Tánc

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

2021.11.10. 15:50
Ajánlom
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.

Az esttel egy időben a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Egyetem közös kötetet jelentet meg Dózsa Imréről, így bővíti az Örökös Tagjait bemutató könyvsorozatát. A könyvben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

proba-dozsa-imre-forras_opera_archivuma_resize-154630.jpg

Dózsa Imre (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött a Magyar Állami Operaház színpadain danseur noble-ként, ahol 1959 és 1988 között a klasszikus-romantikus repertoár közel összes nagy szerepét eltáncolhatta. A hagyományos előadások mellett a modern darabokban is otthonosan mozgott, számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez.

A Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként közel két évtizedig irányította a táncművész-nemzedékek képzését.

diotoro_metzger_marta_dozsa_imre_forras_opera_archivumaDozsaImre020copydio_resize-154630.jpg

Metzger Márta és Dózsa Imre A Diótörőben (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Munkásságát külföldön is elismerik, táncolt Nyugat-Berlinben, balettmesterként dolgozott az Egyesült Államokban és Svédországban, de nevét Chilében is ismerik.
Az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításában vállalt jelentős szerepet.

A november 21-i gálán megelevenednek többek között A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, de Dózsa Imre Mahler zenéjére készített koreográfiája, az Adagietto is látható lesz.

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Kekalo Iurii, Kerényi Barbara, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Tanykpayeva Aliya, Timofeev Dmitry, Takamori Miyu, Topolánszky Vince és Wakabayashi Yuki, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel Paul Connelly.

Fejléckép: Dózsa Imre (fotó: Emmer László)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.
Tánc ajánló

Liliom a Nemzeti Táncszínházban – Molnár Ferenc-premierre készül a Feledi Project 

Magyarországon először lesz látható táncban Molnár Ferenc Liliom című műve, amelyet 2024. április 5-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.