Tánc

Frida Kahlóról készít előadást a Duda Éva Társulat

2022.10.15. 13:55
Ajánlom
Az elmúlt évben több mint tízezer nézőnek játszott a Duda Éva Társulat, amely megkezdte 14. évadát. Igazi kuriózumnak ígérkezik az együttes új bemutatója decemberben: Duda Éva egy merőben új koncepció mentén foglalkozik ismét Frida Kahlo művészetével. A FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA című darabot a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben mutatják be.

A társulat számos nemzetközi és hazai fesztiválon szerepelt tavaly Kapolcstól Šibeniken át, Kölnön keresztül egészen a világ egyik kulturális központjáig, New Yorkig. Az elmúlt évadban a Jurányi Házban az első Zöld Összművészeti Fesztivállal debütáltak a nyár legelején:

a klímavédelem jegyében három rövidfilm készült a Társulat műhelyében, amelyeket hamarosan nemzetközi fesztiválokra is beneveznek.

Az idei évad első bemutatója a Vígszínházban zajlott október 8-án: Duda Éva Franz Kafka: A kastély című művének nem mindennapi színpadi adaptációjához készített különleges és egyedi koreográfiát.

A_kastely_Fotokredit_Domolky_Daniel_1-132150.jpg

Duda Éva Társulat: A kastély. Fotó: Dömölky Dániel (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Az előadás rendezője Bodó Viktor, akinek meghívására legutóbb az Örkény Színházban, tavasszal pedig Stuttgartban dolgoztak együtt.

Kafka regényéből készített előadást Bodó Viktor

Kapcsolódó

Kafka regényéből készített előadást Bodó Viktor

A Vígszínház legújabb bemutatója, A kastély egy abszurd világba kalauzolja a nézőt, ahol az is megkérődjeleződik, hogy a történetben szereplő személyek léteznek-e egyáltalán.

Duda Éva vendégművészként már többször dolgozott a Vígszínház nagyszínpadán: a Hegedűs a háztetőn, A lovakat lelövik, ugye? és a Koldusopera című művekben koreográfusaként működött közre.

A nagyváradi Infinite Dance Festivalra október végén érkeznek a nagy sikerrel futó RAMAZURI című darabjukkal, majd novemberben újra Budapesten, az ország legkorszerűbb táncszínpadán, a Nemzeti Táncszínházban lépnek fel. December 2-án a 2022-es Prima Primissima díjátadó gálán mutatkoznak be a Müpában. 

Duda_Eva_Tarsulat_FRIDA-AZ-ELET-MUZSAJA__Fotokredit_Leko_Tamas_ok-132151.jpg

Duda Éva Társulat: FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA, Lékó_Tamás (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Az évad legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik a csapat: Duda Éva egy teljesen új koncepció mentén foglalkozik ismét Frida Kahlo művészetével és

a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges és egzotikus előadásra készülnek, FRIDA, AZ ÉLET MÚZSÁJA címmel.

A Társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. A több mint egy évtizede tartó népszerűség mögött kitartó energia és óriási csapatmunka húzódik meg. Ilyen sokéves eredményes és látványos munka ellenére sincs azonban szilárd talaj a szervezet lába alatt.

A bizonytalanság a kulturális terület számos szegmensét érinti, a korábbi működés most végképp tervezhetetlenné vált, ezért 

a csapat rövidesen támogatói kampányba kezd a fennmaradás és a hosszú távú működés stabilizálására.

Duda_Eva_Tarsulat_RAMAZURI_1_Fotokredit_Gordon_Eszter_ok-132151.jpg

Duda Éva Társulat: Ramazuri. Fotó: Gordon Eszter (Fotó/Forrás: Duda Éva Társulat)

Fejléckép: Duda Éva Társulat (Fotó/Forrás: Lékó Tamás)

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Kapcsolódó

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Duda Éva több mint két évtizede a hazai kortárs táncélet meghatározó alakja, saját társulatával rendszeresen képviselteti magát rangos magyar és nemzetközi fesztiválokon. Legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és a tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.