Tánc

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

2021.11.10. 15:50
Ajánlom
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.

Az esttel egy időben a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Egyetem közös kötetet jelentet meg Dózsa Imréről, így bővíti az Örökös Tagjait bemutató könyvsorozatát. A könyvben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

proba-dozsa-imre-forras_opera_archivuma_resize-154630.jpg

Dózsa Imre (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött a Magyar Állami Operaház színpadain danseur noble-ként, ahol 1959 és 1988 között a klasszikus-romantikus repertoár közel összes nagy szerepét eltáncolhatta. A hagyományos előadások mellett a modern darabokban is otthonosan mozgott, számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez.

A Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként közel két évtizedig irányította a táncművész-nemzedékek képzését.

diotoro_metzger_marta_dozsa_imre_forras_opera_archivumaDozsaImre020copydio_resize-154630.jpg

Metzger Márta és Dózsa Imre A Diótörőben (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Munkásságát külföldön is elismerik, táncolt Nyugat-Berlinben, balettmesterként dolgozott az Egyesült Államokban és Svédországban, de nevét Chilében is ismerik.
Az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításában vállalt jelentős szerepet.

A november 21-i gálán megelevenednek többek között A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, de Dózsa Imre Mahler zenéjére készített koreográfiája, az Adagietto is látható lesz.

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Kekalo Iurii, Kerényi Barbara, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Tanykpayeva Aliya, Timofeev Dmitry, Takamori Miyu, Topolánszky Vince és Wakabayashi Yuki, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel Paul Connelly.

Fejléckép: Dózsa Imre (fotó: Emmer László)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.