társulata mögött, amire ősszel még egy premierrel teszi föl a koronát: a harcművészetek elemeit a kortárs tánc eszközkészletével ötvöző LUTTE-val.

Bár már rég nem lehet jegyet kapni rá, azért még egyszer elmondjuk a fantasztikus hírt: szeptember 23-án és 24-én debütál a Trafóban a legfrissebb Frenák-előadás, a LUTTE. (Az előadás december 2-án és 3-án újra látható lesz, amire már most érdemes jegyet váltani). A cím franciául annyit tesz: „harcolni, küzdeni”. Ez persze tágan értelmezhető, de nem is célja a koreográfusnak leszűkíteni gondolkodásunk kereteit. Ő csak kijelöl egy teret, amin belül mindenki saját tapasztalataira vonatkoztathatja a küzdelem mibenlétét. Teszi ezt egy tükörfényű, vakítóan fehér szőnyeggel, ami -teszem azt maga a küzdőtér- és jellemzően az észak-európai, valamint keleti harcművészetek elemeiből összegyúrt táncos mozgásnyelvvel. Frenák Pál széles skálából merít, amikor harcművészetre gondol: egyaránt alkalmazza a judo brutálisan csattanó mozdulatait és egy speciális izlandi birkózó technikát, a glimát is, de feltűnnek majd a cselgáncsból és az ökölvívásból ismerős mozdulatok is, mindez persze a kortárs tánc eszközkészletével ötvözve. Ami tehát bizonyos: maximális erő lesz érzékelhető a színpadon, amihez most Frenák Pál a leginkább ereje teljében lévő fiatal táncos generáció képviselőit invitálta meg. 

LUTTE (próbafotó)

LUTTE (próbafotó) (Fotó/Forrás: Bobál Katalin)

A LUTTE tehát már csak azért is fontos darab a társulat életében, mert az előadásban a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncos nemzedék. Látható lesz a darabban a Svédországból visszatért Várnagy Kristóf, aki nemcsak táncosként, de asszisztensként is segíti Frenák Pál munkáját. Mellette Esterházy Fanni, Maurer Milán, az ír Eoin Mac Donncha és Keresztes Patrik táncolják az előadást, akik közül többen most először lépnek fel a Frenák Pál társulat színeiben.

Habár a társulatot főként teltházas előadásairól ismerjük, fontos tudni, hogy a kulisszák mögött egész évben zajlik egy komplex művészeti oktatási programjuk is, amihez a Norvég Alaptól kaptak támogatást. A LUTTE is ennek keretén belül valósul meg, a társulat jövőbeli tervei között pedig workshopok, vendégjátékok, hátrányos helyzetű közösségekkel zajló fejlesztő munkák, pedagógiai programok, nemzetközi együttműködések és egy ösztöndíjas rendszerben működő menedzserképző program is szerepelnek.

Frenák Pál: UN

Frenák Pál: UN (Fotó/Forrás: Kővágó Nagy Imre)

Alig két héttel a LUTTE bemutatója után jön az UN budapesti premierje. Az előadás két szólóból áll: az idén a legígéretesebb fiatal táncművésznek választott Maurer Milán egy faun-szerű alakról táncol egy személyes koreográfiát, míg az est második felében Frenák Pál szólója látható, amit a japán butoh táncmesternél, Kazuo Ohno-nál tett személyes látogatása ihletett. Az előadás a tavaszi bemutatójakor különdíjat kapott a Veszprémi Tánc Fesztiválján. A budapesti közönség október 7-8-án láthatja először a produkciót a MU Színházban.

Maurer Milán: „Lélekből kell építkezni”

Kapcsolódó

Maurer Milán: „Lélekből kell építkezni”

A Frenák Pál Társulat fiatal művésze 22 évesen a kortárs tánc ismert és kiemelkedő tehetségű figurája, akinek érzékeny és impulzív mozgásvilága nem csupán a nézők, de a szakma megbecsülését is elnyerte. Legutóbb őt választották az egyik legígéretesebb pályakezdő táncosnak. Erről, a klasszikus gyökerekről, az önmagára találásról, valamint az új, UN című előadásról is faggattuk őt.

Az évadban repertoáron marad a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Művészetek Palotájában nagy sikerrel futó BIRDIE című előadás, amelyet részben új táncosokkal láthat a közönség november 1-jén és 2-án. Jövőre pedig új szereposztással tér vissza nagy francia-belga turnéja előtt a legendás Tricks&Tracks 2. című produkció, 2017 tavaszán pedig Bartók-koreográfiával debütál az együttes a Magyar Állami Operaház színpadán.

"A színpadon elengeded a saját személyiséged"

Frenák Pállal a Hevesi-díj kapcsán beszélgettünk, többek között Kazuo Ohnónál tett látogatásáról. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.
Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.