Tánc

Galaktikus szörf, sötét romantika, digitális korszellem

2015.01.15. 14:12
Ajánlom
A Trafó smART! sorozatában a low-tech és a high-tech, a technológiai innovációk találkoznak a színházzal, tánccal, performatív műfajokkal. Január 30-31-én a japán Hiroaki Umeda két szólójával folytatják az újdonságok bemutatását.

A Trafó olyan előadásokat mutat be, melyek analóg trükkrendszereikkel vagy éppen forradalmi technikai újításaikkal nyitnak új utakat az előadóművészetek területén. A színészek, zenészek, táncosok mellett immár feltalálók, szoftverfejlesztők, vagy akár szélmesterek és operátorok is komoly szerepet kaphatnak. A Trafó pedig boldogan biztosít helyet a számukra.

smART! január 30-án és 31-én folytatódik a japán Hiroaki Umeda két szólójával, a Holistic Strata-val és az Accumulated Layout-tal. Umeda fotós volt, dvd-ről tanult meg hip-hopot járni, aztán koreografált - és felrázta a fél világot. Ezúttal két, a vizualitás és a tánc határait elsöprő szólójával érkezik a Trafóba: hol egyszemélyes táncoló tájképpé változik, hol galaktikus hóviharban szörfözik. Digitális képek, különleges effektek, a fény és a mozgás párbeszéde koncentrálódik a két produkcióban. Extrém vízió a jövőből. Rosita Bosseau szerint. „...Umeda egyszerre a győztese és az áldozata egy magányos Star Wars-legenda epizódnak." Az előadásból készült trailerből kiderül, hogy a produkció soha nem tapasztalt élményekkel kecsegtet.

Japán-norvég-belga koprodukció a február 6-án és 7-én műsorra kerülő „léggömbbalett", amelynek már a címe is beszédes. Az oslói koreográfus Heine Avdal és a Tokióban kortárs tánc- és pszichológiai tanulmányokat folytató Yukiko Shinozaki A láthatatlan látható című produkciójában táncos, performatív és installációs elemek keverednek. Egy szférikus hangokkal megzenésített fekete birodalom kel életre a produkcióban, amiben a valóság és a képzelet közti határok teljesen elmosódnak. Egyszerre bizarr és varázslatos univerzumot teremt az előadás: sötét és lírai romantika elevenedik meg a színpadon Strauss Kék Duna keringőjére. Játékos, költői és filozofikus - igazi vizuális ajándék. 

Tavaly októberben szintén a sorozat keretei között járt a Trafóban a PiPS:lab. A nagy közönségsikert arató holland társulat március 27-én visszatér egy vadonatúj produkcióval. A Social Fiction egy trilógia, aminek második epizódja a kanadai premier után érkezik hazánkba, az európai turné egyik első állomásaként. A virtuális valóságot és a közösségi médiát humorosan és interaktívan kutató sorozat legújabb részében ismét megtervezhetjük saját jövőnket. A performerekből és feltalálókból álló társulat minden határt áttör színház, mozgókép, képzőművészet, számítógépes játék, zene között. Az interaktív futurisztikus jövőutazásban a PiPS:lab egy különleges mozgásérzékelő rendszert kombinál általuk fel- és kitalált speciális eszközökkel, lehetőséget teremt a 3D-s festésre, és kiszakítja a nézőket a realitásból. Igazi digitális korszellem sugárzik a friss produkcióból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg.
Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.