Tánc

Góbi Rita: "Az egész életünk egy gyöngyhalászat"

2014.04.05. 18:43
Ajánlom
Április én kerül az Erkel Színház színpadára a Góbi Rita Társulat legújabb előadása, a Gyöngyhalászok. A produkcióról a társulat vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Mennyire volt meglepetés a számodra a Nemzeti Balett igazgatójának felkérése, hogy az ország egyik legnagyobb befogadóképességű színházában, az Erkelben premier darabbal mutatkozz be a közönség előtt?

- Nagyon megijedtem, amikor felhívtak az Operaházból, rögtön azon gondolkodtam, hogy valamit rosszul csináltam. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy felkérést kapok. Meglepetésemnél csak az izgalmam volt nagyobb, olyannyira, hogy a megbeszélés végén a búcsúzásnál egy energikus mozdulattól leszakadt az öltözékemről egy gyöngy és elgurult. Solymosi Tamás elkezdte vadászni, és amikor meglett, azt mondta, hogy ezt most megőrzi, legyen ez az együttműködésünk első jele.

- Ezek szerint jelképesen Solymosi Tamás volt az első gyöngyhalász.

- Szó szerint.

- Akkor már megvolt a koreográfia témája?

- Nem, csak a hazafelé úton találtam rá a témára, ami korábban ott zajlott le előttem. A gyöngy egy szimbólum. Hiszen mindannyian gyöngyhalászok vagyunk.

A Tánctrend 14-alternativ olyan táncműfajokat és képviselőiket állítja színpadra, akik ritkán kapnak lehetőséget ilyen közegben a bemutatkozásra. Te élénken tiltakozol az alternatív tánc kifejezés stigmája ellen. Ezek szerint nem ide soroljátok magatokat?

- Nem tudom, hogy mi értenek ezen a kifejezésen.

- Talán azokat, akik a saját útjukat járva tudatosan kilógnak a sorból. Te meglehetősen markáns alkotó vagy, sajátos jegyekkel bíró koreográfus.

- Inkább csak kortárs, 2014-ben élő táncos, aki alkot.

- Volt olyan terv a tarsolyodban, amit már régóta dédelgettél és most eljött?

- Nem. Impulzív alkotó vagyok, és most sem akarok nagyot dobni, mert nem vagyok „nagydobó".

-A produkcióhoz egy kortárs zeneszerzőt kértél fel, Dragony Timeát, ami azt jelzi, hogy jobban megágyaztál az előadásnak zeneileg. Mennyire sikerült együtt dolgoznotok?

- Először a zenén kezdtünk dolgozni, az adja meg a darab dramaturgiáját, korábban fordítva volt. Számomra az volt az érdekes, hogy miképp tudok egy zeneszerzőt úgy instruálni, hogy olyan legyen a zenemű, amilyet szeretnék, noha még nincs kész koreográfia, csak elképzelések, hangulatok, érzetek.

- Hogyan épül fel a darabod?

- Egy dallamos világból indulunk el, amelyből egy hullámzó elektronikus hangzásba csöppenünk, a végén pedig egy mélyebb tónusba vonulunk. Mint a legtöbb művészeti alkotásnak, ennek a darabnak is szimbolikus értelmezése van.  A mi létezésünk a földön egy folyamatos úszás, hogy meg ne fulladjunk, megyünk előre, hogy a végén eljussunk valahová.

- Vagyis mindannyian levegő után kapkodva, időnként nehézségeken keresztül próbáljuk megtalálni a saját gyöngyünket az életben. A te történeted végén meglelik a gyöngyöt?

- Kiderül majd. Attól függ, hogy azok, akik velem utaznak, a végén mit fognak érezni. A lényeg, hogy a néző eljusson valahonnan valahová.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.