Tánc

Góbi Rita: "Az egész életünk egy gyöngyhalászat"

2014.04.05. 18:43
Ajánlom
Április én kerül az Erkel Színház színpadára a Góbi Rita Társulat legújabb előadása, a Gyöngyhalászok. A produkcióról a társulat vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Mennyire volt meglepetés a számodra a Nemzeti Balett igazgatójának felkérése, hogy az ország egyik legnagyobb befogadóképességű színházában, az Erkelben premier darabbal mutatkozz be a közönség előtt?

- Nagyon megijedtem, amikor felhívtak az Operaházból, rögtön azon gondolkodtam, hogy valamit rosszul csináltam. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy felkérést kapok. Meglepetésemnél csak az izgalmam volt nagyobb, olyannyira, hogy a megbeszélés végén a búcsúzásnál egy energikus mozdulattól leszakadt az öltözékemről egy gyöngy és elgurult. Solymosi Tamás elkezdte vadászni, és amikor meglett, azt mondta, hogy ezt most megőrzi, legyen ez az együttműködésünk első jele.

- Ezek szerint jelképesen Solymosi Tamás volt az első gyöngyhalász.

- Szó szerint.

- Akkor már megvolt a koreográfia témája?

- Nem, csak a hazafelé úton találtam rá a témára, ami korábban ott zajlott le előttem. A gyöngy egy szimbólum. Hiszen mindannyian gyöngyhalászok vagyunk.

A Tánctrend 14-alternativ olyan táncműfajokat és képviselőiket állítja színpadra, akik ritkán kapnak lehetőséget ilyen közegben a bemutatkozásra. Te élénken tiltakozol az alternatív tánc kifejezés stigmája ellen. Ezek szerint nem ide soroljátok magatokat?

- Nem tudom, hogy mi értenek ezen a kifejezésen.

- Talán azokat, akik a saját útjukat járva tudatosan kilógnak a sorból. Te meglehetősen markáns alkotó vagy, sajátos jegyekkel bíró koreográfus.

- Inkább csak kortárs, 2014-ben élő táncos, aki alkot.

- Volt olyan terv a tarsolyodban, amit már régóta dédelgettél és most eljött?

- Nem. Impulzív alkotó vagyok, és most sem akarok nagyot dobni, mert nem vagyok „nagydobó".

-A produkcióhoz egy kortárs zeneszerzőt kértél fel, Dragony Timeát, ami azt jelzi, hogy jobban megágyaztál az előadásnak zeneileg. Mennyire sikerült együtt dolgoznotok?

- Először a zenén kezdtünk dolgozni, az adja meg a darab dramaturgiáját, korábban fordítva volt. Számomra az volt az érdekes, hogy miképp tudok egy zeneszerzőt úgy instruálni, hogy olyan legyen a zenemű, amilyet szeretnék, noha még nincs kész koreográfia, csak elképzelések, hangulatok, érzetek.

- Hogyan épül fel a darabod?

- Egy dallamos világból indulunk el, amelyből egy hullámzó elektronikus hangzásba csöppenünk, a végén pedig egy mélyebb tónusba vonulunk. Mint a legtöbb művészeti alkotásnak, ennek a darabnak is szimbolikus értelmezése van.  A mi létezésünk a földön egy folyamatos úszás, hogy meg ne fulladjunk, megyünk előre, hogy a végén eljussunk valahová.

- Vagyis mindannyian levegő után kapkodva, időnként nehézségeken keresztül próbáljuk megtalálni a saját gyöngyünket az életben. A te történeted végén meglelik a gyöngyöt?

- Kiderül majd. Attól függ, hogy azok, akik velem utaznak, a végén mit fognak érezni. A lényeg, hogy a néző eljusson valahonnan valahová.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Pszichoanalitikus utazás a szerelem legmélyebb bugyraiba

Enrico Morelli olasz koreográfus ezúttal a világirodalom egyik legszebb történetét készül színpadra vinni a Szegedi Kortárs Balettal, június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában.
Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.