Tánc

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

2021.11.10. 15:50
Ajánlom
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.

Az esttel egy időben a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Egyetem közös kötetet jelentet meg Dózsa Imréről, így bővíti az Örökös Tagjait bemutató könyvsorozatát. A könyvben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

proba-dozsa-imre-forras_opera_archivuma_resize-154630.jpg

Dózsa Imre (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött a Magyar Állami Operaház színpadain danseur noble-ként, ahol 1959 és 1988 között a klasszikus-romantikus repertoár közel összes nagy szerepét eltáncolhatta. A hagyományos előadások mellett a modern darabokban is otthonosan mozgott, számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez.

A Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként közel két évtizedig irányította a táncművész-nemzedékek képzését.

diotoro_metzger_marta_dozsa_imre_forras_opera_archivumaDozsaImre020copydio_resize-154630.jpg

Metzger Márta és Dózsa Imre A Diótörőben (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Munkásságát külföldön is elismerik, táncolt Nyugat-Berlinben, balettmesterként dolgozott az Egyesült Államokban és Svédországban, de nevét Chilében is ismerik.
Az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításában vállalt jelentős szerepet.

A november 21-i gálán megelevenednek többek között A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, de Dózsa Imre Mahler zenéjére készített koreográfiája, az Adagietto is látható lesz.

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Kekalo Iurii, Kerényi Barbara, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Tanykpayeva Aliya, Timofeev Dmitry, Takamori Miyu, Topolánszky Vince és Wakabayashi Yuki, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel Paul Connelly.

Fejléckép: Dózsa Imre (fotó: Emmer László)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.
Tánc kritika

Lapokba zárt mozdulatok

Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője különleges kísérletre vállalkozott: több évtizedes alkotói munkásságának legfontosabb előadásait gyűjtötte kötetbe, librettókon és fotókon keresztül elevenítve fel egy-egy ikonikus darabot.
Tánc hír

Több mint 40 francia városban mutatják be a Recirquel előadását

Történetének eddigi leghosszabb turnéjára indul 2021 novemberében a Recirquel: a számos nemzetközi díjjal jutalmazott My Landet összesen 47 alkalommal mutatják be Franciaország-szerte.
Tánc hír

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Tánc ajánló

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.