Tánc

Góbi Rita: "Az egész életünk egy gyöngyhalászat"

2014.04.05. 18:43
Ajánlom
Április én kerül az Erkel Színház színpadára a Góbi Rita Társulat legújabb előadása, a Gyöngyhalászok. A produkcióról a társulat vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Mennyire volt meglepetés a számodra a Nemzeti Balett igazgatójának felkérése, hogy az ország egyik legnagyobb befogadóképességű színházában, az Erkelben premier darabbal mutatkozz be a közönség előtt?

- Nagyon megijedtem, amikor felhívtak az Operaházból, rögtön azon gondolkodtam, hogy valamit rosszul csináltam. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy felkérést kapok. Meglepetésemnél csak az izgalmam volt nagyobb, olyannyira, hogy a megbeszélés végén a búcsúzásnál egy energikus mozdulattól leszakadt az öltözékemről egy gyöngy és elgurult. Solymosi Tamás elkezdte vadászni, és amikor meglett, azt mondta, hogy ezt most megőrzi, legyen ez az együttműködésünk első jele.

- Ezek szerint jelképesen Solymosi Tamás volt az első gyöngyhalász.

- Szó szerint.

- Akkor már megvolt a koreográfia témája?

- Nem, csak a hazafelé úton találtam rá a témára, ami korábban ott zajlott le előttem. A gyöngy egy szimbólum. Hiszen mindannyian gyöngyhalászok vagyunk.

A Tánctrend 14-alternativ olyan táncműfajokat és képviselőiket állítja színpadra, akik ritkán kapnak lehetőséget ilyen közegben a bemutatkozásra. Te élénken tiltakozol az alternatív tánc kifejezés stigmája ellen. Ezek szerint nem ide soroljátok magatokat?

- Nem tudom, hogy mi értenek ezen a kifejezésen.

- Talán azokat, akik a saját útjukat járva tudatosan kilógnak a sorból. Te meglehetősen markáns alkotó vagy, sajátos jegyekkel bíró koreográfus.

- Inkább csak kortárs, 2014-ben élő táncos, aki alkot.

- Volt olyan terv a tarsolyodban, amit már régóta dédelgettél és most eljött?

- Nem. Impulzív alkotó vagyok, és most sem akarok nagyot dobni, mert nem vagyok „nagydobó".

-A produkcióhoz egy kortárs zeneszerzőt kértél fel, Dragony Timeát, ami azt jelzi, hogy jobban megágyaztál az előadásnak zeneileg. Mennyire sikerült együtt dolgoznotok?

- Először a zenén kezdtünk dolgozni, az adja meg a darab dramaturgiáját, korábban fordítva volt. Számomra az volt az érdekes, hogy miképp tudok egy zeneszerzőt úgy instruálni, hogy olyan legyen a zenemű, amilyet szeretnék, noha még nincs kész koreográfia, csak elképzelések, hangulatok, érzetek.

- Hogyan épül fel a darabod?

- Egy dallamos világból indulunk el, amelyből egy hullámzó elektronikus hangzásba csöppenünk, a végén pedig egy mélyebb tónusba vonulunk. Mint a legtöbb művészeti alkotásnak, ennek a darabnak is szimbolikus értelmezése van.  A mi létezésünk a földön egy folyamatos úszás, hogy meg ne fulladjunk, megyünk előre, hogy a végén eljussunk valahová.

- Vagyis mindannyian levegő után kapkodva, időnként nehézségeken keresztül próbáljuk megtalálni a saját gyöngyünket az életben. A te történeted végén meglelik a gyöngyöt?

- Kiderül majd. Attól függ, hogy azok, akik velem utaznak, a végén mit fognak érezni. A lényeg, hogy a néző eljusson valahonnan valahová.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Alicia Alonso kubai táncosnő, minden idők egyik legnagyobb balettművésze

A legendás balett-táncosnő csütörtökön halt meg egy havannai kórházban, 98 évesen - közölte az általa alapított Kubai Nemzeti Balett.
Tánc magazin

Balettal próbálják jó útra téríteni egy női börtön lakóit

Szögesdrótkerítések, betoncellák és kemény testi fenyítés helyett nyitott terek, klasszikus zene és balett jellemzi az új-zélandi Aucklandben található női korrekciós intézetet.
Tánc videó

Bach és a hiphop találkozása olyan lágy, mint az őszi napfény

Pontosan egy éve született az a táncvideó, amelyben Benjamin Millepied koncepcióját követve Bach I. (G-dúr) csellószvitjének Prelude tételét ülteti át mozgásba a hiphop háttérrel rendelkező kortárs táncos, Aïden Carberry.
Tánc ajánló

Jön a hónap legzsúfoltabb tánchétvégéje!

Siri Larbi Cherkaoui és az Eastman, Feledi Project, Mészáros Máté, Juhász Péter és a Közép-Európa Táncszínház is fellép a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál záróhétvégéjén.
Tánc magazin

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.