Tánc

Grecsó Zoltán: Tudatos életvezetés tánccal

2015.01.31. 10:28
Ajánlom
A Műhely Alapítvány 1999-ben elindított programja a Trafóban Állandó Táncórák Demonstrációja 2015 címen február 1-jén ismét látogatható. Céljuk, hogy fiatalok és idősebbek képzettségtől függetlenül próbálhassák ki a különböző kortárs tánctechnikákat. Grecsó Zoltán táncos-koreográfust, a Willany Leo improvizációs táncestek vezetőjét saját óráiról kérdeztük a program kapcsán. INTERJÚ

- Te milyen célt látsz nem szakmabeliek számára a tánctanulásban, illetve a táncoktatásban?

- A táncoktatás fontosságának számtalan oka lehet. Elsősorban egy lehetőség az emberi test feltérképezésére, és ez nagy esély minden ember számára. Merthogy a testünk működése sajnos ismeretlen a többség számára. Használja, de nem „ért hozzá". Pedig nagyon fontos, hogy megértsük testünk anatómiai adottságait, lehetőségeit és a tudást alkalmazva kibéküljünk vele, összhangban éljünk vele. Ez pedig nem csak a művészetre fogékony embereket érdekelheti, az, hogy hogyan működünk. A test nevelését sok esetben ugyanazokkal az alapvetésekkel, szabályszerűségekkel kell elkezdeni. Ezért fontos, hogy a harmonikus mozgás fontosságát ne bagatellizáljuk el.

Ezen túl a táncoktatás fontos része még a kreativitást fejlesztése, én ezt egyfajta beavatásnak nevezem. A tánc szeretetére nevelés összefügg a nyitottság a kreativitás és a figyelem képességeinek elsajátításával. Azok a gyerekek, akik művészeti oktatásban vesznek részt, mindig sokkal életre valóbbak, nyitottabbak, mint akik nem.

- Mit tapasztalsz, mennyire nehéz megmozdítani az utca emberét, valakit, aki még sose járt hivatalos táncórán?

- Nagyon nehéz és egyben nagyon könnyű is. Előfordul, hogy nehéz őket becsalni, bár erre is megvannak az eszközök. Az egyetlen probléma, a túlzó kritikai érzék lehet. Aki másokat túlhajtottan kritizál, az egyszer magát is kikezdi. Egy ilyen érzékeny területen, ahol a tükör mindig mérlegelésre késztet, ez különösen fontos. Hogy ne vigyük túlzásba önmagunk értékelését. Merjünk esetlenek lenni, csetleni botlani. Egy őzgida sem érzi magát kellemetlenül akkor, ha szétcsúsznak a lábai az első lépéseknél. Ne értékeljünk, elemezzünk rögtön, hagyni kell a táncot működni, és akkor jól fogjuk magunkat érezni.

-  Milyen típusú gyakorlatokat takar a te órád, aminek az Áramló és visszapattanó címet adtad?

- Az áramló és visszapattanó két mozgásminőséget takar. Először mindenképpen a tánc, a kortárs mozgáskultúra alapjait kell tisztázni a résztvevőkkel. Ez eltart egy darabig, de ha ez megvan, akkor biztos lehetek abban, hogy senki sem sérül le az órámon. Az áramlás és a visszapattanás talán a két legergonomikusabb mozgásforma. Ahol az energiák a kellő pillanatban szabadulnak fel, és így mindent könnyeddé tesznek. Az én órám nem a „nagyon leizzadtam" típusú óra. Release-technikát tanítok, ahol lazulni tanulunk. Testileg, lelkileg.

- Miben segít nekünk a tánc a hétköznapokban? Van funkcionális haszna is?

- Ahogy említettem, a test funkcionális használata nagyon fontos. Minden kék foltból, amit ilyenkor szerzünk, következtetni lehet, hogy milyen testrészek nem kapcsolódnak be megfelelően a test mozgatásába. Ha valaki elesik a biciklivel, de az én órámon reflexé nevelődött benne a „tenyér, könyök váll"-kapcsolat, akkor nem fogja magát megütni, ez biztos. A testtudat alakítása pedig életünk legfontosabb célja lehet. A jelenlét, a koncentrációm olyan alapfogalmak, amelyek elengedhetetlenek a tudatos életvezetésben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.
Tánc ajánló

Külföldi és hazai táncművészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban

Nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani az idei Budapest Táncfesztivál programkínálatából. Ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a 2021-es Budapest Táncfesztiválon.