Tánc

Grecsó Zoltán: Tudatos életvezetés tánccal

2015.01.31. 10:28
Ajánlom
A Műhely Alapítvány 1999-ben elindított programja a Trafóban Állandó Táncórák Demonstrációja 2015 címen február 1-jén ismét látogatható. Céljuk, hogy fiatalok és idősebbek képzettségtől függetlenül próbálhassák ki a különböző kortárs tánctechnikákat. Grecsó Zoltán táncos-koreográfust, a Willany Leo improvizációs táncestek vezetőjét saját óráiról kérdeztük a program kapcsán. INTERJÚ

- Te milyen célt látsz nem szakmabeliek számára a tánctanulásban, illetve a táncoktatásban?

- A táncoktatás fontosságának számtalan oka lehet. Elsősorban egy lehetőség az emberi test feltérképezésére, és ez nagy esély minden ember számára. Merthogy a testünk működése sajnos ismeretlen a többség számára. Használja, de nem „ért hozzá". Pedig nagyon fontos, hogy megértsük testünk anatómiai adottságait, lehetőségeit és a tudást alkalmazva kibéküljünk vele, összhangban éljünk vele. Ez pedig nem csak a művészetre fogékony embereket érdekelheti, az, hogy hogyan működünk. A test nevelését sok esetben ugyanazokkal az alapvetésekkel, szabályszerűségekkel kell elkezdeni. Ezért fontos, hogy a harmonikus mozgás fontosságát ne bagatellizáljuk el.

Ezen túl a táncoktatás fontos része még a kreativitást fejlesztése, én ezt egyfajta beavatásnak nevezem. A tánc szeretetére nevelés összefügg a nyitottság a kreativitás és a figyelem képességeinek elsajátításával. Azok a gyerekek, akik művészeti oktatásban vesznek részt, mindig sokkal életre valóbbak, nyitottabbak, mint akik nem.

- Mit tapasztalsz, mennyire nehéz megmozdítani az utca emberét, valakit, aki még sose járt hivatalos táncórán?

- Nagyon nehéz és egyben nagyon könnyű is. Előfordul, hogy nehéz őket becsalni, bár erre is megvannak az eszközök. Az egyetlen probléma, a túlzó kritikai érzék lehet. Aki másokat túlhajtottan kritizál, az egyszer magát is kikezdi. Egy ilyen érzékeny területen, ahol a tükör mindig mérlegelésre késztet, ez különösen fontos. Hogy ne vigyük túlzásba önmagunk értékelését. Merjünk esetlenek lenni, csetleni botlani. Egy őzgida sem érzi magát kellemetlenül akkor, ha szétcsúsznak a lábai az első lépéseknél. Ne értékeljünk, elemezzünk rögtön, hagyni kell a táncot működni, és akkor jól fogjuk magunkat érezni.

-  Milyen típusú gyakorlatokat takar a te órád, aminek az Áramló és visszapattanó címet adtad?

- Az áramló és visszapattanó két mozgásminőséget takar. Először mindenképpen a tánc, a kortárs mozgáskultúra alapjait kell tisztázni a résztvevőkkel. Ez eltart egy darabig, de ha ez megvan, akkor biztos lehetek abban, hogy senki sem sérül le az órámon. Az áramlás és a visszapattanás talán a két legergonomikusabb mozgásforma. Ahol az energiák a kellő pillanatban szabadulnak fel, és így mindent könnyeddé tesznek. Az én órám nem a „nagyon leizzadtam" típusú óra. Release-technikát tanítok, ahol lazulni tanulunk. Testileg, lelkileg.

- Miben segít nekünk a tánc a hétköznapokban? Van funkcionális haszna is?

- Ahogy említettem, a test funkcionális használata nagyon fontos. Minden kék foltból, amit ilyenkor szerzünk, következtetni lehet, hogy milyen testrészek nem kapcsolódnak be megfelelően a test mozgatásába. Ha valaki elesik a biciklivel, de az én órámon reflexé nevelődött benne a „tenyér, könyök váll"-kapcsolat, akkor nem fogja magát megütni, ez biztos. A testtudat alakítása pedig életünk legfontosabb célja lehet. A jelenlét, a koncentrációm olyan alapfogalmak, amelyek elengedhetetlenek a tudatos életvezetésben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.