Tánc

Frida Kahlóról készít előadást a Duda Éva Társulat

2022.10.15. 13:55
Ajánlom
Az elmúlt évben több mint tízezer nézőnek játszott a Duda Éva Társulat, amely megkezdte 14. évadát. Igazi kuriózumnak ígérkezik az együttes új bemutatója decemberben: Duda Éva egy merőben új koncepció mentén foglalkozik ismét Frida Kahlo művészetével. A FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA című darabot a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben mutatják be.

A társulat számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt tavaly Kapolcstól Šibeniken át, Kölnön keresztül egészen a világ egyik kulturális központjáig, New Yorkig. Az elmúlt évadban a Jurányi Házban az első Zöld Összművészeti Fesztivállal debütáltak a nyár legelején:

a klímavédelem jegyében három rövidfilm készült a Társulat műhelyében, amelyeket hamarosan nemzetközi fesztiválokra is beneveznek.

Az idei évad első bemutatója a Vígszínházban zajlott október 8-án: Duda Éva Franz Kafka: A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készített különleges és egyedi koreográfiát.

A_kastely_Fotokredit_Domolky_Daniel_1-132150.jpg

Duda Éva Társulat: A kastély. Fotó: Dömölky Dániel (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Az előadás rendezője Bodó Viktor, akinek meghívására legutóbb az Örkény Színházban, tavasszal pedig Stuttgartban dolgoztak együtt.

Kafka regényéből készített előadást Bodó Viktor

Kapcsolódó

Kafka regényéből készített előadást Bodó Viktor

A Vígszínház legújabb bemutatója, A kastély egy abszurd világba kalauzolja a nézőt, ahol az is megkérődjeleződik, hogy a történetben szereplő személyek léteznek-e egyáltalán.

Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínház nagyszínpadán: a Hegedűs a háztetőn, A lovakat lelövik, ugye? és a Koldusopera című művekben koreográfusaként működött közre.

A nagyváradi Infinite Dance Festivalra október végén érkeznek a nagy sikerrel futó RAMAZURI című darabjukkal, majd novemberben újra Budapesten, az ország legkorszerűbb táncszínpadán, a Nemzeti Táncszínházban lépnek fel. December 2-án a 2022-es Prima Primissima díjátadó gálán mutatkoznak be a Müpában. 

Duda_Eva_Tarsulat_FRIDA-AZ-ELET-MUZSAJA__Fotokredit_Leko_Tamas_ok-132151.jpg

Duda Éva Társulat: FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA, Lékó_Tamás (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Az évad legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik a csapat: Duda Éva egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik ismét Frida Kahlo művészetével és

a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges és egzotikus előadásra készülnek, FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA címmel.

A Társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Ilyen sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs azonban szilárd talaj a szervezet lába alatt.

A bizonytalanság a kulturális terület számos szegmensét érinti, a korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért 

a csapat rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés stabilizálására.

Duda_Eva_Tarsulat_RAMAZURI_1_Fotokredit_Gordon_Eszter_ok-132151.jpg

Duda Éva Társulat: Ramazuri. Fotó: Gordon Eszter (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Fejléckép: Duda Éva Társulat (Fotó/Forrás: Lékó Tamás)

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Kapcsolódó

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Duda Éva több mint két évtizede a hazai kortárs táncélet meghatározó alakja, saját társulatával rendszeresen képviselteti magát rangos magyar és nemzetközi fesztiválokon. Legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és a tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Lánykérés táncelőadáson

A Bethlen Téri Színház SŐT7 Fesztiválján kérte meg a Liselotte és a május című előadás rendező-koreográfusa, Bánházy Eszter kezét táncművész kedvese, Hernicz Albert, aki az Experidance együttesből lehet ismert a nagyközönség számára.
Tánc hír

Taroltak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Milánóban rendezett versenyen

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a 2022. október végén, a Milánóban megrendezett 5th Milano Dance Competition professzionális nemzetközi táncversenyen: összesen 12 díjat nyertek.
Tánc ajánló

Embertánc – A Fitos Dezső Társulat új előadása a Hagyományok Házában

A népi kultúra értékeit több mint kétszáz esztendeje tartjuk számon. Ahhoz, hogy valóban megismerjük, nemzedékek fáradságos gyűjtő- és kutatómunkája volt szükséges – közben pedig maga a népi kultúra is változott. A Fitos Dezső Társulat legújabb előadását november 23-án láthatjuk a Hagyományok Házában.
Tánc gyász

Meghalt Domján Mária, a Pécsi Balett alapító tagja

Hosszú ideig tartó, súlyos betegségben hunyt el a a Pécsi Balett alapító tagja, Domján Mária – közölte a Pécsi Balett társulata.
Tánc hír

Első helyezést ért el Párizsban a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában nyerte el az első helyezést egyedüli magyar indulóként a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix (YAGP) november 3. és 6. között megrendezett párizsi elődöntőjén.